Wysłany: Sro Paź 04, 2006 10:46 pm Jak unikać ciekawskich?
Witajcie!
Cieszę się, że znalazłem Wasze forum. Jednak nie jestem sam w swoim związku
z panią łuszczycą . W sumie pewnie rozbawi Was fakt, że diagnozę na temat tej
choroby otrzymałem po 15 latach (SIC!) problemów ze skórą dłoni. Od roku niestety
to się nasila i na głowie nie mam już tylko lekkiej formy jakby łupieżu tylko po prostu
czerwony sypiący się placek.
W sumie mi to nie przeszkadza. Staram się z tym jakoś żyć. Najgorzej niestety jest
z ludźmi. Kiedyś jak miałem problem z dłonią to wszyscy wypytywali co mi się stało.
No i zaczynałem swoją opowieść. Gorzej było z osobami, które nie pytały a się po prostu
ciągle wpatrywały w dłoń jakby zaraz miały stamtąd wyjść robaki.
Teraz ich uwagę odciąga głowa. Podczas używania Curatodermu i Dermovate miałem na
głowie tylko czerwoną plamę, więc kończyło się na pytaniach czy się uderzyłem. Teraz
jak używam lampy UV widać niestety także złuszczenie i już nikt nie pyta. Tylko podczas
rozmowy patrzy się na mój czubek głowy. A ja znów muszę wyjaśniać co to jest, i że nie
jest zaraźliwe (dopóki nie powiem, że jest niezarazaźliwe to ludzie wyglądają na lekko
obrzydzonych/wystraszonych).
No i pytanie brzmi. Jak sobie radzicie z tym? Maskujecie to w jakiś sposób? Do ręki się
przyzwyczaiłem, poza tym używanie maści trochę to neutralizuje. Niestety na głowie jest
jak jest. I nie bardzo wiem co z tym zrobić.
po prostu nie martw się co myślą. Poza tym nie czytasz w myślach. My jesteśmy bardzo wrażliwi na spojrzenia i dopatrujemy się często czegoś czego nie ma. Więcej wiary w siebie. Jak Ty widzisz u kogoś coś czego nie znasz, to też(na pewno) nie zawsze pytasz bo się boisz czy nie zrobisz mu przykrości. Powodzenia w leczeniu i nie martw się będzie dobrze.
Ja za to reaguję różnie.. Czasami w ogóle się tym nie przejmuję a czasami w upał chcę chodzić w golfie Jednak jest to uwarunkowane moim samopoczuciem psychicznym niż ludzmi. Tym którzy powinni wiedzieć o moim schorzeniu, powiedziałam, a reszta... reszta jest nieistotna Każdego z nas to męczy, dziwne spojrzenia, miny... to ich problem, że nie potrafią po postu tego zaakceptować lub zapytać, a nie mój, że nie tłumaczę każdej napotkanej osobie na co jestem chora.
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 8:22 am Re: Jak unikać ciekawskich?
alchemyx napisał/a:
...
W sumie mi to nie przeszkadza. Staram się z tym jakoś żyć. Najgorzej niestety jest
z ludźmi. Kiedyś jak miałem problem z dłonią to wszyscy wypytywali co mi się stało.
No i zaczynałem swoją opowieść. Gorzej było z osobami, które nie pytały a się po prostu
ciągle wpatrywały w dłoń jakby zaraz miały stamtąd wyjść robaki.
...
Ja mam super pasnokcie i dłoniei mam ten sam problem. Super jak sie patrzą i pytają co ci sie stało, albo jak ludzie sie przesuwają w autbusie jak sie chwyce za barierkę zawsze mam dużo miejsca
_________________ Jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest uleganie jej.
Wysłany: Wto Paź 10, 2006 2:46 pm
Ja też mam problem z łuszczycą dłoni, często ludzie gapią się i pewnie myślą sobie co to takiego, ale ja nigdy się nikomu nie tłumaczyłem, jak komuś o przeszkadza to jego sprawa, nie zależy mi na opinii i na tym co o mnie myślą obcy mi ludzie.
Dzięki za informacje . Teraz trochę odwróciłem uwagę opatrunkami na głowie i rękach, bo byłem w szpitalu na wycinku skóry do badań. Swoją drogą to co zobaczyłem w szpitalu, jakie ludzie miewają choroby skóry to moje jakieś tam na rękach i placek na głowie to naprawdę pikuś...
z tego co widze to jestes z nad morza, to zle , że nie chodzisz na plaze, nie kapiesz sie w morzu , wiekszość z nas własnie nad morzem czuje sie lepiej i zalecza , slona woda , slońce to sprzymieżeniec w walce z łuszczycą... wybiez sie na plaże w bardziej ustronne miejsce jesli sie krepujesz i kozystaj ze slonca, natłuszczaj pózniej skóre
pewnie sporo ale z drugiej strony pomyśl.... jeśli sie będziesz zamykała przed światem przez łuszczycę to tak jakbyś dawała jej wygrać i zapanować nad ciałem które przecież jest TWOJE....
nie warto rezygnować z przyjemności tym bardziej że już i tak mamy przechlapane z tą chorobą
nikt przy zdrowych zmysłach przecież Cie nie będzie wytykał palcami za to że masz coś na ciele.... nikt nie jest idealny, nikt nie ma super-hiper nieskazitelnie pięknego ciała przecież
pewnie sporo ale z drugiej strony pomyśl.... jeśli sie będziesz zamykała przed światem przez łuszczycę to tak jakbyś dawała jej wygrać i zapanować nad ciałem które przecież jest TWOJE....
nie warto rezygnować z przyjemności tym bardziej że już i tak mamy przechlapane z tą chorobą
nikt przy zdrowych zmysłach przecież Cie nie będzie wytykał palcami za to że masz coś na ciele.... nikt nie jest idealny, nikt nie ma super-hiper nieskazitelnie pięknego ciała przecież
Dla mnie jednak nie jest przyjemnoscią byc oblepioną wzrokami ludzi. W domu lepiej/.///
Niestety bardzo trudno jest się przełamać psychiczine;/Zgadzam się z tym, że jesteśmy przewrażliwieini. Mnie się wydaje, że każda malutka plamka przyciąga wzrok innych. No ale trzeba żyć i nie można zamknąć się w domu!Ja myślę, że do wszystkiego trzeba dorosnąć i samemu się uporać:)
Pozdrawiam:)
żelka to jest taki dziwny tok myślenia Na plaży jest tyle ludzi że tylko ci sie wydaje ze wszyscy patrza na ciebie - tak działa twoja psychika. Ty jestes przekonana ze sie wszyscy na ciebei patrza a tak naprawde to moze kilka osob sie patrzy reszta jest zajęta soba Jezdzilam nad morze przez 7 lat co roku i zawsze wychodzilam normalnie na plaze no i wracalam prawie czysta
mi akurat pomaga słońce... a nad morzem to super opala, może sie jednak skusisz dla celów zdrowotnych
a co do "ciekawskich" to właśnie dzisiaj w sklepie rano ekspedientka sie zaczęła łapać za głowe i drzeć na pół sklepu "a co ty masaz na nogach, a co ty sobie zrobiłaś"... no i ten super wyraz obrzydzenia na twarzy.... można by powiedzieć że BEZCENNE
nie no cholera nienawidze takich sytuacji, aż normalnie mi taka gula w gardle stanęła .... przecież nie będe chodziła w długich spodniach jak jest 30 stopni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum