Ważne, żeby było sprawne i miało zapas tych elektrycznych dinksów (to się chyba nazywa "starter" - ja mam typ Philips S12 - 115V/140W - 115V musi być, no i min 100W, bo świetlówki mają 100W). Obrót nimi jest w Polsce chroniony - trzeba mieć jakieś uprawnienia, żeby je kupować. Prywatny człowiek może je dostać w Niemczech.
Musi mieć odpowiednie mocowanie lamp:
- albo R17 - takie jak lampy poniżej - rzadko spotykany amerykański standard
- albo takie stare, zwykłe z dwoma bolcami - trick polega na tym, że nożem zdejmujemy plastikowe nakładki z lampy o mocowaniu R17 i mamy to stare.
Moje solarium ma miejsce na 20 lamp, ale ze względu na cenę kupiłem 10. Dostawa się trochę opóźniła - zamiast 2 tygodni było 4, ale poza tym mogę firmę UltraViol polecić.
Solarium postawiłem sobie w pionie - zajmuje mniej miejsca, szybciej się wchodzi i wychodzi, no i nie trzeba czyścić tych plastików na których się leży.
Stosuję od 2 tygodni. Różnica jest radykalna - zmiany prawie w ogóle nie swędzą (a przedtem bez Dermovate myślałem że zwariuję albo zadrapię się na śmierć), no i powoli znikają. Naświetlam się dwa razy dziennie tak, żeby cały czas delikatnie podrażniać skórę. Zacząłem od 30 sekund, doszedłem do 1:30.
W związku z tym prosiłbym o radę - czy ktoś zna medyczne standardy jeśli chodzi o dawkowanie naświetlań? Nie chciałbym przesadzić.
No i ogólnie polecam - ja nie miałem dość samozaparcia, żeby jeździć regularnie na drugi koniec miasta na lampy. Tu wchodzę 2 razy dziennie na minutę i już.
UWAGA: TO JEST ZABAWA DLA ODPOWIEDZIALNYCH LUDZI - TYM MOŻNA SIĘ W WYJĄTKOWO OBRZYDLIWY I BOLESNY SPOSÓB ZABIĆ!!! BEZWZGLĘDNIE NALEŻY UWAŻAĆ Z DAWKOWANIEM.
Miałem wcześniej małą lampę - taką do głowy i udało mi się parę razy doprowadzić do poparzeń 2-go stopnia. Takie poparzenie na całym ciele i do piachu. Człowiek oddycha w 70% przez skórę i poparzenie większości powierzchni ciała oznacza śmierć przez uduszenie!!! Z tym naprawdę nie ma żartów!!!
To tak tyko dla porządku.
Pozdrawiam i chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 2:42 pm
Co do lamp UVB to mam je obecnie w szpitalu i tam się nie zaczyna od 30sekund. pierwsze chyba miłam 13 dwa dni. Chodzi się na nie raz dziennie. Dwa dni i dzień przerwy. Jeżeli skóra nie pieczę to zwiększją czas oraz jednostki. Dzisiaj jestem 8 dzień i miałam 40 sekund oraz 7 jednostek. Także uważaj bo chyba przesadzasz. Pozdrawiam.
jak jest w przypadku, kiedy stosuje się antybiotyk? rozchorowałam się i muszę brać antybiotyk, nie wiem czy powinnam przerwać naświetlanie czy nie ma przeciwwskazań..? Dodam, że dodatkowo smaruję się cygnoliną.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 11:52 am
odpowiedziałam w temacie "cygnolina"
gosc [Usunięty]
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 10:26 pm
madera napisał/a:
jak jest w przypadku, kiedy stosuje się antybiotyk? rozchorowałam się i muszę brać antybiotyk, nie wiem czy powinnam przerwać naświetlanie czy nie ma przeciwwskazań..? Dodam, że dodatkowo smaruję się cygnoliną.
Jako, że sama nie mam doświadczeń w stosowaniu tych kuracji, musiałam się doinformować.
"Podczas kuracji antybiotykowych, powinno się raczej zrezygnować ze stosowania naświetleń. Antybiotyki dostatecznie osłabiają organizm; nie ma powodu osłabiać go jeszcze dodatkowo, naświetleniami" by BT37.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum