Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Historia mojego taty
Autor Wiadomość
she 

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 3:01 pm   Historia mojego taty

Witam,
długo zastanawiałam się czy zalogowac się na forum czy nie- nie ukrywam, że od czasu do czasu podczytuje. Mój tata ma łuszczycę od ponad 20 lat. Początkowe leczenie odbywało się za pomocą silnmych sterydów tj. dermowate, które powodowały wylewy na skórze przy bardzo długim stosowaniu. Ponad rok temu kupiliśmy zachwalane preparaty ze smołą węglową, które doprowadziły do wysypu łuszczycy (uczulenie na smołę węglową) do tego stopnia, że potrzebne było leczenie szpitalne+silne leki. Później lekarze chcąc się upewnić czy na prawdę mamy do czynienia z reakcją alergiczną na smołę węglową zastosowali na kawałku skóry mały eksperyment smarując to miejsce maścią o takim składzie- wynik po 2 tyg. stosowania potwierdził przypuszczenia, że skóra nie toleruje smoły węglowej. Obecne leczenie to maści robione na bazie cygnoliny, salicylowe... niestety to nie za bardzo pomaga, bo nawet jeżeli zejdzie biała łuska zostają bardzo czerwone plamy, których niestety nie możemy zaleczyć.
Miałabym pytanie w związku z tym- jak zaleczyć czerwone plamy? Dodam, ze maśc na bazie cygnoliny u taty się nie sprawdza, ponieważ powoduje bardzo silne zaczerwienienie skóry i białą obwódkę wokół zmiany łuszczycowej. Nie jest to na pewno poparzenie. Maści salicylowe z kolei powodują ponowne złuszczanie i "nachodzenie" łuski.

basia44 

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 3:07 pm   

Po długotrwałym stosowaniu sterydów bardzo trudno leczyć skórę czymś innym to długi proces zanim skóra się zregeneruje i zacznie cokolwiek działać
a próbuje tata kąpieli w ziołach,słomie owsianej,czy sól+olej?????????
to bardzo wspomaga leczenie

she 

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 3:53 pm   

nie nie próbuje takich kąpieli. Po wyjściu ze szpitala był po prostu gładziutki przez prawie 8 miesięcy. Dopiero po tym czasie pojawiły się znowu małe krostki, które teraz przerodziły się w "placki" na łydkach. Dodam, że tata ma cukrzycę więc i proces leczenia łuszczycy jest wydłużony.

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 4:58 pm   

A próbował pochodnej witaminy D? Daivobet się bodaj nazywa? Tak jak Basia pisała, niech popróbuje ze słomą owsianą i maścią nagietkową. Działa cuda naprawdę :) . Kąpiel w soli też będzie niczego sobie, na pewno nie zaszkodzi dodanie do kąpieli ciekłej parafiny ( 1,30zł w aptece). Maść cholesterolowa robiona na receptę jest super. :) Może na zdjęcie łuski papka drożdżowa się nada? :mrgreen:
Poczytajcie troszkę forum, popróbujcie domowych sposobów może coś dadzą? :)

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

she 

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 6:35 pm   

Viximenne napisał/a:
A próbował pochodnej witaminy D? Daivobet się bodaj nazywa?

Daivobet z tego co się orientuje to silny steryd, a tego chcemy uniknąć- tata używał Daivonex. Ponad miesiąc regularnego smarowania i nawilżania niestety bez rezultatów. Teraz wykupił maść z witaminą A na bazie lekobazy i zobaczymy jak się sprawdzi w połączeniu z salicylami. Niestety lekarz pierwszego kontaktu wypisał pełnopłatną recepte na maść z mocznikiem :twisted: dlatego zostajemy póki co przy witaminowej :)

a maśc cholesterolowa to jaka konkretnie receptura?

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 8:23 pm   

Tak, chodziło mi o Daivonex xD Przepraszam.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 8:25 pm   

Maść cholesterolowa:
Vit A
Vit D3
Ung. cholesterol.

vixi zacytowalam cie ;)

she 

Wysłany: Pią Cze 29, 2012 8:51 pm   

Tygryska dziękuję :) a wiesz może jakie są dokładnie proporcje? Na pewno maśc na 100 g ale ile wit. A i D3?

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sob Cze 30, 2012 12:39 am   

nie wiem - ale podejrzewam ze lekarz bedzie wiedzial nawet taki zwykly rodzinny :)

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sob Cze 30, 2012 7:56 am   

Na mojej recepcie nie ma żadnych jednostek (?). Mam akurat przed sobą bo wczoraj byłam u dokrÓra bo mi się skończyła. I jest napisane tylko vit A vit D3 i ung cholesteroli. :neutral:

she 

Wysłany: Sob Cze 30, 2012 10:10 am   

Viximenne i bez problemu realizują taką receptę w aptece?

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sob Cze 30, 2012 10:35 am   

No właśnie nie wiem. Zaraz się wybiorę do apteki i zobaczę... Coś mi się jednak zdaje, że się będę musiała do lekarza wrócić... :neutral: Szkoda, że nie przyuważyłam wcześniej.

she 

Wysłany: Sob Cze 30, 2012 12:41 pm   

Viximenne jak będziesz coś wiedziała to prosze daj znać :) ale coś mi się wydaje, że muszą być jednostki na pewno cholesterol ad 100,00 witaminy A i D3 nie mam pojęcia (mój tata w maści na bazie z lekobazą ma wit. A 4.0) ale w takim skojarzeniu z cholesterolem i wit D3 to nie mam pojęcia :roll:

Odpowiedz do tematu