Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Początek łuszczycy - proszę o radę
Autor Wiadomość
GOLPA 

Wysłany: Sro Gru 21, 2011 11:58 am   Początek łuszczycy - proszę o radę

Witam, wczoraj dowiedziałam się, że prawdopodobnie mam łuszczycę. Zaczęło się kilka miesięcy temu od zmiany na łokciu. Nie zwracałabym na nią uwagi, gdyby nie kolejna "krostka" która zaczęła się nieznacznie powiększać, również na tym samym łokciu. Zawsze miałam problem z łokciami, często swędziała mnie w tym miejscu skóra i miałam drobne wysypki, skóra się łuszczyła ale kojarzyłam to z jakimś uczuleniem bądź alergią. Samo znikało gdy nie drapałam. Ta jedna zmiana natomiast utrzymuje się trochę dłużej, łuszczy się i jest mocno odgraniczona od zdrowej skóry. Jest także mocno zaogniona. Od kilku dni intensywnie nawilżam tą zmianę i staje się ona mniej zgrubiała, nie widać także łuski ale jest teraz mocno czerwona. Nie swędzi ani nie swędziała. Wczoraj byłam na wizycie u dermatologa, który nawet nie obejrzał tej zmiany tylko widział ją na odległość biurka po czym zapytał, czy nie mam w rodzinie kogoś z łuszczycą. W rodzinie nie znam przypadków łuszczycy. Ani najbliższa rodzina ani dalsza, nikt się z tą chorobą nie boryka. Przepisał mi maść witaminową i maść sterydową DIPROSALIC bodajże, mam stosować to zamiennie co drugi dzień na noc. Jeszcze zanim udałam się do dermatologa, czytałąm różne opinie na temat maści sterydowych. Chciałam się poradzić, czy warto na takie początkowe zmiany stosować maść sterydową czy ograniczyć się może do samej witaminowej i nawilżania innymi preparatami? Mam zamiar wybrać się do innego dermatologa, który wykaże więcej kompetencji niż tamten dermatolog ale do tego czasu chciałabym zasięgnąć waszej porady. Zaznaczę, że na razie wstrzymałam się z aplikacją maści sterydowej, nie chcę żeby po odstawieniu wysypało mnie gdzieś indziej, z czym oczywiście się liczę ale póki co zmiany na łokciach w żaden sposób mi nie przeszkadzają, nie chcę tylko żeby się nadmiernie "rozrosły". Bardzo proszę o rady..

szater 

Wysłany: Sro Gru 21, 2011 12:47 pm   

Witam serdecznie :tuli:
takie zmiany na łokciach moga byc oznaka wielu róznych chorób nie tylko łuszczycy...przeleczenie tego sterydem nie uwazam za jakas tragiczna forme terapii.Stosowanie sterydów czasami jest zasadne a czasami wrecz konieczne...zauważ ze zaznaczyłam czasami...kilkurazowe zastosowanie sterydów nie spowoduje ani odbicia posterydowego ani już w zadnym razie wysypu gdzies indziej...wogóle nie ma takiej opcji.Jezeli wysyp wystąpi w innych miejscach zapewniam ze nie bedzie to zwiazane z zastosowaniem sterydu czy innej formy leczenia,po prostu tak czasem bywa...nie mozna temu w zaden sposób zapobiec bo łuszczyca jest choroba nieprzewidywalna.Proponuje ...jezeli moge..zastosowac sie do leczenia zasugerowanego przez lekarza:on widział zmiany i podjął taka a nie inną decyzje.Po kuracji sprawdz jak skóra bedzie reagowac...czy nastapi poprawa i na jak długo,wtedy mozna zaczac próbowac-po ponownym wysypie stosowac inne leczenie...Jezeli czujesz ze cos jednak w diagnozie jest nie tak to po prostu skonsultuj to z innym lekarzem...łuszczyca to choroba troszke wredna...na kazdego działa cos innego i własciwie cały czas jej trwania szukamy sposobu uzyskania remisji...proponuje nie martwic sie na zapas...ida swieta...radosci zycze i powodzenia...w razie niepewnosci czy pytan zagladaj tutaj zawsze chetnie pomozemy :mrgreen:

Anabella72 
Anabella72

Wysłany: Pon Sty 02, 2012 11:43 am   

Witam wszystkich. Od 12 lat męczę się z chorobą, choć od pół roku wiem, co to jest. Otóż od lat na rękach łuszczy mi się skóra i pęka do krwi. Przez lata lekarze mówili, ze to uczulenie od chemikaliów i radzili mi myć naczynia w gumowych rękawiczkach. No słowo daję, nie pamiętam kiedy ostatni raz myłam naczynia nogami czy łokciami, a na nich też mam takie same zmiany. Dopiero niedawno jakiś kompetentny lekarz po zerknięciu na ręce stwierdził, że to łuszczyca. Wizytę mam u niego dopiero w kwietniu a ręce mnie bolą cały czas bo są w ranach. Z ogromną przyjemnością przeczytam i wypróbuję wasze sposoby walki z chorobą.
Pozdrawiam wszystkich.

szater 

Wysłany: Pon Sty 02, 2012 4:31 pm   

Zeby tak na szybko to spróbuj zestawu
PILARIX-taki krem złuszczajacy w tubce
MASC KONOPNA (LUSZCZYCA)...te dwa preparaty na zmiane rano i wieczoremnie sa tanie ale tak na szybko i bez recepty
Mozesz zastosowac: http://www.dermesa.pl/pl/483.html tez ludkowie chwala

oczywiscie niezawodny w naszym przypadku balsam,krem lub masc NAGIETKOWA
stosuje takze peeling z soli i oleju,kapiele w soli-wsypuje duzo soli bohenskiej do wanny i relaksik

czasem pomocne sa tez kapiele ziołowe .ja stosuje swoj sprawdzony zestaw:platki owsiane-górskie,rumianek lub szałwia,liscie brzozy,pokrzywa skrzyp i mozna dodac len-zagotowac i odcedzic .
Jak te łapki tak ci mocno dokuczaja to koniecznie gruba warstwa kremu-mediderm lub linomag,moze byc tez cos z nagietkiem lub własnie ta konopna i...rekawiczki takie bawelniane na nocke.Mamy jeszcze inne propozycje...poczytaj moze cos ci wpadnie w oko...witam na forum :*

Anabella72 
Anabella72

Wysłany: Pon Sty 02, 2012 6:03 pm   

szater napisał/a:

ale tak na szybko i bez recepty
Mozesz zastosowac: http://www.dermesa.pl/pl/483.html tez ludkowie chwala

:*

Ten preparat stosuję już od 3 czy 4 lat i przestaje mi działać. Musze na jakiś czas go odstawić to może zacznie działać znowu. Rzeczywiście był doskonały ale już nie działa, szczególnie tak jak kiedyś. Dzięki za podpowiedzi. Chętnie z nich skorzystam bo łapki mi naprawdę dokuczają. Wciąż otwierające się i krwawiące rany to koszmar, szczególnie że strasznie bolą. Będę pisać, jakie preparaty mi poskutkują.

[ Dodano: Sro Sty 04, 2012 4:05 pm ]
szater napisał/a:
Zeby tak na szybko to spróbuj zestawu
PILARIX-taki krem złuszczajacy w tubce
MASC KONOPNA (LUSZCZYCA)...te dwa preparaty na zmiane rano i wieczorem

Czy te preparaty to coś takiego?
http://wizaz.pl/kosmetyki...p?produkt=26907
http://www.docsimon.pl/to...luszczyca-100ml

W aptece mi powiedzieli, że nie ma takiego środka jak maść konopna. Dlatego szukałam w necie.

Odpowiedz do tematu