Kochani, jestem nowa. Wcześniej czytałam posty o przepisach na kąpiele, ale teraz nie mogę ich znaleźć... Zakupiłam siemię lniane w aptece, wchodzę by poczytać jak sobie kąpiel na wieczór przygotować i zonk... wyszukiwarka wyrzuciła mi tyle postów, że skapitulowałam. Jeżeli ktoś będzie miał chwilkę i opisze mi jak mogłabym sobie przygotować wieczorne pluskanie to byłabym szalenie wdzięczna! Oraz czy do siemienia lnianego mogę dodać zwykłą sól? Bo pamiętam, że też gdzieś o tym czytałam, tylko nie pamiętam już gdzie.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 3:09 pm
wszystko zalezy od tego jaką masz kanalize
Stosuje kapiele ziołowe Potrzebne zioła to brzoza, skrzyp polny, pokrzywa, szałwia, zielone liście orzecha włoskiego, , może też być rumianek ( ale tu trzeba uważać, bo on uczula ) słoma owsiana lub zamiennie płatki owsiane, może też być siemię lniane. Co do ziół to można używać jednego, dwóch lub mieszać ze sobą wszystkie. Dobrze byłoby zawsze stosować szałwię lub liście orzecha włoskiego, które działają antyseptycznie, a do tego inne zioła + słoma lub płatki. Jeśli chodzi o mnie to wrzucałam wszystko do największego garnka jaki miałam w kuchni i gotowałam pod przykryciem ok. 10 -15 min. od chwili zagotowania, odstawiałam na 15 - 30 minut, po czym przecedzałam to do wanny. Kąpiel trwała 20 - 30 minut i to codziennie na początku. Po miesiącu, gdy skóra była już w dość dobrym stanie kapiele co drugi dzień, potem 2 razy w tygodniu, a teraz raz w tygodniu. Po kąpieli balsam do skóry bardzo suchej lub Mediderm albo cudny Melkfett.
W soli też sie kąpie,czasem stosuje gruboziarnista z Iwonicza a czasem Bochenska,zawsze po uroczystosciach udaje mi sie otrzymac sól z morza martwego(prezenciki) wiec i takowa stosuje.
Stosuje tez peeling solny albo robie swój albo ten z Rossmanna jest super.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Rety, rety! Codziennie?! No nic, trzeba działać! Szater, pięknie Ci dziękuję! Trochę mnie ta wizja przeraża, ale powoli chyba to jakoś wszystko ogarnę. Zadam jeszcze jedno pytanie. Czy ten gar z siemieniem lnianym to gotuję sam czy wrzucam tam też płatki owsiane, sól i inne ziółka? Jak to jest z łączeniem tych wszystkich dobrodziejstw?
powiem ci ze ja laczylam wszystko a szater nie wiem - ogolnie to sie do takich kapieli czlowiek przyzwyczaja - jest chwila zeby w spokoju ducha i sumienia sobie odpoczac
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
A ja nie łącze wszystko stosuje oddzielnie wtedy wiem co najlepiej na mnie działa i kiedy
soli używam zwykłej kuchennej ok pół torebki na wannę większe ilości wysuszają miejsca delikatne dodaje ok 3 łyżek oleju z pestek winogron i taka kąpiel świetnie oczyszcza mi skórę jak i nawilża bo nie stosuje żadnych balsamów nawilżających
nie wycieram skóry po kąpieli tylko owijam się ręcznikiem a do kąpieli nie stosuje już żadnych innych środków
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
basiu teraz czesto tez biore jeden skladnik ale jak bylam obsypana totalnie to uzywalam wszystkiego - mieszalam i kombinowalam a sol kupilam z morza martwego - chociaz zgadzam sie ze normalna tez sie spokojnie nadaje olej z pestek winogron tez uzywam - do smazenia i do kąpieli
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Tym bardziej w momentach pogorszeń stosuje składniki pojedynczo żeby sprawdzić co u mnie daje najlepszy efekt,zioła zawsze dobieram sobie intuicyjnie nigdy przypadkiem co akurat mam, to też sprawdziłam że nie zawsze zioło które mam na stanie w tym momencie jest najlepsze
Przeszłam piekło na mojej skórze może dlatego jestem ostrożna
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
Wysłany: Sob Lut 15, 2014 8:57 am
działam róznie,wszak już prawie 50 lat działam kiedys zapewne musiałam stosowac pojedynczo bo to jeszcze babcia nad wszystkim czuwała teraz wiem co i jak i kapie sie w tych mieszankach,czasem dodaje-latem na przykład-gałezie brzozy z listkami i skrzyp-to co w lesie znajde,pokrzywe ,czasem rumianek czy szałwie z ogrodu.Generalnie mieszanki do KAPIELI TAK mieszanki do PICIA NIE.
Zawsze stosuje całe zioła,nie w torebkach do zaparzania.Wiem ze siemie i płatki owsiane ludzie miela i wtedy daja do kapieli już do wanny ale....moja kanaliza blokowa chyba by tego nie wytrzymała.
Czasem jak mam mniej czasu to wrzucam wszystko do jasieczka i kłade na dno wanny,pod strumien goracej wody.Wachlarz jest bogaty,mozna samemu kombinowac
Wczoraj zaliczyłam swoją pierwszą kąpiel z oliwą i solą. Nie powiem, ciekawe doświadczenie Była to całkiem przyjemna kąpiel, a i oliwa z oliwek ładnie natłuściła mi skórę. Dzisiaj plecy swędzą mnie jak szalone i mam ochotę wziąć jakąś gałąź i drapać się nią jak szalona Następne do testowania jest siemię lniane z płatkami owsianymi. Polecacie coś jeszcze dorzucić do gara czy na razie pozostać przy tych dwóch składnikach?
Oraz czy to normalne przy pierwszym wysypie, że niektóre plamy ładnie blakną, a zaraz obok nich tworzą mi się nowe? Bo trochę głupieję. Co już myślę, że to dziadostwo schodzi, to ono wyskakuje w pobliżu.
Szater, jak stosować ten peeling z rosmana? Na takie już przyblakłe plamki czy na całe ciało? I jak często? Tak jak zwykły peeling, raz-dwa w tygodniu, częściej/rzadziej?
I jeszcze jedno pytanie (nie krzyczcie, nie krzyczcie!): dziewczyny, jakie polecacie kremy bez sterydów i bez recepty? Pomijając mediderm i cocois (o nich wiem dzięki forum!), takie co by mi te czerwone ogniska przygasiły?
Jak zarzuciłam moją panią dermatolog lawiną pytań, to jedyne co umiała mi odpowiedzieć, t to, że to zmienna choroba i mam się smarować sterydem. Żadnych alternatyw. Zmieniłam lekarza.
Ja bym dziś wzięła kąpiel w sodzie oczyszczonej torebka na wannę i poleżała 20 min w tym
Cytat:
jak stosować ten peeling z rosmana?
kąpiel w soli i oleju załatwia ten problem w kąpieli dodatkowo nie stosowała bym już peeligów
Cytat:
Należy zacząć od tego, że kąpiel można wykonać jedynie w wannie, natomiast prysznic nie jest żadną kąpielą – jest po prostu prysznicem. Przed kąpielą należy do wanny wlać 2 - 3 łyżki stołowe oleju z pestek winogron, a następnie napuścić wody. Kąpiel powinna trwać około 20 minut.
Jeśli to nie jest absolutnie konieczne, w kąpieli nie używamy innych środków myjących, a jedynie gąbkę, gdyż ciepła woda oraz olej w zupełności wystarczą, by rozpuścić zalegający w otwartych w ciepłej wodzie porach skóry tłuszcz, zaś złuszczony naskórek łatwo da się usunąć przy pomocy samej gąbki.
Kąpiel z dodatkiem oleju jest zalecana dla każdej skóry, gdyż w przypadku skóry przetłuszczającej się olej jako rozpuszczalnik tłuszczów wnika w głąb skóry właściwej oczyszczając ją, zaś w przypadku skóry suchej olej wnikając w głąb skóry właściwej pozwala utrzymać w niej wodę, czyli nawilża ją.
Po pewnym czasie zażywania przygotowanej w ten sposób kąpieli, skóra staje się gładka i elastyczna, drobne zmarszczki (jeśli były) znikają, a nowe nie pojawiają się (przedwcześnie). Nie pojawiają się nowe rozstępy i cellulit. Skóra z czasem przestaje być matowa, nabiera przyjemnego koloru i połysku – odżywa. Wszelkie zranienia i otarcia goją się bez problemów. A wypryski? Zapomnisz!
Można wsypać do kąpieli pół kilograma soli kuchennej jodowanej. W środowisku ciepłej, słonej wody, przy rozszerzonych porach, skóra w naturalny sposób wchłania jod i nie ma obawy przed jego przedawkowaniem.
Wysłany: Sob Lut 15, 2014 3:00 pm
Po pierwszej kąpieli niewiele można powiedziec,ale pomalutku dojdziesz do wprawy i sama ustalisz sobie co lepsze dla ciebie-jaki skład.
Sodka jest dobra ja swedzi ja dodaje torebke do kąpieli,wrzucam do soli czasem dodaje szałwie ale raczej aby usmierzyc swedzenie stosuje tylko sól i sodke.
Peeling to cos innego niż kąpiel w solach i olejach.peeling pozwala na usuniecie martwego naskórka,w naszym wypadku także łuski.Oczyszcza dodatkowo całe ciało.Ja stosuje i na miejsca zajete łuszczycą ale tez i na twarz i skóre głowy-wtedy samą sola scieram głowe.
Ten z Rosmanna jest super,wiele stosowałąm ale ten jakos mi tak najbardziej odpowiada.Stosuje tak:
-jednego dnia kąpiel ziołowa
-drugiego peeling calego ciała i...potem poleguje +- 20 min w kąpieli solnej
peeling spłukuje tylko woda z wanny zawijam sie potem w recznik i pod kołderke po 1-1,5 smaruje ciało jakims balsamem .
PS
Basiu czy moge prosic o zródło cytatu?
Peeling to cos innego niż kąpiel w solach i olejach.peeling pozwala na usuniecie martwego naskórka,w naszym wypadku także łuski.Oczyszcza dodatkowo całe ciało
Sól w kąpieli z olejem usuwa świetnie martwy naskórek jak i łuski ewentualne delikatnie,a peeling dodatkowo podrażnia skórę takie są moje obserwacje
wszelkie peelingi tak ale przy zdrowej skórze a nie już podrażnionej
nie nie mogę podać źródła cytatu
bo nie opracował go naukowiec a ty tylko takich honorujesz
Wysłany: Nie Lut 16, 2014 8:59 am
No jak to przy łuszczycy kazdy ma inne doswiadczenia,podobne do moich ma kolega Zbyszek ze Swajcarii,oto co pisze o swoim leczeniu w mail-u do mnie;
"Musze przyznac ze mimo Twoich watpliwosci co do metody tzw. Peelingowej stwierdzam niesamowita poprawe i to pod kazdym wzgledem.
Komfort bez luski, bez szczypania, bez klopotow, bez sterydow, pielegnacja nie wymaga czasu i jest skuteczna.
Polega na zwalczaniu luski stosujac na zmiane peeling ze zwyklego cukru i oleju z oliwki, oraz soli z morza martwego i oleju z oliwki (na zmiane).
Zamierzam wykorzystac w przyszlych peelingach olej arganowy, jojoba i inne lecznicze wykorzystywanie przy luszczycy.
Do tego lekkie smarowanie melkfetem, masciami ochronnymi z witaminami ABED.
Efekty sa poprostu zajebiste, co stwierdzaja wszyscy ktorzy mnie znaja, od kolegow z pracy po rodzine.
Polecam, ale przypuszczam, ze nie na kazdego moze dzialac, nie w kazdym przypadku.
To zalezy oczywiscie od miejsca. Ja mialem rozlegle rany na rekach, nogach i lokciach."
Przyznam ze miałam duże watpliwosci co do tak agresywnej metody peelingowej jaka Zbyszek zamierzał zastosowac,ja preferuje peeling co 2 góra 3 dzien,on stosował czasem i dwa razy dziennie. Peeling dobra rzecz sie okazuje szczególnie przydatny dla ludzi co nie mają wanny to już wogóle jedyne wyjscie
PS
Basiu podanie autora i zródła cytowanych slów jest OBOWIAZKIEM ,chciałam ci o tym grzecznie przypomniec
PS
Basiu podanie autora i zródła cytowanych slów jest OBOWIAZKIEM ,chciałam ci o tym grzecznie przypomniec
Obowiązkiem wynikającym z czego??
wiele razy sama podajesz cudze metody czy info bez podania źródła z którego czerpiesz więc
wstawiłam cytat jak działa taka kąpiel i to wszystko reszta doświadczenie własne
http://mojaluszczyca.pl/v...c.php?f=26&t=80
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum