Witajcie
Mam objawy luszczycy w malzowinach usznych i miejscach intymnych
Bylem juz u trzech lekarzy i ostatni z nich zapisal mi
Advantan - 1raz dziennie
Curatoderm 1raz dziennie
i maść dziegciowa 2x dziennie
Moje obawy wywolalo to co na ich temat wyczytalem:
"Ważne ostrzeżenie: jako lekarstwo na łuszczycę dziegcie są w pewnym stopniu skuteczne, ale ich stosowanie, zwłaszcza w okolicach intymnych, w pachwinach i małżowinach usznych może doprowadzić do pojawienia się w tym obszarze zmian o charakterze nowotworowym.
Jeśli terapia dziegciami nie przynosi efektów należy bezwzględnie zmienić metodę leczenia łuszczycy. Zwiększanie dawek jest zdecydowanie niewskazane."
A on wlasnie na te miejsca mi zapisal tą maść.
Co myslicie na ten temat? Wiaze sie to z jakims ryzykiem?
Dodam ze mam bardzo wrazliwa skóre.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Nie Maj 05, 2013 3:01 pm
nie znam masci dziegciowej....musiałabym miec wiecej info na temat składu....wszystko ma jakies tam skutki uboczne wiec zapewne ten wpis na ulotce został zamieszczony profilaktycznie.Znam wiele osób które stosuja dziegdzie w leczeniu np.skóry głowy wiec i ekspozycja na swiatło jest dosc duza,nie słyszałąm o jakich kolwiek zmianach nowotworowych
Mysle ze spokojnie potestuj,wszak lekarz chyba ma jakies zielone pojecie skoro ci zapisał te masc widac jest sens stosowania.Z drugiej strony wiem takze ze raczej nie stosuje sie masci leczniczych i nie wystawia ich zaraz potem na działanie słonca wiec.....spokojnie
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum