Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampa UVB 311 i UVA dobre na łuszczycę?.
Autor Wiadomość
pinknails 
Patrycja

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 7:46 pm   Lampa UVB 311 i UVA dobre na łuszczycę?.

Witam!.
Już nie mam siły, kolejny ostry wyspy i po prostu znów "pada mi śnieg" z głowy..
Postanowiłam zadziałać za nim pójdę do lekarza ( 06.11). Pożyczyłam od jednej z sasiadek mała do ręki lampę UVA albo UVB ? firmy BIOPTRON dokładnie tą:
http://www.bioptron.hg.pl/bioptron_compact.php tylko starsze wydanie bo napis jest bez kloru
Jednak na całą głowę to za małe jest. Od narzeczonego siostrzenica ma ogromną lampę która naświetla mi całą głowę (mam ją na 2 dni narazie) to ta:
http://www.bioptron.hg.pl/bioptron_pro.php
Naświetlam tą duzo 2 części głowy po 20min i tą małą po 4min za uszami.

Jednak moje pytanie. Czy ktoś używał takich lamp? mam je tylko do środy a więc wielkich efektów się nie spodziewam jednak uporczywy świąd jakby mija po naświetlaniu.
Ważne jest dla mnie to, czy oplaca sie kupować taką lampę bo wiecie sami jaka to ogromna kwota za takie "cudeńko"...

nusia 
Sesi

Wysłany: Pią Paź 26, 2012 9:44 pm   

Używam lampy ale grzebieniowej z końcówka UVB.
Powiem tak dla mnie już innego ratunku nie było. Tylko słońce mi pomagało a wraz z końcem wakacji zaczął się koszmar.
Ta moja lampa mi pomaga ale nie wylecze się nią. Ona mi zatrzymuje ta chorobę w takim znaczeniu, że nie mam białej skorupy. Skóra jest zaróżowiona.
Osobom którym pomaga słońce powinna pomóc tez lampa poniewaz to tez jest promieniowanie. Wazne bys po naswietleniu natłusciła skórę poniewaz ona sie wysusza.
Juz po kilku zabiegach powinnaś zauwazyc roznice :) To nie jest tak ze po misiacu widac efekt a po 2,3 naswietlaniach w moim przypadku mimo iz mam naprawde fatalny stan skory.

Życze cierpliwości i mam nadzieje, ze chociaz troszkę pomogłam :) Jak coś to pytaj mnie jeszcze ;) Pozdrawiam

szater 

Wysłany: Sob Paź 27, 2012 9:42 am   

mnie niepokoi ten swiad podczas naswietlania :hmm: czy aby słonce tobie pomagało? sa ludzie uczuleni na te metode leczenia...okazuje sie ze niestety i słonce moze byc wrogiem....pamietaj ze nie wolna pod te lampe wchodzic posmarowanym masciami sterydowymi.....oczywiscie tez srodki hormonalne w tym antykoncepcyjne moga wchodzic w reakcje....poza tym czas ekspozycji powinien byc scisle przestrzegany i prawidłowo obliczony....tu nie ma byle jaki byle ile.... :hmm: natłuszczanie i nawilzanie to tez ogromnie duzo znaczy....

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Sob Paź 27, 2012 10:54 am   

Ja juz po 2diach stosowania po 20min na dwie partie głowy widzę różnicę nie swędzi tak i nie jest tak zaognione..może kupię , koszty przerażają ale zdrowie jest najważniejsze ...

szater 

Wysłany: Sob Paź 27, 2012 2:17 pm   

proponuje spokojnie podejsc do tematu...sadzac po wieku to raczej rodzice beda musieli kupic :wink: ...poczekaj jakis czas...to ze teraz widzisz roznice nie znaczy ze tak bedzie dale szło i za kazdym kolejnym razem...skóra sie przyzwyczaja...tera zareagowała ale nie ma pewnosci czy nastepnym razem też....lampy sa dostepne w salonach kosmetycznych(dobrych) i gabinetach dermatologicznych...sa też na NFZ...spokojnie...po co wchodzic w koszty

nusia 
Sesi

Wysłany: Sob Paź 27, 2012 2:52 pm   

Szater dobrze mówi. Skóra się przyzwyczaja. Mi początkowo prawie znikła łuszczyca a teraz po prostu nie mam strupów i troszkę bledsza jest ale tez bez rewelacji.
Ja kombinuję z lampami i jeszcze stosuje domowe sposoby wyczytane z forum :)

toor

Wysłany: Nie Gru 02, 2012 11:07 am   

BIOPTRON nie emituje ani UVA ani UVB ! nie jest skuteczny na łuszczycę (w sumie na nic nie jest skuteczny bo to drogie placebo wciskane naiwnym)

Ja kupiłem dwie świetlówki TL-100 311nm po ~300zł sztuka (180cm wysokosci 100W) i się naświetlam ale koniecznie przeczytajcie rozdział "Światłolecznictwo od strony 90" w książce "Fizykoterapia - T. Mika" (szukaj w google) by wiedzieć jak skutecznie i bezpiecznie to robić!

nusia 
Sesi

Wysłany: Czw Gru 06, 2012 11:19 pm   

wystarczy poszperać w necie, np na allegro lampy grzebieniowej uvb, uva :)
Mi przyszła z instrukcją obsługi i gwarancją. Jestem z niej zadowolona i nie żałuję zakupu

luna 

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 1:42 pm   

na naświetlania uvb jeździłam do szpitala, 3 x w tygodniu, zaczynałam od 30 sek. skończyłam na 12 min, efekty super ale niestety krótkotrwałe :sad: teraz chodzę na solarium 2 x w tygodniu po 8 min i jest ok, tzn. niewielkie zmiany na łokciach i kolanach i łatka wielkości dwuzłotuwki na stopie

nusia 
Sesi

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 2:15 pm   

Luna to świetnie, że doszłaś do takiej formy z Ł:)

luna 

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 3:02 pm   

nusia niestety nie jest aż tak słodko bo gdy tylko odpuszczę solarkę przez choćby tydzień to od razu coś wyłazi i na głowie też ostatnio jest tak sobie bo zmieniłam fryz a tu okazuje się że ani suszarki ani kosmetyków używać nie mogę i wyglądam jakby pieron w mietłe p...

nusia 
Sesi

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 4:44 pm   

Kochaniutka najważniejsze to odpowiednie nastawienie nas samych czyli chorych.
Trzymam za Ciebie kciuki.

Niestety ta pora zimowa nam nie sprzyja. Ja też borykam się z łuszczycą i teraz całkiem jej ciężką postacią. Na głowie mam podobny koszmar. Dziś zastosowałam cocois i chodzę z nim tak cały dzień :) Mam strupy na głowie i niestety nie kontroluję swoich odruchów a mianowicie zdrapywania ich nawet do krwi.

Mimo, że nie mam jakiś super powodów do uśmiechu staram się jakoś pozytywnie patrzeć na świat mimo tej choroby, nie załamywać.

Solarium też kosztowne jeśli chcieć tak na dłuższą metę. Napisz proszę czym się leczysz. Samym solarium? Może coś pomożemy chociaż ciężko doradzić. Mamy tutaj naprawdę mądre koleżanki i kolegów z dużym doświadczeniem, wiedzą :)
Zazwyczaj są to metody prób i błędów ze względu na różnorodność naszych organizmów. Niektórym pomaga jeden sposób, drugim inny.
Ja zaczęłam czytać forum i stosować różne różności. Moja Ł strasznie ciężka i domowe sposoby odpadają... Byłam zmuszona do sterydu a teraz dziegcie + lampa grzebieniowa :)

Pozdrawiam nusia

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pią Gru 28, 2012 4:55 pm   

luna nie smutaj :) nei jestes sama :)
nie da sie zalatwic naswietlen znow uvb?

luna 

Wysłany: Pon Gru 31, 2012 5:56 pm   

naświetlani skończyłam w październiku więc moja pani doktor nie prędko mnie wyśle na następne. skóra masakrycznie przesuszona, zmarszczki jak u pęćdziesięciolatki. teraz solarium 2 x w tygodniu po 8 min i jakoś jest ( w porównaniu z tym co miałam przed naświetlaniami jest suuuuper!). ciągle wyłażą nowe kropki i te staram się niszczyć advantanem w zarodku. na głowę elocom w płynie bo na obrzeżach ciągle coś wyłazi a powstrzymać się przed drapaniem nie potrafię - wystarczy przez trzy dni pomiziać mendę a na ok dwa tygodnie spokój i jest ok. pod biustem i pomiędzy łatki szybko wracają (objaw koebnera, ale nawet jak przez dwa miesiące biust mój cieszył się zupełną wolnością to łatki wyłaziły). od trzech lat małpa pojawia się na paznokciach ale na szczęście tylko okresowo (bardziej dokucza mi jak włazi pod paznokcie niż te tzw naparstki). nie chcę żeby to wyglądało na jojczenie - jak to ja mam źle bo nie jojcze. daje rade - bo muszę - ze swojej skóry ani nie wylezę ani się z niej nie obedrę więc alleluja i do przodu!

Odpowiedz do tematu