Witam,
Właśnie wczoraj dowiedziałem sie ze moja córka (17 lat )ma łuszczyce. Wyszło to przy okazji ropnej anginy. Komlpetnie nie wiem jak zacząć postępować z jej leczeniem. Siedze w necie i staram sie coś dowiedziec o tej chorobie. Pani dermatolog przepisała Dermovate i dermobase mieszaną pół na pół. Do tego penicylinę aby doleczyc ogniska zapalne w gardle. Jak sobie poczytałem o Dermovate to myslałem ze sie przewróce. Córka ma stan zapalny na skórze pleców, nóg i brzucha. Chciałbym sposób leczenia skonsultować. Czy możecie to skomentować na podstawie swojego doświadczenia?
Czy przebywanie w klimacie śródziemnomorskim, slońce, kąpiele morskie łagodzą przebieg choroby?
Pozdrawiam
Marek
dermowate+dermobase to sterydy i nie dziwie ci sie , ze tak reagujesz na to co o tym pisza , sterydy są "niebezpieczne" ale w nadmiernych ilosciach umiejetnie stosowane są ok, nie dostaliście rzadnych maści ??? penicylina faktyczie zaleczy stan zapalny w gardle , i wlasnie to podejżewam bylo przyczyna wysiewu łuszczycy , najczeście jest to własnie angina i inne zapalenia organizmu włacznie z chorymi zebami .... nalezy zachowac spokój , nie popaść depreche , slońce klimat środziemnomorski jak najbardziej wskazany, opalanie na sloneczku + natłuszczanie nawet do 3 razy na dzień , nalezy tylko PAMIETAć aby nie wychodzic na slońce po smarowaniu sie dermowate i inymi maściami na ł. , najlepiej posmarować sie na noc , rano prysznic , natłuszczenie i sloneczko...... jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz , poza tym to forum jest ogromna skarbnica wiedzy na temat tego paskudztwa
Dzięki EWaa,
Właśnie ta Pani dermataolg tak kombinuje żeby dać na początek na chwile sterydy żeby zlikwidiwać stan zapalny skóry a poźniej zastosować inne formy zaleczania.Rówież po to aby poprawić stan psychiczny młodej. Maść dała, właśnie to mieszana pół na pół dermovate i dermobase. Dermobase to nie steryd tylko krem o prostym składzie taki jak (np. Lipobasa, Nanobasa), nie podrażniają i tak już nadwrażliwej skóry. Stosunkowo szybko odbudowują one warstwę ochronną skóry, zapobiegając "uciekaniu" wody. W tym wypadku ma być wymieszany z dermovate aby osłabić nieco samą maść sterydową. No jeszcze wczoraj bym nie wiedział oczym mówie a teraz łykam wiedze w temacie ł. Ale co ja wam bede mówił. Pozdro. toya
co do slońca to bym nie uogólnial....w większości przypadków faktycznie pomaga, ale jest też grupa reagujących neutralnie lub wręcz negatywnie... z doświadczenia wiem,że najlepiej ze slońcem nie przesadzać....za to nie znam osoby, która źle reagowalaby na mineraLy morskie, szczególnie,że potem trzeba się zdrowo nawilżyć...
co do leków (maści) to pamiętaj,że nie ma idealnych rozwiązań...jesli ma dużo zmian, to najlepiej wyślij ją na 2 tyg. do szpitala. Najlepsza kontrola smarowań, pewnie dostanie siarkę z salicylem mocznik i sygnolinę....środki jak najbardziej naturalne...
Jesli jesteś w stanie zapewnić córce smarowanie 2x dziennie maściami (śmierdzą i brudzą) na czas okolo 4-5 godz., a potem intensywne nawilżanie, to dobrze, ale przyznaj,że szpital to lepsze wyjście...
Pozdrawiam i nie popadaj w depresje....wspieraj córke, bo to choroba, która już nie odpuści:)
_________________ zmiany nie zawsze są dobre...szczególnie łuszczycowe
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 7:11 pm Wszystko to pięknie,ale...
Macie rację wszyscy,a najbardziej,ze szpital zmusza do smarowania chocby z nudów.Ale ja bym sie drugi raz nie dała polozyc.
Mam oprócz powyższych jeszcze jedną radę dla córki i myslę,ze rozsądną.
Faktycznie stany zapalne wyzwalają wysiewy-to udowodnione. Tak jak i depresja. Mnie jednak po wielu latach zastanawia ( w powiązaniu z tymze dieta zalecza) czy czasem tego efektu nie potęgują leki-udowodniono wszak ,iż antydepresanty i betablokery tez sie przyczyniają.Mozne antybiotyki równiez.
Obiecana rada.....Jesli po kilku tygodniach smarowania-wsio ryba czym-nie będzie bardzo wyraznej poprawy,a zajęty będzie nadal tak duzy obszar,jedynym lekiem są naswietlania.
Efekty sa gwarantowane. I nie nalezy się ich bac. Są dwa rodzaje promieni,ale nawet te stosowane po tabletkach są ( w sumie) mniej szkodliwe niz stan psychiczny wywolany przez masywny wysiew.
Ja teraz wlasnie mam naswietlania slabszymi uvb i jestem w 3 tyg leczenia......a zajete 90% ciala. teraz zmiany sa jasne,plaskie i goja sie " w oczach)'
Wiem ,co ta dziewczyna przezywa i moim zdaniem mozna jej oszzcedzic wiele przez zastosowanie tego leczenia.
Pozdrawiam-K
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 7:16 pm i jeszcze jedno...
...uwazam,ze połowa sukcesu to trafic do lekarza,który ma w tym doswiadczenie,bo masci te sterydowe i te naturalne to kazdy internista zna i zapisze,a wiem z doswiadczenia ze wlasciwa ocena ilosci i jakosci zmian warunkuje sposob leczenia. Ja dopiero po pol roku smarowan i po czwartym lekarzu trafilam....a bylo to 15 lat temu.Teraz wiem o czym mowie..
Surfujac po necie w poszukiwaniu wiadomosci o ł, zanjduje czasem dziwne (? ) wiadomości. Oto wklejka z http://www.akupunktura.org.pl/uroda.htm "....Rodzaj pożywienia też odgrywa swoją rolę, dieta wysokobiałkowa i wysokotłuszczowa nie sprzyja łuszczycy (należy oddać cześć medycynie niemieckiej, w Oświęcimiu nie było łuszczycy)...." Cześć medycynie niemieckiej ???Oświęcim pierwsze skuteczne sanatorium leczące łuszczyce???
Wiem, wim chodzi o tą diete, ale leczyła ona z łuszczycy przypadkowo i przy okazji tak mniej więcej jak iperyt azotowy pomógł w walce z rakiem. To tak troszke na marginesie. Dzieki za wszystkie posty
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 2:20 pm ...
Myślę,że tam " zaslugę" miala głodówka raczej. W dzisiejszych czasach udowodniono,że nawet raz w tygodniu pozostając na wodzie pomaga się organizmowi zwalczać stany zapalne.
Znam osobę z inną,o wiele cięższą chorobą układową,która jedyną widoczną poprawę uzyskała po trzytygodniowym turnusie leczenia dietą (drakonską) u dr Dąbrowskiej z Gdanska ( Golub Dobrzyn). Ja sama wierzę w zbawczą moz diet i głodówek,ale ile siły na to trzeba miec.......Poza tym niektórzy z rozpaczy przesadzają..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum