Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca krostkowa
Autor Wiadomość
luke123 

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 4:51 pm   Łuszczyca krostkowa

Nie wiem czy te pęcherzyki mam przekłuwać ? czy nie.

Nie wiem czy łuskę mam ściągać czy nie ?.

mam łuszczycę na stopach (tu tragedia) i na rękach (idzie wytrzymać).

uzywałem kiedyś Cocois ale już przestał pomagać. Dziś stopa jest lepsza, nie wysypuje mi białych pecherzyków jednak stopa ma kolor czerwony i wygląda jakbym ją wsadził do rozgrzanego oleju. W zasadzie sprawa ze stopami jest u mnie poważna. Chodzę na palcach bo nie mogę ustać na nodze, nie wiem czym to nawet leczyć.

Cygnoliny już nie ma w aptekach, Dermawete, Daivonex jest na recepte.

została narazie tylko rana, napewno jeszcze wysypie, tylko że skóra jest tak cieniutka że nie wiem jak to bedzie wygladać.

póki co mocze nogi w szarym mydle, na noc owijam z rivanolem. Nie mam żadnego pomysłu co robić dalej.. Skórki/łuski ustąpiły i pozostała czerwoniutka, boląca skóra.

Może wyśle Wam fotke.

Macie jakąś fantazję co tu można przyłozyć na tę noge dzisiejszej nocy ? ;)

szater 

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 6:56 pm   

Witam kolege :
1.interesuje mnie dokładna diagnoza:
a)czy to łuszczyca krostkowa(psoriasis pustulosa)
b)krostkowica dłoni i stóp(pustulosis palmoplantaris)
c) czy atopowe zapalenie skóry-jego obiawy sa dokładnie takie same jak opisujesz
Nie bawie sie w lekarza dlatego chciałabym abys podał dokładna diagnoze postawiona przez lekarza leczacego ciebie.
Zanim otrzymam twoja odpowiedz:
1-niczego nie przekuwaj
2nie sciagaj łuski
3.to cięzka postac łuszczycy i raczej cygnolina sie jej nie leczy
4.super pomagaja dziegcie i naswietlania lampami UVB 311(słonko,solarka)
5.kapac mozna nogi w krochmalu,lub w kapielach ziołowych
6.łagodzaco działa TERMENTIOL
7.Prawdopodobnie żyjesz w ciagłym stresie ...to akurat przy tego rodzaju łuszczycy jest najgorsze,proponuje udanie sie do lekarza psychiatry...on dobierze leki, z mojego doswiadczenia wynika ze dobrze działa PAXTIN20....lek p/depresyjny...jednak jak kazdy ma skutki uboczne-podpowiadam ale nie nakazuje stosowania
8)musisz wyeliminowac leki:sole litu_dlatego wspomniałam o PAXSTINIE,tetracykliny,niesterydowe leki zapalne,salicylany,sulfonamidy.

Prawda jest taka ze leczenie tego typu łuszczycy MUSI odbywac sie pod scisła kontrola lekarza...niejednokrotnie nalezy podac antybiotyk.Mozemy wspomóc cie radami ale wizyte musisz odbyc bo sprawa jest bardzo powazna. :hmm:

luke123 

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 6:59 pm   

puma napisał/a:
wiem, że jak jest łuska to koniecznie trzeba się jej pozbyć przed leczeniem, tylko nie mechanicznie a maściami.

w piątek podczas kąpieli ta skórka zmiękła do tego stopnia że dała się sciągnąć pumeksem :/ i teraz mam gładziutką skórę jednak szukam czegoś w stylu uzdrowienia skóry póki zacznie sypać nastepne.

Jutro idę do jakiegoś lekarza jednak podejrzewam, tylko nie wiem czy do dermatologa czy chirurga.

Została mi już tylko Pani Szater ? ;)

luke123 

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 7:20 pm   

b)krostkowica dłoni i stóp(pustulosis palmoplantaris) ręce są nawet czasem zdrowe...

skóra.. jest czerwona i cieniutka jak bibułka pod spodem stopy na całą szerokość i długość 15 cm ?. są jesszcze łuski które nie dały się odczepić, jedno miejsce jest nawet spuchniete, a stopy ogólnie w całości podpuchły :)

Spacer do piwnicy po ogórki zaczyna być męczący :) , mOgę sie okreslić jako osobę nie pijącą alkoxolu... a słodyczy już nie jem choć od 3 lat bardzo lubie....

Wszystko zaczeło sie rok temu.. bardzo pomału doprowadza mnie do amputacji kończyn.

"7.Prawdopodobnie żyjesz w ciagłym stresie ..."

Jeżdzę ciężarówką jednak jestem człowiekiem który sie nie stresuje.... może własnie powinienem sie stresować..
ogólnie nie wiem czy nie powinienem zrezygnować z jazdy ciężarówką ale wtedy nie widze żadnej lepszej inicjatywy wszak 9h dziennie siedze na tyłeczku i może zrobie 1km łacznie w ciagu dnia...

aktualnie siedze przed kompem i wygrzewam nogę czerwoną żarówką....

nie wiem co jeszcze napisać, jutro pójdę do dermatologa napisze co mi powiedział...

szater 

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 8:13 pm   

jezeli chodzi o scisłosc to...pania nie musisz mnie tytułowac...a doswiadczenie mam dosyc duze tak ze mozesz spokojnie polegac na ty co pisze.Nie spotkałam tu na forum ludzi z krostkowica...to bardzo powazna postac łuszczycy,uniemozliwiajaca normalne funkcjonowanie.Musisz miec ;BAWEŁNIANE SKARPETY-BEZ WSZELKICH SZTUCZNYCH DODATKÓW I BUTY ZE SKÓRY!Niczego nie zrywamy ! zadnym pumeksem nie pozbywamy sie łuski!musisz isc do dermatologa...nie widze sensu w chodzenu do chirurga...takie schorzenie sie leczy i to z powodzeniem-uwierz mi niejednokrotnie widziałam to na własne oczy- a nie dokonuje amputacji ....
Ten rodzaj łuszczycy szczególnie własnie wymaga LECZENIA USTWIONEGO PRZEZ LEKARZA SPECJALISTE-DERMATOLOGA...jego zalecen nalezy sie trzymac i dokładnie do nich stosowac.Zycze zdrowia...powodzenia...czekam na informacje po wizycie u lekarza. :mrgreen: a ta czerwona żarówka to.....w celu? :shock:

ps
nawet jezeli post jest długi mozesz go pisac w jednej całosci,nie stosuje sie pisania posta pod postem(swojego) :wink:

luke123 

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 8:51 pm   

pisaliśmy równocześnie.

lampa ? ktoś mówił że może pomóc, że nie bedzie boleć, jakieś ukojenie przynosi.

wiem ze jak noga mi sie na moment spoci to około 7 bombelków wyskoczy,

w skarpetkach staram sie wogóle nie chodzić,

jezdze na bosaka :)

naj gorsze ze nie mam butów skórzanych (półbutów) tylko chińskie klapki jednak nie chodze naprawde czesto i daleko.

w zasadzie wogóle nie chodze, wczoraj była impreza w biesach :(

- dojsc do auta, potem na impreze moze nie bylo by daleko... moczyłbym nogi w krochmalu pod sceną.

ale na woodstocku byłem cięzarówką :)

chyba o coś takiego chodzi http://www.optimedpro-office.eu/medisun_hf144.php

chyba zaraz będe miał coś takiego zaraz :)

dokładam...

mam te lampe UVB 311 do wrzesnia...

zalecono mi też DERMATOL, Nitrofurazon,

stosowałem kiedyś (3 msc) COCois, Linomag i sto róznych dziwnych maści niewiadomego pochodzenia.

to może rano już bede zdrowy, a lampą potraktowałem stopy 40 sekund.

dzieki Szater i Puma za info, ja coś sie zaczynam rozpisywać w tym wątku ;)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 12:17 am   

Witaj Luke :* Cieszę się żeś: nie zestresowany i nie w depresji, ufff. Resztę powoli ogarniesz, info jak słyszałam, dostałeś, wypróbować warto :hmm:
Tak na gorąco, z serii głośnego myślenia: jeżeli ten cocois tak u Ciebie dobrze się sprawdził, zerknij może i przyjrzyj się bliżej... proderminie;co prawda są kłopoty z jej zdobyciem ale możliwe, że w Twojej miejscowości ona jest w aptekach-jakiś czas temu, wycofana z obiegu, ale wraca na rynek i bardzo pochlebne opinie o niej czytałam, myślę że jeżeli byś ją zdobył, watra wypróbowania.
Troszkę inne spojrzenie mam na ten Twój brak skarpetek szoferze :mrgreen: : przez chorobę, masz bardzo wrażliwą skórę stóp i tak sobie myślę, że tym chodzeniem na boso, to jednak ją tylko mocniej podrażniasz, czym możesz również prowokować nowe wysypy. Rozważ. Pozdrawiam :smile:

luke123 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 9:13 am   

kiedyś na tej stopie sie oparzyłem olejem roślinnym, miałem paskudną ranę którą kurowałem około 1,5 msc. Na tej stopie miałem kiedyś pęknietą kość a potem zrośniętą, .... a potem ona znowu pękła i zrobił sie "staw rzekomy"

i od tej nogi zaczęła się łuszczyca, aktualnie jest baardzo mało łusek, skóra jest gładka i czerwoniutka, jednak w nocy po tej lampie czuje mrowienie i dziś chyba bedzie to 15 sekund i z wiekszej odległosci,. Czuje w nogach bicie serca jakby ono tam spłynęło. A może mi ćma wleciała :P

Cocoisu nie używam już bo przestał działać, aktualnie nie wiem czego używać, mydło z gdziegdzia i masc nitrofrazonową będe próbował.

Nie chhodze na boso tylko jeżdze w aucie na bosaka. Wszystko poto aby noga sie nie pociła.

jesli noga mi sie spoci troszkę to gwarantowane 7 pecherzyków na nodze. :)
wydaje mi sie ze słodycze zle działają na łuszczycę
alkocholu nie pijam,
papierosów pale dużo,
kawa z cukrem dla cukrzyków :/
ehhh.. tak czuje że będe sobie marudził w tym wątku.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 11:03 am   

Pomarudzić czasem dobra rzecz, byle by Ci to w krew nie weszło :>
Ale na dziś, to Ty wsiadaj w tę Swoją ciężarówkę i do doktora pomykaj. Tą maścią nitrofurazonową i mydełkiem z dziegciem, to obawiam się, że tej Swojej choroby nie zaleczysz, jednak :hmm:

luke123 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 11:09 am   

"W niektórych przypadkach łuszczyca dłoni i stóp charakteryzuje się występowaniem małych, głębokich i żółtawych krost. Jest to tzw. łuszczyca krostkowa. Charakterystyczne dla niej krostki nie są zakaźne i odrywają się samoczynnie. "

u mnie są idealnie białe..

a noga wyglada podobnie, tylko jest nieco ładniejsz bo bez tych łusek, czerwoniutka jak.. nie powiem co :)

szater 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 1:55 pm   

...wydaje mi sie ze nadal nie masz postawionej diagnozy:
a)czy to łuszczyca krostkowa(psoriasis pustulosa)
b)krostkowica dłoni i stóp(pustulosis palmoplantaris)-....to sa dwa rózne rodzaje łuszczycy
raz piszesz ze masz b) a za chwile w drugim poscie podajesz a) :hmm:

....z tego co piszesz zbyt duzo stosujesz swoich "radosnych" pomysłów anizeli konkretnego leczenia prowadzonego przez lekarza specjaliste,chodzenie w twoim przypadku boso to ogromne ryzyko,narazasz stopy na dodatkowe urazy mechaniczne,nawet gaza wyjałowiona jest lepsza niż chinskie klapki :evil: a to zdjecie to...? :shock:

luke123 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 2:24 pm   

zdjecie to tylko podobieństwo do mojego stanu, na rekach mam mniej.

dzis mnie znowu wysypało jednak nie przebijam.. okolo 40 pęcherzyków.

Ide na 15 do dermatologa (pryw) jednak nie jestem pewien czy dzis cos zalatwie bo wszyscy są na urlopach, wiec bede kombinował jutro w innym miescie.

zdjecia nie zrobie bo nie mam czym.

diagnoza jest moją diagnozą, dermatolog do którego chodziłem wczesniej po prostu brzydził sie tym i nie bardzo chciał nawet na to patrzeć.

-krostkowica dłoni i stóp(pustulosis palmoplantaris)- bo tylko na dłoniach i stopach, na początku myslałem ze to grzybica ;)

radosne pomysły w tej chorobie tylko na recepte. (wyczytałem w innym forum) ;)

basia44 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 3:38 pm   

Jeśli chodzi o dłonie i stopy u mnie zaczyna się zawsze tak samo najpierw bąble z płynem i / (lub) ropą a potem czerwone place.W innych miejscach od razu czerwone place

luke123 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 6:43 pm   

wróciłem od lekarza,

i jest b) krostkowica dłoni i stóp(pustulosis palmoplantaris)

mam pozwolenie na przebijanie pęcherzyków i czestowanie albo spirytusem albo oxycortem.

leki.. zaczynam od 1 tabletki FLUCONAZOLE, a potem 2xdziennie antybiotyk Unidox 100mg.

po wyczerpaniu.. biore ponownie Fluconazole.

---

mam jeszcze TRIDEM maść i Lorinden C - na bazie sterydów. Ogólnie lekarka stwierdziła iż mam za bardzo zniszczoną skórę (cieką) na stosowanie tego typu leków.

Jeśli to nie pomoże będzie konieczne zastosowanie czegoś mocniejszego, czegoś co wszystkim pomaga.

Lek nazywa sie Tigason, poniżej opis
Kod:
 http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2137

Nie wiem też jaka to róznica pomiędzy płytnami w pęcherzach ale u mnie to mętna woda boz koloru, czasem wydaje się być troszkę gęstsza.

TIGASON 10MG*100 KAPS. to 280 zł

szater 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 7:57 pm   

Tak wiec generalnie potwierdziło sie to co pisałam:leczenie tego typu łuszczycy przebiega troszke inaczej...najczesciej własnie konieczny jest antybiotyk+ sterydy....boje sie ze ta twoja cieniutka skóra za długo nie wytrzyma powinienes ja wzmacniac kapielami ziołowymi(szałwia,rumianek,krochmal,płatki owsiane,siemie lniane),włacz do diety kwasy Omega 3,6,9 i koniecznie wiesiołek,zakup sobie tez Ostropest zmielony bo.....czeka cie ciężka przeprawa po Tigasonie(kiedys gdy był on w fazie testowania własnie otrzymywałam go w klinice we Wrocławiu-pomóc mi nie pomógł ale organizm zrujnował ).przy Tigasonie(a byłam juz pewna ze go nie stosuja tylko nowszy Neotigason) powinienes uwazac na watrobe,trzustke i koniecznie zapomnij o ....powiekszaniu rodziny.Życze zdrowia...stosuj sie do rad lekarza,kup sobie porzadne skarpety i buty bo to podstawa...a inwestujesz przecież w swoje zdrowie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez szater Sro Sie 17, 2011 8:17 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu