Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozpoczcie leczenia...
Autor Wiadomość
Krolikowski

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 3:15 pm   Rozpoczcie leczenia...

Witam! Mam na imie Michal.Luszczyce mam juz z 2 lata. Przez te 2 lata mialem ja tylko na łokciach i kolanach. Walczylem z tym poprzez jakies mascie robione w aptece przepisywane przez pania dermatolog. mam 19 lat. Rok temu po skonczeniu pelnoletnosci wyjechalem zagrancie do pracy. Niedawno wrocilem i popowrocie luszczyca sie strasznie rozprzeszczeniła mam ja wszedzie od stop do glowy. Wiekszosc to male punkciki. Najwiekszy wysyp jest na nogach pod kolanami oraz na rekach. Smaruje dalej tymi masciami ale to nic nie pomogaa. Jest teraz lato bardzo sie tego wstydze praktycznie nie wychodze z domu a jak juz to ubrany tak zeby nic nie bylo widac. W te wakacje chyba nie ubiore krotkich spodenek. Co moge zrobic???? Pozdrawiam

tasia 

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 4:02 pm   

nie chce sie tu mądrzyć bo sama mam łuszczyce dopiero 2 miesiące i ja juz chyba zaleczyłam (mam taka nadzieje przynajmniej!) ale tez jak mnie wysypało to po całym ciele i tez się tego wstydziłam.
idz na solarium i wypal ta cholerę! :twisted: ;) mi to pomagało( a przynajmniej na brazowej skórze az tak tego nie widac) a teraz siedze w Hiszpanii i mogę chodzić normalnie na plaże;). sprawdź tylko czy inne leki ktore bierzesz nie są fotouczulające.
i wystaw łapki i nogi na slonce! a co z tego ze inni sie gapią! ja za wymówkę obrałam uczulenie;) od uczulenia nikt nie ucieka a jeszcze kazdy współczuje;)

głowa do góry!

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 4:29 pm   

Michale,spróbuj odkwasić,oczyścić organizm.potem zastosuj dietę.No i niestety cały czas smarowanie,smarowanie....możesz też spróbować kąpieli ziołowych,w siemieniu lnianym,otrębach pszennych.Musisz też chodzić do dermatologa,może wizyta w szpitalu pomogłaby.Musisz próbować wszystkiego.Pozdrawiam.

Krolikowski

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 4:43 pm   

Słonce pomaga zwalczyc luszczyce?? Ale chyba lepiej naturalne niz jakies solaria?Zreszta nigdy nie bylem na solarium;D

A jeszcze co polecacie ? Co wam pomaga? Czego stosujecie? (masci itd.)
Stosuje masci przepisane przez dermatologa ale efekty sa po niej takie ze luska tylko zaczerwienia sie, nie luszczy sie tak strasznie po tym. Ale co dalej luska pozostaje nie znika.

szater 

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 4:58 pm   

Krolikowski napisał/a:
Słonce pomaga zwalczyc luszczyce?? Ale chyba lepiej naturalne niz jakies solaria?Zreszta nigdy nie bylem na solarium;D

A jeszcze co polecacie ? Co wam pomaga? Czego stosujecie? (masci itd.)
Stosuje masci przepisane przez dermatologa ale efekty sa po niej takie ze luska tylko zaczerwienia sie, nie luszczy sie tak strasznie po tym. Ale co dalej luska pozostaje nie znika.

Witaj z tym słońcem czy solarium do końca tak nie jest.Moja ł nie lubi słońca i zawsze wysypje mnie po agresywnym opalaniu.Mam ciemną karnację,pomimo tego muszę ostroznie dawkować słonce.Radziłabym Ci jednak iść do lekarza.Trudno powiedzieć czy masz ł pospolitą czy krostkową.Jestem zwolenniczką cygnoliny.Stosowanie jej wymaga czasu.(zresztą jak całe leczenie ł)Nie bardzo rozumie,smarujesz maściami ,które teraz robiono czy tymi wczesniejszymi?!Maści robione mają kr€tszy termin przydatności.

Krolikowski

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 5:04 pm   

Tak niedawno zacząlem kuracje lecznicza i zastosowalem masci robione w aptece mam dwie plus takie 2 w tubkach 1 mniejsza i wieksza jakies "diprobase" |Elosalic| Pozdrawiam

daro 

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 7:44 pm   

Krolikowski napisał/a:
Tak niedawno zacząlem kuracje lecznicza i zastosowalem masci robione w aptece mam dwie plus takie 2 w tubkach 1 mniejsza i wieksza jakies "diprobase" |Elosalic| Pozdrawiam

Co do słońca to ono najlepiej pomaga pozbyć się łuszczycy. Co do maści nie wiem ile się smarujesz tymi maściami (ile dni) ale masz przepisane też maści sterydowe (elosalic). Często po długim stosowaniu takich maści efekt bywa odwrotny, czyli większe wysypy. Natomiast diprobase jest wspomagającym kremem. Musisz uważać na maści sterydowe.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 8:03 pm   

Daro dobrze napisał,odstaw sterydowe maści.Smaruj się tylko tymi robionymi,wspomagaj się kremami z witaminą a,łykaj capivit a+e,kwasy omega3.

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 8:26 pm   

qrcze..no nie romimiem co wy wszyscy macie takie uprzedzenie do sterydow..one sa bardzo pomocne..bardzo dobre..nalezy je stosowac..bo po to sa...tyle tylko z e nie bazowac na samych sterydach..traktujcier je jako przerywniki w leczeniu..uzywac krotko...3-5 dni..i powrot na miesiac do cygnoliny..i efekt murowany...

szater 

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 9:59 pm   

stary luszczyk napisał/a:
qrcze..no nie romimiem co wy wszyscy macie takie uprzedzenie do sterydow..one sa bardzo pomocne..bardzo dobre..nalezy je stosowac..bo po to sa...tyle tylko z e nie bazowac na samych sterydach..traktujcier je jako przerywniki w leczeniu..uzywac krotko...3-5 dni..i powrot na miesiac do cygnoliny..i efekt murowany...

Masz racje.Całkiem nie da sie bez sterydów.Są takie sytuacje że są niezbędne.Chodzi o to aby wszystko robic z głową i patrzeć końca! :mrgreen:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 10:01 pm   

kochanie..wiem z e mam racje..sterydy jak kobiety..maja kopniecie sol;idne..ale bez nich ani rusz:D:DD:

Krolikowski

Wysłany: Nie Lip 05, 2009 10:55 pm   

Elosalic - stosowalem przez kilka dni bo szybko się skończył 4 może 5 dni max - i non stop smaruje sie tymi masciami robionymi. Moja mama pracuje w aptece szpitalnej ostatnio przyniosla mi "Diprobase" takie coś białego w trochę większej tubce. Na dniach postaram się zdobyć jakieś witaminki :roll: Mam nadzieje że z tego coś będzie :roll:

Na 20 lipca mam skierowanie do szpitala. Jeszcze może tam mi pomogą. Słyszałem tylko o jakiś naświetlaniach i maściach ale nie mam pojęcia co mnie tam może czekać.

Pozdrawiam i wielkie dzięki! Jeżeli mielibyście jakieś rady albo podpowiedzi to bardzo proszę o pomoc.

Stary luszczyku - ta cygnolina, mozliwe ze to jest taka masc zolta w takim pudeleczku bialym ?:D

szater 

Wysłany: Pon Lip 06, 2009 8:26 am   

Pudełeczka mogą być różne.Cygnolina może być koloru jasno złotego.Na każdym pudełku powinno być dokładnie zaznaczone co to za maśc,skład itp.Najczęsciej przyczepione to jest gumką-recepturką.Musisz uważac ,nie bedziesz w stanie rozpoznać stężenia cygnoliny po kolorze ani zapachu.POzdrawiam :mrgreen:

saba_yo 
TRANCE 4ever :)

Wysłany: Pon Lip 06, 2009 8:46 am   

Krolikowski napisał/a:

Na 20 lipca mam skierowanie do szpitala. Jeszcze może tam mi pomogą. Słyszałem tylko o jakiś naświetlaniach i maściach ale nie mam pojęcia co mnie tam może czekać.

w szpitalu napewno Ci pomoga ja mialem około 70% ciałą w łuszczycy i to nie w kropeczkach a duzych placach na brzuchu miałem jedna wielka łuske
a wyleczyli mnie prawie całego teraz dopalalem sie w domu cygnolina "15tnastka" noi łykam niestety equarol <szkodzi szkodzi> ale to był taki mały dopalacz :P

wieczorem moze wstawie foty z efektu szpitala
aktualnie jestem całkowicie czysty ^^

Otworzę plażę łuszczyków :D

daro 

Wysłany: Pon Lip 06, 2009 9:42 am   

stary luszczyk napisał/a:

Nie jestem przeciwnikiem sterydów, dlatego napisałem, że nie wiem ile on stosuje te sterydy, być może za długo, a być może ten steryd działa na niego odwrotnie.
Ja po elocomie mam gorsze wysypy, niż przed smarowaniem, elocom powoduje u mnie wysypy, których nie da się później "opanować". Nie wiem dlaczego, ale być może po wieloletnim stosowaniu moja skóra już danych sterydów nie przyjmuje. Już od wielu lat nie stosuję żadnych sterydów, bo większość z nich doprowadza u mnie do wysypów. Stosuje zwykłe kremy maści, albo poprostu niczym się nie smaruje, a teraz korzystam ze słońca, które na mnie bardzo dobrze działa :)

Odpowiedz do tematu