Nie zrażaj sie do ELOCOMU tylko dlatego że to steryd, otóż sterydy to tez leki ale nalezy jednak podczas ich stosowania zachowac ostrozność....na glowe proponuje ci najpierw zastosowac papke z drożdzy, po zmyciu zrobic piling z soli , jednak jesli masz jakies ranki to moze szczypać no i uważaj na oczy, nie jest miłe jak slona woda dostanie sie do oczu .... nastepnie posmaruj glowe elocomem , stosuj go tak ze 2-3 dni po czym przerwa , podczas ktorej smaruj sobie glowe salicylolem lub oliwa z oliwek lub olejem , moze byc kujawski, i umyj glowe , jesli zajdzie potrzeba możesz znowu zastosowac papke i elocom , ja zanim mi zeszlo z glowy robilam papke prawie codziennie ....... co do lokci to posmaruj sobie mascia , cienko , 2 razy dziennie , pij ziola z fiolka trójbarwnego ( w aptece ok 4zl) i mozesz sobie kupić witaminy, z grupy B, BETA-KAROTEN ( po 2 dziennie) , SELEN ( po 1 dziennie). I tak jak mowie sterydy tez sa dla ludzi .................... i pamietaj o natłuszczaniu calego ciala bo jesli pojawila sie na lokciach to na ciele tez moze sie pojawić.
moze byc tez obojetnie jakikolwiek balsam do ciala , dobry jest np. z GARNIERA do bardzo suchej skory ten czerwony , jesli masz mozliwosc to nawet dwa razy dziennie........mozesz sie co drugi dzień myc mydlem siarkowym ... jesli masz pytania to pytaj.
jesli chodzi o lokcie to zrób sobie przerwe, po to aby skóra nie przyzwyczaiła sie do leku, te krostki mozesz cienko posmarować tak na zapas , ale tez nie za dużo, i natluszczaj jak najwiecej, ......jesli nie chodziles na solarium a może wiesz , ze w czasie lata na slońcu nic ci nie wychodzi to spróbuj solarium, na początek może to byc ok 5 min dwa razy w tyg , nawet raz wystarczy, nie nalezy przesadzac na początek tymbardziej że jestesmy po zimie, myj sie w mydle siarkowym, po czym natłuszczaj... powiem ci jeszcze taka rzecz, moze to nie każdemu pasuje ale , ktos mi kiedys doradził żeby podczas kapieli , a właściwie przed , natrzeć cialo własnym moczem, podobno to najlepszy lek, ja w każdym badz razie spróbowałam gdy byłam wysypana, to nic nie kosztuje a czy pomoglo , sama nie wiem bo stosowałam jeszcze co innego , ale napewno nie zaszkodziło...........................aaaa ważna sprawa , podczas wizyty w solarium a właściwie przed , nalezy dokladnie umyć sie ze stosowanych maści, i juz w tym samym dniu nie stosować maści tylko balsam natluszczający!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
według mnie to, co radzi Ci EWAA to za dużo jak od razu. po pierwsze maściami tymi to bym smarowała raz dziennie, bo to w zupełności wystarczy. a jeżeli chodzi o przerwy w smarowaniu to według mnie lepszym rozwiązaniem jest smarowanie co drugi, trzeci dzień, a nie po 2-3 dni po czym przerwa. ale to tylko moje propozycje i zrobisz jak zechcesz. co do tego solarium to też bym się wstrzymała i zaczekała na efekty maści i natłuszczania, bo po co dodatkowo katować się solarium?
Ja pisze tylko to co przezylam na własnej skórze , sama kiedys nie wiedzialam co mam ze soba zrobić, taki wysyp a tu wiosna za pasem , bylo juz nawet skierowanie do szpitala ale zachorowalam na grype, i to moze i dobrze ze nie byłam w szpitalu, sama z pomoca ludzi takich jak ja i lekarza dermatologa , juz latem bylam na tyle czysta ze moglam wyjść na plaże bez skrepowania, ale to moje zdanie , nic nikomu nie narzucam
EWaa, mam nadzieję, że nie odebrałaś tego jako krytykę Twoich sposobów ja tylko wyraziłam własne zdanie, bo sama mam bardzo delikatną skórę i dobrze wiem, że gdybym się stosowała do Twoich rad to by mi to raczej zaszkodziło. każdy ma własny złoty środek, a ja tylko ukazuję dodatkowe metody
Wierszokletka....nie odebrałam to jako krytyke moich srodków, oczywiście ze kazdy ma swoje zdanie i swój sposób , ja przedstawilam sposoby w jaki zaleczylam to chorobsko a jak sie je zastosuje to każdy juz indywidualnie wg wlasnych potrzeb:)
Głowę potraktowałem najpierw Salicylolem i później 2 razy Elocomem. W widocznych miejscach na głowie zniknęło, we włosach może trochę zostało. Teraz co 3 dni smaruję głowę Salicylolem. Trochę boję się nakładać drożdże na głowę, a tak jakoś. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do łokci to posmarowałem 3 razy i zostały tylko mało widoczne plamki, codziennie całe ciało "traktuję" Garnierem i na razie jest dobrze.
Na kolana nic nie zastosowałem, tylko trochę więcej oliwki na nie dawałem i też jakby się schowało.
Dzięki za Twoje rady Od siebie w życiu bym nie wiedział, że trzeba natłuszczać ciało, ani tego jak rzadko należy stosować Elocom (Pani dermatolog raczej nic o tym nie mówiła).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum