witam wlasnie od dzis zaczołem naswietlania z lekiem GERALEN niby ma pomoc wchlaniac promienie UV czy cos
ale sa dzue minusy musalem kupic okulary ktore chronia przed UV 100% duzy koszt 140 zl :S
do tego lampy koszt przeogromny 1 wizyta 15 zl grr
czy to pomaga ??
jesli bd 3 razy w tygodniu sie naswietlac i 3 razy w tygodniu uzywac 15sto minutowki po ilu tyg moge oczekiwac rezultatow?
Niestety nie wiem kiedy będą pierwsze efekty.
Jakimi lampami jesteś naświetlany? Widziałam na allegro lampy uvb 311,kosztują od 850 do 1000 zł,sama się nad nimi zastanawiam.
Mi lekarz też proponował lampy,ale musiałabym dojeżdżać 60km+ 20zł za seans naświetlenia,to chyba bardziej mi się opłaca kupić, tym bardziej że musiałabym mieć takich naświetleń około 20 :/
miałam 20 naświetlań, ale były to naświetlania bezpłatne na NFZ. Byłam obsypana cała, i zmiany były bardzo zaczerwienione wyglądałam masakrycznie. Jesnak po 20 naświetlaniach i stosowaniu kremu bornego oraz cygnoliny wszystko zeszło. Minał miesiąc i pojawiaja sie pojedyńcze kropki jednk wystarczy jedno smarowanie i znika. Jestem bardzo zadowolona. Po 13 latach leczenia w końcu znaleziono odpowiednią metodę leczenia.
czesc
jestem tu nowy, ale niestety sama luszczyca nowoscia dla mnie nie jest. Jestem chory od 17 lat, mam 33.
Ja mialem naswietlania 2 razy. Za kazdym razem dzialalo po ja ok 2-3 tygodniach. Wracalo zawsze po 4-5 miesiacach.
Moja zona uwaza, ze po lampach bardzo zestarzala mi sie skora na twarzy - i pewnie cos w tym jest, bo w koncu lampy doslownie wypalaja naskorek. Na szczescie jestem facetem i zmarszczki mi nie przeszkadzaja.
Ostatnio lekarka tez mnie chciala poslac na lampy, ale szlag mnie juz trafil. Bo kazda lampa to 25PLN (W-WA) Geralen tez kosztuje, a pani doktor innych metod zwalczania luszczycy nie uznaje. Zaoferowala mi DAIVONEX - po ktorym kiedys zsypalo mnie totalnie. Pytalem o diete, alkohol itd - dr mowi, ze to bujdy.
Dlatego jako lekarskie dziecko, sam sie za siebie wzialem. Jem BIOMARINE, WIESIOLKA, RUTINOSCORBIN, CAPIVIT A+E i pije duzo herbaty zielonej, z liści orzecha wloskiego. Odstawilem wszelkie cuda typu majonez, ketchup itp sztuczne dodatki. No i trzymam kciukim zeby sie nie przeziebic, bo u mnie efekt jest natychmiastowy...
pozdro>>>LESMAR
Mi niestety po lampach wywaliło na całym brzuchu. Nigdy nie miałem tam żadnych zmian a po 10 czy 11 naświetlaniach wygląda to okropnie. Chodziłem na naświetlania SUP. W zeszłym roku pomogło. Po naświetlaniach w tym roku skóra jest sucha jak diabli,piecze. Także czasami naświetlania pomagają a czasami wręcz odwrotnie. Zobaczę czy po 1-2 tygodniowej przerwie w naświetlaniach będzie jakaś poprawa.
czytam was i troszke sie dziwie..mieszkam w miescie sredniej wielkosci i mamy dwa gabinety wyposazone w lampy uv i to te duze..obydwa gabinety maja podpisane umowy z nfz i naswietlenia sa bezplatne..o ile dobrze pamietam to pierwszy raz naswietlalem sie ok 12 lat temu na oddziale dermatologicznym ktory mial piekna kabine i lampy swiecily z kazdej strony na cialo..te ktore maja gabinety sa gorsze..trzeba sie odwracac aby naswietlic przod i tyl a to z kolei zwieksza dawke promieni do organow wewnetrznych..ja musialem moje leczenie lampami zakonczyc .. po kilku latach gdyz promienie dobraly mi sie do gruczolu krokowego tzw.prostaty....okazuje sie wiec ze i to co dobre dla luszczycy zle wplywa na inne rzeczy..ale generalnieuwazam z e lampy bardzo pomagaja..choc dziwi mnie koszt okularow bo ja kupowalem je w gabinecie ..byly to okulary dostosowane przez producenta lampy i kosztowaly mnie o ile pamietam 17 zl ..popytajcie wiec moze ..czy i u was nie ma lamp w gabinetach ktore maja podpisane umowy z nfz?
To nie tak, że nie ma u mnie w mieście lamp tylko, że mmm wiecznie mi brak czasu na wszystko to raz, a dwa lampy w gabinecie zawsze zajmowały mi minimum 1.5 godz./dzień mimo, że umówiony byłem na konkretny kwadrans danej godziny, to i tak łącznie trwało to do 1.5 godziny. Poza tym mimo, że refundowane były lampy to i tak musiałem dopłacać, a w domu u siebie to jednak będę miał "seans" max w 30 minut z pielęgnacją skóry włącznie po naświetlaniu. To raczej jest wygodniejsze rozwiązanie wg. mnie.
Pozdrawiam;
Witam. Mam informację dla wrocławian. Jest nowy gabinet światłolecznictwa we Wrocku. Można się zapisac na lampy bez skierowania pod numerem 783384822. Lampy obsługują panie pielęgniarki ze szpitala wojskowego, raz w tyg. jest też lekarz, który ustala schemat leczenia. koszt za PUVA 15 zł, ile za 311 nie wiem, ale zdaje się kilka zł taniej. No i godziny przyjmowania super, bo mozna po 18 tez się naświetlać. bardzo polecam
Pierwszo słyszę, żeby płacić za naświetlanie. Przeciez lekarz bez problemu daje skierowanie na lampy.Właśnie za tydzień wybieram się na pierwszy seans do zwykłej przychodni gdzie mają rehabilitację.No i spodziewam sie efektów.I to nie małych!
No to gratuluję. Z tego co wiem, to owszem naświetlania są za darmo, ale tylko 20 seansów albo nawet 10. Nie pamiętam. Za tyle zwraca NFZ. I raczej dostępność gabinetów światłolecznictwa nie jest powszechna w naszym kraju. u mnie w przychodni na pewno nie ma lamp, więc muszę korzystać z innych miejsc. Ten gabinet, o którym piszę to jest dobre wyjście, bo sie nikogo nie trzeba prosić o skierowanie. Zapisujesz się na wizytę i lekarz ustala plan leczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum