Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Kwi 24, 2013 12:48 pm receptury na masci i pasty cygnolinowe
Podaję składy:
1. Maści cygnolinowe na podłożu wazeliny.
Rp.
Cignolini 0,25
Vaselini flavi ad 100,0
M.f.ung.
Rp.
Cignolini 0,5
Vaselini flavi ad 100,0
M.f.ung.
Rp.
Cignolini 0,75
Vaselini flavi ad 100,0
M.f.ung.
Rp.
Cignolini 1,0
Vaselini flavi ad 100,0
M.f.ung.
istotne jest tez czy bazą ma byc masc cynkowa czy pasta cynkowa
To są dwa różne preparaty. [b]Pasta cynkowa jest bardziej spoista (zawiera 25% tlenku cynkowego i 25% skrobi pszenicznej) natomiast maść cynkowa jest mniej spoista (czyli bardziej maściowa niż pastowa - zawiera 10% tlenku cynkowego na wazelinie hydrofilowej....)
Zarówno pasta cynkowa jak i maść cynkowa jeśli jest przepisywana z cygnoliną musi się odznaczać odczynem słabo kwaśnym (najlepiej przez bardzo niewielki dodatek kwasu salicylowego). Bez dodatku tego kwasu salicylowego tlenek cynku rozkłada cygnolinę po jednej dobie i dochodzi do zmiany zabarwienia z żółtego na brązowe, oraz osłabienia działania cygnoliny jak i spowodowania jej większego działania drażniącego.
A więc podam przepisy cygnoliny o stężeniu 0,25% ; 0,5% ; 0,75% i 1% zarówno na paście cynkowej jak i maści cynkowej.
PS
Wszystkie przepisy sa sprawdzone ,ich autorem jest mój kolega Piotr,farmaceuta,też chory na łuszczyce,wielki orędownik proderminy i cygnoliny(na forach znany jako bimanol)
Wielki ukłon w jego stronę za wszelką pomoc jakiej mi udziela
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
brawo szater
ja od siebie dodam, że wyznaję trochę inną szkołę gdyż nawet do maści cygnolinowych na bazie wazeliny dodaję przynajmniej 1g kw. salicylowego ze względu na fakt iż poprawia on znacznie stabilność samej cygnoliny, no i jeżeli maść będzie miała dodatkowo działanie keratolityczne też nie zaszkodzi.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 1:53 pm
jezeli mozna poprosic o konkretne receptury to bedę wdzieczna,chciałabym aby wszystko było pod ręka(na wielu forach są błedne receptury,powielane wielokrotnie ,chciałam aby tu było wszystko dokładnie sprawdzone )
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum