Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Makrobiotyka
Autor Wiadomość
astra3 
AP

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 5:51 pm   Makrobiotyka

Witam Chcę wam przybliżyć trochę informacji o makrobiotyce diecie, która niejednego postawiła na nogi ze mną włącznie.

Makrobiotyka- przyczyna i skutek

Makrobiotyka to życie w harmonii z prawami natury. Hipokrates 2500 lat temu powiedział: „Niech pokarm będzie twoim lekarstwem” i słowa te można zapisać złotymi literami bo były, są i zawsze będą aktualne.

Makrobiotyka wprowadza ład i porządek na wszystkich poziomach naszego życia. Nasze codzienne pożywienie powinno dostarczyć nam żywej biologicznej energii potrzebnej do życia i właściwego funkcjonowania. Aby to osiągnąć musimy zdobyć się na chwilę refleksji, bo często zamiast żyć naprawdę świadomie, na własny rachunek zaczynamy się poddawać i oddajemy innym to co jest naszym największym skarbem- czyli nasze zdrowie.
Nie obwiniajmy więc lekarza o to że, nie może nas wyleczyć, bo to nie jego wina. On się stara jak może przypisując nam coraz nowocześniejsze środki, ale to nie działa, wszyscy o tym dobrze wiemy.
Pojawia się pytanie – dlaczego? Dlatego że, nie usunęliśmy przyczyny i nasza choroba została zepchnięta na głębszy poziom, by później wystąpić ze zdwojoną siłą. Takie leczenie to forma przemocy – chcemy coś dostać nie dając nic w zamian. Niestety to również nie działa. Płacić mało – dostać dużo , to jest energetyczna przemoc. Aby coś osiągnąć musimy zrozumieć w czym tkwi problem.
Staliśmy się niewolnikami zafascynowanymi światem materialnym. Nadmiar wolności prowadzi jednak do niewolnictwa. Jesteśmy niewolnikami wszechobecnej reklamy która jest presją, kształtowaniem iluzji i manipulanctwa.
Podstawą makrobiotyki jest widzieć przyczynę i skutek. Każdy może być zdrowy, jeśli zgodzi się zapłacić cenę, czyli wziąć swoje życie w swoje ręce. Kluczem do tego jest zmiana. Wolność idzie w parze z odpowiedzialnością. Co powinniśmy więc zrobić aby świadomie kształtować nasze życie i zdrowie? Najpierw zadajmy sobie jednak pytanie, czego robić nie powinniśmy. Nie powinniśmy spożywać pokarmów które działają destrukcyjnie na nasz organizm, rujnując nasze życie i zdrowie. Są to: cukier i wszystkie wyroby z jego udziałem, mleko krowie i jego przetwory, sery żółte i topione, margaryny,, mrożonki, puszki, konserwy, komercyjne napoje, żywność napromieniowana, nadmiernie przetworzona, konserwowana chemicznie, wszystkie produkty instant, mięso i wędliny.
Aby być zdrowym i żyć w harmonii z naturą powinniśmy w świadomy sposób skłonić się w stronę diety naszych przodków i zacząć korzystać z tego, co szczodrze oferuje nam matka natura. Na naszym talerzu codziennie powinny znaleźć się pełne ziarna zbóż w różnej postaci, różnego rodzaju fasolki, wszystkie rodzaje warzyw, orzechy pestki, nasiona i wiele innych naturalnych pełnych życiodajnej energii produktów. Do picia woda źródlana, kawa zbożowa i dobrej jakości naturalne herbaty oraz zapomniane niestety wspaniałe kompoty bez cukru z lokalnie rosnących owoców. Ideałem byłoby, gdyby wszystko co spożywamy pochodziło z upraw ekologicznych.

Chcę was zaprosić na kurs "Makrobiotyka droga do zdrowia" Prowadzony przez panią Jolantę Łępicka. Naprawdę zna się na rzeczy.

Kurs odbedzie się 26-27 V w Warszawie
W programie wykłady i gotowanie posiłków.

Więcej o Joli możecie przeczytać pod www.wakame.pl lub u mnie za chwilę www.mojeezo.pl

Mogę wam tylko powiedzieć że na diecie makrobiotycznej mój organizm odżucił słodycze a byłam od nich uzależniona.

łukaszzzz85 

Wysłany: Sob Maj 05, 2007 8:08 pm   

faak zajebi*cie chyba wciągne sobie cała paczke chipsow cebulowo-serowych :P

wierszokletka 

Wysłany: Nie Maj 06, 2007 12:05 pm   

eeee... a mnie coś takiego odstrasza i chyba jednak zostanę przy tym co do tej pory jadłam.

Odpowiedz do tematu