Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Po wizycie u dermatologa
Autor Wiadomość
Mareczek166

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 1:40 pm   Po wizycie u dermatologa

Witam,

łuszczycę zacząłem mieć już chyba z 6 lat temu (mam teraz 17 lat). Objawiała się tylko plamkami na skórze głowy.

Dziś niestety mam krostki na łokciach, a płaty z głowy widać już poza włosami.

Dziś byłem (pierwszy raz) u Pani dermatolog i dostałem Salicylol i Elocom 0,1% w płynie na głowę i Elocom 0,1% w maści na łokcie.

Już miałem je wykupić, ale po przeczytaniu waszych opinii o Elocomie zacząłem się zastanawiać. Co mam robić?

EWaa

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 6:14 pm   

Nie zrażaj sie do ELOCOMU tylko dlatego że to steryd, otóż sterydy to tez leki ale nalezy jednak podczas ich stosowania zachowac ostrozność....na glowe proponuje ci najpierw zastosowac papke z drożdzy, po zmyciu zrobic piling z soli , jednak jesli masz jakies ranki to moze szczypać no i uważaj na oczy, nie jest miłe jak slona woda dostanie sie do oczu .... nastepnie posmaruj glowe elocomem , stosuj go tak ze 2-3 dni po czym przerwa , podczas ktorej smaruj sobie glowe salicylolem lub oliwa z oliwek lub olejem , moze byc kujawski, i umyj glowe , jesli zajdzie potrzeba możesz znowu zastosowac papke i elocom , ja zanim mi zeszlo z glowy robilam papke prawie codziennie ....... co do lokci to posmaruj sobie mascia , cienko , 2 razy dziennie , pij ziola z fiolka trójbarwnego ( w aptece ok 4zl) i mozesz sobie kupić witaminy, z grupy B, BETA-KAROTEN ( po 2 dziennie) , SELEN ( po 1 dziennie). I tak jak mowie sterydy tez sa dla ludzi .................... i pamietaj o natłuszczaniu calego ciala bo jesli pojawila sie na lokciach to na ciele tez moze sie pojawić.

Mareczek166

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 6:50 pm   

Dzięki, bardzo mi pomogłaś ;)

Mam jeszcze jedno pytanie co do tego:

Cytat:
i pamietaj o natłuszczaniu calego ciala bo jesli pojawila sie na lokciach to na ciele tez moze sie pojawić.

Czym mam natłuszczać ?:>

ps. Dobra, na to znalazłem odpowiedź :) - Johnson'a mam w domu. A czy raz dziennie wystarczy?

EWaa

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 8:37 pm   

moze byc tez obojetnie jakikolwiek balsam do ciala , dobry jest np. z GARNIERA do bardzo suchej skory ten czerwony , jesli masz mozliwosc to nawet dwa razy dziennie........mozesz sie co drugi dzień myc mydlem siarkowym ... jesli masz pytania to pytaj.

Mareczek166

Wysłany: Pią Lut 22, 2008 10:26 pm   

Chodzi Ci o np. to: http://www.sklep.znane-pe...ala-p-6003.html
?

EWaa

Wysłany: Sob Lut 23, 2008 9:34 am   

dokladnie o to mi chodzi, ale moze tez oliwka dla dzieci lub wszystko to co nadaje sie do skory b. suchej:)

Mareczek166

Wysłany: Sro Lut 27, 2008 7:36 pm   

Hmm.. na łokciach posmarowałem już 4 razy, widzę że już prawie zeszło. Zrobić sobie przerwę, jeśli tak to na ile dni.

Na włosach posmarowałem tylko raz, a już widać dużą poprawę.

Ahhh...no i widzę pierwsze krostki na kolanach. Co z nimi robić?

Używam oliwki Garnier, tej czerwonej.

EWaa

Wysłany: Sro Lut 27, 2008 8:30 pm   

jesli chodzi o lokcie to zrób sobie przerwe, po to aby skóra nie przyzwyczaiła sie do leku, te krostki mozesz cienko posmarować tak na zapas , ale tez nie za dużo, i natluszczaj jak najwiecej, ......jesli nie chodziles na solarium a może wiesz , ze w czasie lata na slońcu nic ci nie wychodzi to spróbuj solarium, na początek może to byc ok 5 min dwa razy w tyg , nawet raz wystarczy, nie nalezy przesadzac na początek tymbardziej że jestesmy po zimie, myj sie w mydle siarkowym, po czym natłuszczaj... powiem ci jeszcze taka rzecz, moze to nie każdemu pasuje ale , ktos mi kiedys doradził żeby podczas kapieli , a właściwie przed , natrzeć cialo własnym moczem, podobno to najlepszy lek, ja w każdym badz razie spróbowałam gdy byłam wysypana, to nic nie kosztuje a czy pomoglo , sama nie wiem bo stosowałam jeszcze co innego , ale napewno nie zaszkodziło...........................aaaa ważna sprawa , podczas wizyty w solarium a właściwie przed , nalezy dokladnie umyć sie ze stosowanych maści, i juz w tym samym dniu nie stosować maści tylko balsam natluszczający!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wierszokletka 

Wysłany: Nie Mar 02, 2008 12:29 pm   

według mnie to, co radzi Ci EWAA to za dużo jak od razu. po pierwsze maściami tymi to bym smarowała raz dziennie, bo to w zupełności wystarczy. a jeżeli chodzi o przerwy w smarowaniu to według mnie lepszym rozwiązaniem jest smarowanie co drugi, trzeci dzień, a nie po 2-3 dni po czym przerwa. ale to tylko moje propozycje i zrobisz jak zechcesz. co do tego solarium to też bym się wstrzymała i zaczekała na efekty maści i natłuszczania, bo po co dodatkowo katować się solarium?

EWaa

Wysłany: Nie Mar 02, 2008 9:52 pm   

Ja pisze tylko to co przezylam na własnej skórze , sama kiedys nie wiedzialam co mam ze soba zrobić, taki wysyp a tu wiosna za pasem , bylo juz nawet skierowanie do szpitala ale zachorowalam na grype, i to moze i dobrze ze nie byłam w szpitalu, sama z pomoca ludzi takich jak ja i lekarza dermatologa , juz latem bylam na tyle czysta ze moglam wyjść na plaże bez skrepowania, ale to moje zdanie , nic nikomu nie narzucam

wierszokletka 

Wysłany: Pon Mar 03, 2008 4:52 pm   

EWaa, mam nadzieję, że nie odebrałaś tego jako krytykę Twoich sposobów ;) ja tylko wyraziłam własne zdanie, bo sama mam bardzo delikatną skórę i dobrze wiem, że gdybym się stosowała do Twoich rad to by mi to raczej zaszkodziło. każdy ma własny złoty środek, a ja tylko ukazuję dodatkowe metody ;)

EWaa

Wysłany: Pon Mar 03, 2008 6:59 pm   

Wierszokletka....nie odebrałam to jako krytyke moich srodków, oczywiście ze kazdy ma swoje zdanie i swój sposób , ja przedstawilam sposoby w jaki zaleczylam to chorobsko a jak sie je zastosuje to każdy juz indywidualnie wg wlasnych potrzeb:)

Mareczek166

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 6:33 pm   

Więc tak..

Głowę potraktowałem najpierw Salicylolem i później 2 razy Elocomem. W widocznych miejscach na głowie zniknęło, we włosach może trochę zostało. Teraz co 3 dni smaruję głowę Salicylolem. Trochę boję się nakładać drożdże na głowę, a tak jakoś. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co do łokci to posmarowałem 3 razy i zostały tylko mało widoczne plamki, codziennie całe ciało "traktuję" Garnierem i na razie jest dobrze.

Na kolana nic nie zastosowałem, tylko trochę więcej oliwki na nie dawałem i też jakby się schowało.

Dzięki za Twoje rady :) Od siebie w życiu bym nie wiedział, że trzeba natłuszczać ciało, ani tego jak rzadko należy stosować Elocom (Pani dermatolog raczej nic o tym nie mówiła).

Byle nie było gorzej...

Pozdrawiam!

EWaa

Wysłany: Wto Mar 04, 2008 7:17 pm   

Fajnie, że Ci sie polepszylo:):).....i nie boj sie drożdzy , nie gryzą:):)

Ida

Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 9:57 pm   

Drożdzę nie tylko nie gryzą,ale też genialnie schodzą,zmywają się nawet samą wodą (wbre pozorom;P)

Odpowiedz do tematu