Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Najnowszy lek na łuszczycę w postaci zastrzyków - pytanie.
Autor Wiadomość
iweta123 

Wysłany: Nie Sty 09, 2011 5:55 pm   Najnowszy lek na łuszczycę w postaci zastrzyków - pytanie.

Witam. Ostatnio w wiadomościach usłyszałam o najnowszym leku przeciwko łuszczycy, leczenie polega na podawaniu zastrzyków w brzuch. Metoda ta jest bardzo droga, bo za zastrzyk płacimy aż 10 000 zł. Tu moje pytanie - Czy wie ktoś coś więcej na temat tego najnowszego leczenia ? Szukałam o tym w internecie, niestety nic nie znalazłam. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje :)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:26 pm   

Witaj Iweta :smile: prawdopodobnie zasłyszane wieści dotyczyły leczenia biologicznego. Tu poczytasz dokładnie... http://www.forum.biedronk....php?f=30&t=77. Będziesz potrzebować coś bliżej, wal jak w dym do Beaty. Zawsze tak robię i nigdy jeszcze nie odeszłam z "pusta ręką" :banan: . Na dzisiaj SIEMA :mrgreen:

szater 

Wysłany: Nie Sty 09, 2011 10:13 pm   

Chodzi o najnowszy(jezeli chodzi o Polske) lek biologiczny Stelara.Narazie jest w fazie testowania.Nie ma jak na razie specjalnego programu dla łuszczyków.Na chwile obecna nie ma możliwosci dostac sie na leczenie biologiczne Stelarą refundowane ,czy mozna odpłatnie tego nie wiem bo sa to kwoty wybiegajace poza nasze mozliwosci.Leczenie biologiczne stosuje sie przede wszystkim dla RZS(reumatoidalnego zapalenia stawów)jest kilka osób w Polsce które dostały sie fuksem na leczenie biologiczne ale mają ŁZS(łuszczycowe zapalenie stawów) lub cięzka postac łuszczycy skórnej.Otrzymuja wtedy ( i tak nieregularnie) Enbrel lub Humire.

Pozwoliłam sobie odpowiedziec pomimo ze nie jestem Beatka.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 12:16 pm   

A czy to jest ważne... czy Ty Krysia, Marysia czy Beata, ważne co piszesz i wiesz, że to co piszesz, to jest...." prawda " :smile:

Krzych600 

Wysłany: Sro Paź 05, 2011 9:09 pm   

Hallo widzę ze i do Polski dotarła wiadomość o tym wspaniałym leku , bylem tz. króliczkiem doświadczalnym w Klinice Uniwersyteckiej w Hamburgu i brałem ten lek przez ostatnie 5 lat , wspaniały i jedyny, przez piec lat czułem sie wreszcie jak normalny człowiek chodziłem w krótkim rękawie, plaza, sauna itp. po zakończeniu "studiów" w marcu zaczęło sie wszystko od początku w czerwcu już miałem znów wszystkie kończyny zajęte , głowa dłonie twarz brzuch plecy , makabra !!!
To co sie twierdzi ze w europie zachodniej każdy to dostanie za darmo i bez problemu to FANTAZJE i BZDURY !!!! żaden lekarz skórny ci tego lekarstwa nie przepisze bo mógł by zamknąć swój gabinet w teraźniejszym systemie zdrowotnym każdy z lekarzy ma przyznana pole ze ile może leczyć, przekroczy to płaci lekarstwa z własnej kieszeni, samobójcą finansowym by był gdyby ci przepisał lek za około 25 tys € ( roczne leczenie ) .
Inna sprawa to kasa chorych , która się tez nie zgodzi na takie koszta jeśli nie zostało dowiedzione ze inne tańsze środki nie zostały wypróbowane i odrzucone ze względu ze nie pomagają lub powodują skutki uboczne .
Własnie skutki uboczne , każdy tu krzyczy o cudownym leku a tak naprawdę to nie ma cudów sa lekarstwa które na jedno pomagają na co innego szkodzą i Stelara niestety jest bardzo niebezpiecznym lekiem który może TYLKO POD ŚCISŁYM NADZOREM być zażywana - badanie krwi i RENTGEN klatki piersiowej , Stelara to lek immunologiczny i niestety zatrzymuje nie tylko łuszczyce , czyni miedzy innymi bardzo podatnym na GRUŹLICE !!!! a są tez inne przeciwwskazania jak ciąża, Rak itp ...

ups ale sie rozpisałem , no na zakończenie , po półrocznej przerwie gdy spróbowano dwa inne preparaty które u mnie nie zadziałały dostałem DZIS znów moja dawkę STELARY ;) . UKE w Hamburgu po pomyślnym zakończeniu badan nad lekiem który dzięki temu dostał pozwolenie na NIEMCY (tylko takie można oficjalnie w Niemczech sprzedawać ) zatrzymała mię jako pacjenta i taka wielka instytucja nie boi się tak drobnego wydatku na moje zastrzyki w swoim budżecie na lekarstwa ;)
Pozdrowienia Krzysztof

ps. Nie dostał bym tego leku gdybym miał tez zaatakowane stawy ( psoriasis artretis )

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Sro Paź 05, 2011 9:46 pm   

Fajnie Krzysiek, że się odezwałeś. Ja też, jakoś dzisiaj, mam z tym szumem medialnym pod górkę. Kurcze mam troszkę znajomych w różnych stadiach tej choroby, w różnych krajach; na różnych etapach jej leczenia w sensie programów badawczych, i mam kaca...jak czytam te wszystkie dzisiejsze... achy i ochy.
Nie żebym, ludziom leczonym tą metodą, zazdrościła, ja im po ludzku współczuję, że musieli sięgać po taką metodę leczenia, ze wszystkimi jej skutkami ubocznymi, i tak jak piszesz z dobrodziejstwem inwentarza: programy badawcze i swoją rolę królika doświadczalnego :roll: I u nas niestety, takie króliczki jak Ty, to się zostawia samemu sobie..... a kogo to obchodzi, że raz naruszona immunologia, już zawsze takiego wsparcia będzie potrzebowała. Także tak czy tak, to farta miałeś jednak.
Dlatego, jak czytam te wszystkie doniesienia, to tak jakbym o czym innym czytała albo wieści które mam, z innej planety pochodziły :hmm:
Nie wspominam o zwykłych łuszczykach, bo my, to chyba z kosmosu jesteśmy. Takimi, sobie głowy świat medyczny, dziś, nie zawraca :sad: No nie rozumiem tego.

Blankarg 
Wzmianka

Wysłany: Pią Lis 18, 2011 7:30 pm   

witam wszystkich serdecznie z łuszczycą zmagam się już 10 lat i w pewnym momencie miałam dosyć no ale cóż trzeba jakoś żyć z wysypem że aż wstyd wyjść do ludzi . lekami którymi się smarowałam to były tylko sterydy wkońcu powiedziałam dość . Zmieniłam lekarza a on odrazu zaproponował mi leczenie zastrzykami . W tej chwili jestem cała wysypana i czekam na pozytywny wynik badań bo to niestety jest potrzebne aby te zastrzyki otrzymać no można to nazwać ze będę królikiem doświadczalnym ale co mi szkodzi spróbować . W tej chwili zbijam cholesterol bo niestety mam za wysoki jeżeli terażniejszy wynik wyjdzie dobrze to pierwszy zastrzyk już odtrzymam . Lekarz poinformował mnie że zgoda na leczenie obejmuje przez 10 lat więc mam nadzieję że w końcu przestane patrzeć na te moje czerwone łuszczące się plamy .w tej chwili niema na mnie zdrowej skóry mam nadzieję ze wkońcu będę mogła normalnie funkcjionować jako mama moich kochanych dzieci
pozdrawiam Was wszystkich serdecznie

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 18, 2011 9:31 pm   

Witam Cię na forum i również pozdrawiam, Blankarg :grin:
Co do wieści, które tu nam zapodałaś, to one jakby nieścisłe z istniejącym stanem rzeczy. Może źle zrozumiałaś swojego lekarza, a może nieprecyzyjnie nam tu je napisałaś :hmm:
O aktualnym stanie leczenia, lekami biologicznymi w programach badawczych, masz tu wieści w kilku postach wyżej. O innych programach, na dzień dzisiejszy, nie może być mowy- Programy Terapeutyczne, bo na dziś, nie są one zatwierdzone do realizacji-mam na myśli ł. skóry. Sytuacja z leczeniem łzs, wygląda już zgoła inaczej.
Jeżeli będziesz potrzebowała, pogadać solidnie na te tematy, daj znać. Podam Ci namiary na osobą, która na temat leczenia biologicznego wie wszystko. Polecam :hmm:

Blankarg 
Wzmianka

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 8:52 am   

witam cię Jas_17 jeżeli było to możliwe to chętnie skorzystam z twojej propozycji . Może tak jak mówisz nie fortunie to napisałam ale trudno mi wszystko opisać dokładnie na forum :sad: pozdrawiam

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 9:22 am   

Dziewczyna nazywa się Beata Trojanowska, pisała tu pod nickiem BT37, jest administratorem http://www.biedronkowo.info/ i tak jak wspomniałam wcześniej: na temat leczenia ł. wie wszystko, wiedzą Ci co z jej pomocy korzystali. Leczenie biologiczne, to jej konik :mrgreen:
Jej gg to 10053236. Jeżeli jest Ci wygodniej rozmawiać telefonicznie, proszę o wieści na PW. Udostępnię Ci jej numer-mam przyzwolenie.
Z korzystania z PW Beaty tu, proszę się śpieszyć. Dziewczyna, likwiduje swoje konto na forum :cry:

szater 

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 9:27 am   

Leczenie biologiczne to rozległy temat,pomimo ze dosc długo juz stosowany w Polsce to bardziej testowany pod katem RZS.Leczeniem biologicznym łuszczycy zajmuja sie w Polsce
-prof. dr hab. n. med. Andrzej Kaszuba-Łódz
-prof. dr hab. n. med. Waldemar Placek -Bydgoszcz
-Prof. dr hab. n. med. Andrzej Borzęcki - profesor nadzwyczajny-Lublin

...troszke informacji ,takich "bardziej ludzkich" czyli odpowiedzi na rózne pytania mozna znalesc

http://luszczyca.org.pl/p...php?showforum=5

Sądze ze jak twój lekarz cos takiego ci zaproponował to takze orientuje sie w systemie leczenia tak wiec spokojnie wszystko mozna ogarnac tylko powoli.Miłej lektury. :mrgreen:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 20, 2011 9:39 am   

Leczenie biologiczne ł. w Polsce przebiega w oparciu o programy. ŁZS już ma zatwierdzone
Programy Terapeutyczne. Leczenie ł. plackowatej, również w takich programach, czeka na ruch ze strony MZ czyli podpisanie, bo reszta wymogów została już spełniona.

Na dziś: wszystkie rodzaje ł. skóry są leczone lekami biologicznymi, tylko w oparciu o programy badawcze.

Programy Terapeutyczne w leczeniu RZS, nie mają tu nic do rzeczy. To inna opowieść :hmm:

werca

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:26 am   

Witam. Ja z łuszczyca mam do czynienia od niedawna. Próbowałam stosować różnych – naturalnych sposobów, i nic. Ostatnio jednak weszłam na taki ranking http://jakleczycluszczyce.pl/ i postanowiłam kupić jeden z tych polecanych preparatów. Stosuję wybrany krem i powiem szczerze, jestem zdziwiona jego pozytywnym działaniem. Skóra nie łuszczy mi się tak, jak do niedawna i nie swędzi tak piekielnie.

basia44 

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:41 am   

A ja od ok 5 lat może mniej lub więcej
stosuje tylko naturalne metody leczenia z dobrym skutkiem :grin:

JuliaP
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 10:08 am   

...
Ostatnio zmieniony przez JuliaP Wto Mar 05, 2013 9:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu