Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Świąteczne pogaduchy
Autor Wiadomość
kaśka69 

Wysłany: Pią Gru 18, 2009 10:25 pm   

Krysia ratuj - własnie dostałam polecenie słuzbowe: mam sie dowiedziec jak sie robi kutie, bo mój małżonek pamieta ze jego babcia takie cos robiła ale nikt w rodzinie nie zna porzadnego przepisu.

szater 

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:38 pm   

kaśka69 napisał/a:
Krysia ratuj - własnie dostałam polecenie słuzbowe: mam sie dowiedziec jak sie robi kutie, bo mój małżonek pamieta ze jego babcia takie cos robiła ale nikt w rodzinie nie zna porzadnego przepisu.

Kasiula dam Ci sprawdzony i łatwy przepis ale deczko pózniej!Robota sie mnie zapaliła i bojem sie że mnie przejdzie więc teraz działam :mrgreen:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 12:49 pm   

taa..to ty do wszystkiego tak szybko sie zapalasz..i jeszcze szybciej ci przechodzi? :mrgreen: :mrgreen:

szater 

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 1:38 pm   

stary luszczyk napisał/a:
taa..to ty do wszystkiego tak szybko sie zapalasz..i jeszcze szybciej ci przechodzi? :mrgreen: :mrgreen:

Ksieciuniu mój najukochanszy w uczuciu do Ciebie stała żem jest,ino Ty jak piskorz sie wijesz i nijak rady dac nie moge bo ogólnie wątła zem jest,chociaż nogi żelazem spawane. :oops:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 1:41 pm   

ales za to duchem silna..wiec dasz sobie ze mna rade..tylko sposob znajdz..patent opracuj :oops: :mrgreen: :mrgreen:

szater 

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 6:26 pm   

kaśka69 napisał/a:

Kasiula nadciągam...
3/4 szkl.pszenicy(w sklepie w woreczkach z napisem Kutia
1szkl.maku.1/2szkl.miodu(ja daje troszki więcej bo lubimy-tylko płynny miód
Pszenice płuczę na sitku,gotuje 2szklanki wody,troszku soli,do wrzatku tę pszenice,tak długo ma sie pyrkac aż ziarna sie rozkleją.Odstawiam aby wystyglo(musi jak zwykle u mnie szybko-to wystawiam na balkon,Ty może żes jest spokojniejsza to pomału niech stygnie)Dodaje miód i...co tylko chcesz:orzechy-pokrojone-2 rodzaje-ja daje bardzo dużo,bakalie też jakie i ile chcesz.
Mak-opłuczesz,należy sparzyc wrzątkiem(ja troszkę gotuje-3min).Potem zmielic(oczywiscie go osącz-dokładnie-ja go sacze przez gazę.)Z tym mieleniem to też jak chcesz ja tam mielę raz,no jak mi ktos pomaga to drugi raz mieli i razem z tą pszenicą zmieszaj.Wstaw w chłodne miejsce lub zjedz na poczekaniu :mrgreen: UF.Alem sie zmęczyła!Smacznego!

szater 

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 6:30 pm   

stary luszczyk napisał/a:
ales za to duchem silna..wiec dasz sobie ze mna rade..tylko sposob znajdz..patent opracuj :oops: :mrgreen: :mrgreen:

Księciu mojego życia czy ja wynalazca jestem?I tak wytrwale trwam,jak na swoje mozliwosci :twisted: to sie troszku poddaj a nie coraz to nowe wymyslasz przeszkody! :roll:

kaśka69 

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 6:33 pm   

Krysiu jesteś boska, dzieki za przepis, małżonek jutro bedzie szukał pszenicy i sam zrobi kutie, stwierdził ze nie pozwoli mi zmarnowc takich rarytasów :wink: ale widze ze to cos na styl poznanskich makiełek, tylko zamiast przenicy daje sie pokruszona bułkę sparzona mlekiem, niektórzy zamiast bułki daja makaron... ale ja wole z bułką.
Póżniej napisze jak mu ta kutia wyszła

szater 

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 6:44 pm   

kaśka69 napisał/a:
Krysiu jesteś boska, dzieki za przepis, małżonek jutro bedzie szukał pszenicy i sam zrobi kutie, stwierdził ze nie pozwoli mi zmarnowc takich rarytasów :wink: ale widze ze to cos na styl poznanskich makiełek, tylko zamiast przenicy daje sie pokruszona bułkę sparzona mlekiem, niektórzy zamiast bułki daja makaron... ale ja wole z bułką.
Póżniej napisze jak mu ta kutia wyszła

Co do boskosci to sie nie zgadzam Jestem Piekielnie Dobrą Wiedzmą!!!

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sob Gru 19, 2009 7:40 pm   

Kutie to i u nas jadamy ale lepsze to łazanki som :mrgreen: (dodatki te same co do kutii,tylko to z makaronem własnej produkcji jest).

Kasiu ta ryba po kaszubsku bardzo mnie zaintrygowała :smile: rzeknij coś bliżej.

Dziewczyny a Wy tam na południu świąt nie macie czy jak? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kaśka69 

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 5:28 pm   

Heniu kochana, podaję ci przepis:
2 duże cebule, 1/2 szklanki oliwy, 1 szklanka wody, 3 łyżki cukru, 4 łyżki octu, 8 łyżek keczupu pikantnego, 8 łyżek koncentratu pomidorowego, te składniki zagotowac , dodac do tego sloik pokrojonych w śrerdnia kostke ogórków konserwowych(wielkosc słoika 0,7litra), i słoik papryki konserwowej (tez 0.7 l), razem pogowowac na młaym ogniu z 15 minut dodac do smaku soli i pieprzu, usmarzyc 1 kg filetu z mintaja lub dorsza, my smarzymy w panierce z maki, jaja i bułki tartej,
w misce układam warstwami, sos na to ryba , sos itd, kończe sosem, dobrze zeby chociz 1 dzień postały by sie "przegryzły"
i to caly przepis, u mnie sie zarzeraja ta rybą, mysle ze tobie tez zasmakuje

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 7:00 pm   

Kasieńko dzięki za recepturkę :grin: Po świętach dam Ci relację jak smakowało mnie i moim przyjaciołom.Reprezentatywna będzie ta relacja :mrgreen: Na wsch.to rybek z ogóreczkami nie jadamy...raczej.No jestem ciekawa min biesiadników :lol: :lol: :lol:

kaśka69 

Wysłany: Nie Gru 20, 2009 9:59 pm   

Heniu,
podam ci jeszcze przepis na filety ze śledzia zielonego w occie z sokiem pomidorowym i pieczarkami: smarzy sie kawałki filetów otoczonych w mące 5-6 płatów, osobno smarze 60 dkg pieczatek ale nie zamocno zeby nie byly ciemne, osobno na oliwie smarz 3 duze cebule pokrojone w piórka,
i gotuje zalewe: 4 szklanko wody, 1 szklanka octu, 1 łyżka soli 6-8 łyzek cukru( w zaleznosci czy wolicie bardziej kwasne czy słodsze) i 0o,5 litra soku pomidorowego,
kłade na dno cebyle, pieczarki ryba itd na koncu pieczarki i zalewam zalewą, musza 2 dni postac to wtedy ości miekkna i nie czuc ich jak sie je.
Spróbuj tego przepisu nie jest drogi a szybko sie go robi, moze tez zaskoczysz gosci ?

szater 

Wysłany: Pon Gru 21, 2009 8:57 am   

Matko moja pojedyncza,już po pierwszym zdaniu sie zgubiłam... :evil:
Zamieszane na amen.Odpuszczam, za mało mam zwojów mózgowych :shock:
Moja kochana Beatka(BT37) robi cudne rzeczy,najlepszy bigos na swiecie ,wiedziała ze wiedzma to nie kucharka,zapakowała słoik i Krysiuni wysłała :razz:

Heniutek tutaj gdzie sie znalazłam z desantu(Lubuskie) oni mają jeszcze taki wynalazek jak GZIK-biały serek z cebulą i szczypiorkiem+śmietana,do tego ziemnieki w mundurkach,masło w kosteczce -takie cuś jedzą w postne dni(może być i w WIGILIĘ) :mrgreen:

kaśka69 

Wysłany: Pon Gru 21, 2009 9:37 am   

Krysiu kochana, to nie tylko lubuskie robi gziczek, to cała Wielkopolska go robi,i sa dwa spospbu robienia : albo z sera homogenizowanego albo z białego w kostce

Odpowiedz do tematu