Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja Historia...
Autor Wiadomość
Radziu

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 12:14 pm   Moja Historia...

Czesc jestem Radek, mam 17 lat. Forum te czytam od dluzszego czasu ale dopiero ostatnio zdecydowalem sie na zalozenie konta. Z Pania Ł "bawie " sie juz od 2 lat. Zaczelo sie od krostek na lokciach, oczywiscie to zignorowalem. Po pewnym czasie kroski zaczely sie powiekszac i przybierac szarosrebrzysty kolor. Wtedy tez dalem sie namowic na lekarza dermatologa. Stwierdzil on ze jest to luszcza, za wizyte wzial ok. 100 i przepisal mi leki na 150-200 zl ktore dopiero potem jak sie dowiedzialem byly sterydami. Kolejne male plamki zaczely mi sie pojawiac na ciele. Od smarowania sterydami znikaly, aby powrocic po czasie jeszcze w wiekszej ilosci. Po 4-5 miesiac bezskutecznej walki wkoncu poszedlem do 2 lekarza ktory przepisal mi Cygnoline (0,1 i 0,5) Pomogla znakomicie. Mialem spokoj praktycznie do poczatku wakacji. Na wakacje jak na zlosc calego mnie sypnelo ciezko bylo isc sie opalac albo na basen ale jakos dalem rade :) . Pod koniec wakacji znowu dostalem wysypu praktycznie na calym tlowiu. Postanowilem wtedy zrobic "mieszanke wybuchowa", sterydy + antybiotyk przez 4 dni + kapiele w morzu. Luska zeszla prawie z calego ciala by znowu powrocic po 2-3 tyg. Wtedy w desperacji poprosilem lekarza o wyslanie do szpitala. Skierowal on mnie do szpitala do Legnicy gdzie leczenie trwa 7-10 dni. Smarowany bylem cygnolina zaczynajac od 0,1 a na 1 konczac. Na noc owijali mnie wolia i dawali jakas masc na rozmkienczeine luski. Mialem spokoj na kolejne 5-6 miesiacy. W lutym\marcu ponownie zostalem zaatakowany i po 2-3 tyg smarowania nie zaszly zadne postepy wtedt tez opuscilem sobie wszystko najprawdopodobniej z braku sil do tego wszystkie :| W wakacje ponowine troche zaleczylem. Ok. 2 tyg temu znowu dostalem wysypu glownie na brzuchu i klatce. Bylem troche zdesperowany i zaczelem "agresywnie" od Cygnoliny 0,5 na 20 min nastepnie na 40 i 1h, to samo zrobilem z Cygnolina 1,0. Zmainy po 2 tyg sa wielkie, nie mam praktycznie nic na ciele oprocz wypalonych miejsc na ciele. Jedyny problem mam ze skora glowy ktora jest bardzo "przypalona" i rzuca sie w oczy, znac moze jakis specyfik ktory moglbym mi pomoc usunac jakos szybciej te "wyparzone" plamy?

Pozdrawiam

Radek

Emigrant 

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 3:16 pm   

Witaj,
ja niestety nigdy nie używałem tego specyfiku działającego jak napalm, ale napewno wiele osób tym forum Ci pomoże, moja rada jest taka, żebyś odstawił to ''coś'' a spróbował może jakiś naturalnych metod, o których wiele mowa na tym forum
pozdr

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 3:35 pm   

emigrant..jesli nie uzywales..to nie proponuj odstawienia..nie oceniaj..cygnolina jest jednym z najlepszych lekow jak do tej pory..stosowana umiejetnie daje znakomite rezultaty..

Radziu

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:18 pm   

Nie chodzi mi o plamy na ciele od tej masci bo one mi wogole nie przeszkadzaja - wiem ze predzej czy pozniej zejda. Najbardziej irytuje mnie ta glowa bo to ani wyjsc na miasto , do szkoly ani nic. Jest moze jakas domowa metoda albo jakis lek ktory pozowli mi zlikwidowac ta wypalona skore do niedzieli\poniedzialku, bo juz mam za duzo zaleglosci w szkole od tego ; <

szater 

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:27 pm   

Emigrant skoro nigdy nie stosowałeś to jakie możesz miec zdanie na temat cygnoliny.
Radek:cygnolina to jedna z najstarszych i najlepszych metod.
1.zawsze zaczyna sie stosowanie od niskich stęzeń:0.15;0.25;0.5;0.75;1
2.cygnolina nie lubi pospiechu,im wolniej schodzi tym dłuższa remisja
3.cygnolina działa na skórę do 2h.stosuje sie ja raz albo 2 razy dziennie
4.przed kuracją cygnoliną stosuje sie ZAWSZE maść siarkowo-salicylową.
5.nawilżanie i natłuszczanie to podstawa.
6.odpowiedni sposób stosowania cygnoliny nie powoduje Bóg wie jakich oparzeń.

Przejęłam pałeczkę po Starym Łuszczyku ,tłumacząc ciągle od nowa,sposób stosowania cygnoliny,Byłam wytrwała i cierpliwa.Odpowiem na wszystkie konkretne pytania dotyczace leczenia cygnolina ale więcej powtarzać od początku nie mam już sił.Wszystko jest w postach na forum.Krysia :mrgreen:

szater 

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 6:34 pm   

Cygnoliny nie stosuje sie na głowę a przynajmniej nie w takim stężeniu(można o ile już trzeba0.15).Jedyne co możesz teraz zrobić to czekać,czekanie długie.Spróbuj kwas borny(niektorzy mówią borowy)natłuszczaj głowe.Możesz tylko w tej chwili łagodzić skutki,skóra musi sie zregenerować sama.Do niedzieli nie ma takiej możliwosci aby coś przerwało ten twój koszmar.Szukaj może ktoś ma pomysł,można to złagodzić(chodzi o ewentualny ból)nic więcej nie zrobisz.Pozdrawiam

Kto Ci podpowiedział ten pomysł z cygnoliną na głowe(w takim stęzeniu!!!) :evil:

Radziu

Wysłany: Sro Paź 21, 2009 7:42 pm   

Kiedy "mialem" wlosy uzywalem cygnoli i normalnie mi pomagala, ew. troche przebarwienia ktorych i tak nie bylo widac. Pierwszy raz zastosowalem prawie ze na lysa glowe, bo chcialem zeby jak najszybciej mi zeszly a okazalo sie ze 30 min to za duzo =\
Stoosuje ja 2 razy dziennie aktualnie bo nie chodze do szkoly ze wzgledu na glowe pierwszy raz 9-10 i drugi raz 20-21. Na glowe teraz uzywam Sorel i wszystko mi zniklo oprocz przebarwien ktore jakby troche juz bladly tylko obwodki sa tragiczne i nadaja jakby rysy temu :(

Radziu

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 5:41 pm   

Dodzwonilem sie dzisaij do lekarza i powiedzial ze moge sprobowac z novate, i w pon mam przyjsc na wizyte - zobaczymy co bedzie ; )

szater 

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 5:55 pm   

Radziu trzymam kciuki.Napisz tylko koniecznie jak to wszystko sie skończylo.Może kiedyś przyda sie to kolejnemu desperado.Pozdrawiam cieplutko. :mrgreen:

Radziu

Wysłany: Nie Paź 25, 2009 9:59 pm   

Z głowy wszystkio zniknęło =) oprócz jednej malej obwódki :) Na ciele na ok. 50-60 (małych i średnich) miejsc wysypanych zostalo tylko 5-6 drobnych zgrubien na skorze ktore dalej bede meczyl Cygnolina. Oczywiscie cale cialo wyglada teraz tragicznie po tym "napalmie" . Osobicie jestem w szoku ze takie zmiany zaszly po 1,5 tyg systematycznego smarowania cygnolia (2 razy dziennie), wczesniej sobie czasami odpuszczalem. Mam nadzieje ze utrzymam dlugo taki stan. Do swoich "obowiazkow" dodalem codzienna porcje witamin i solarium raz na 2 tyg i efekt zaskakujacy.
Pozdrawiam

Radziu

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 10:47 am   

No i kolejne sciecie wlosow = glowa czerwona niczym szatana. Mecze novate i Clobexem. Zastawnawiam sie nad uzyciem Erorexu. I mam pytanie co to papki z drozdzy, czy ktos ja kiedys probowal? Jak ja sie robi ? I czy naprawde dziala ? :)

szater 

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 12:24 pm   

Radziu napisał/a:
No i kolejne sciecie wlosow = glowa czerwona niczym szatana. Mecze novate i Clobexem. Zastawnawiam sie nad uzyciem Erorexu. I mam pytanie co to papki z drozdzy, czy ktos ja kiedys probowal? Jak ja sie robi ? I czy naprawde dziala ? :)

Witaj Radziu ta papkę z drożdzy już przetestowano,szukaj w Metodach leczenia są dwa tematy o naturalnuch metodach leczenia i skutecznych metodach -musisz przeczytac dokładnie i tam znajdziesz wszystko .Powodzenia. :mrgreen:

Radziu

Wysłany: Pon Lis 23, 2009 7:56 pm   

Jutro ide do swojego lekarza po skierowanie do szpitala w legnicy, pobyt w tamtejszej placowce milo wspominam. Lekarze zaleczyli mnie calkowicie. Mam nadzieje ze beda wolne miejsca :) . Jak cos napisze za ok. 10 dni chyba ze nie bd wolnych miejsc ;/

anek1 

Wysłany: Pią Gru 25, 2009 1:33 pm   

witam wszystkich po przerwie! to ja anek,zmieniłam login,bo zapomniałam hasła...a mail,na ktory by przyszło juz nie działa... tak wiec słuchajcie-
-moje obserwacje.
zaczęłam stowsować drożdze+cytryna=oliwka na włosy. super! skóra jest przesuszona ,a łuski zeszły! teraz ,jak znajdę wieczorem chwilę,stusuję tą magiczną papkę, a w dni powszednie smaruję oliwką dla dzieci bambino. zwłaszcza linia twarzy-tam,gdzie kończa sie włosy-tam ciagle mam czerwone plamki,ale nie sa juz łuskami!!!!
na brwiach tez jakis czas temu pojawiły sie łuski.myslałam,ze sie załamie "jak ja teraz na ulice wyjde?!" ale wiecie co? kilka razy dziennie natłuszczałam te miejsca oliwka...i zeszły!!!!!!!!!!!!!!!! śladu nie ma!!!!!!!!!!!!!!!na uszach takze jeszcze walcze.
kapię sie takze w drozdzach raz w tygodniu-paczke na wanne:) potem myje sie delikatnie solą. do skóry stosuje TYLKO kosmetyki dla dzieci-szampony,żele pod prysznic,kremy.
jeśli chodzi o alkohol-faktycznie po jakims wyjsciu na piwko odrazu plamki wracaja. słuchajcie. smarujac sie oliwka 2 razy dziennie,plamy na brzuchu znikaja od srodka. nie wszystkie..na prawym łokciu juz nie mam strupków,na lewym mam jeszcze rózową skórę.
czasem mi sie wydaje,ze potrafię chorobę pokonać..czasem,ze nie..po sterydach plamki znikaja na kilka dni . a potem...wracaja z towarzyszami. lekarze!!!!!!!!!!pfff!!!
najwazniejsze,ze na plecach sie nie pojawiaja plamki,odkad smaruje oliwka i zmieniłam tryb zycia.
zycze wszystkim wytrwałosci!! i Wesołych!!!!!!!!!!!!!!!

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 10:11 am   

no i bardzo dobrze..tak trzymaj..pamietaj tylko ze luszczyca nie lubi ,,zapominalskich,,..jesli odpuscisz raz lub dwa..to nastepnych kilka dni odrabiasz to.. a co do sterydow to juz chyba wszyscy sie o tym przekonali ze steryd zalecza szybko..lecz po odstawieniu luszczyca powraca ze zdwojana sila..wiec kichac sterydy..niech lekarz e sami sie nimi smaruja

Odpowiedz do tematu