Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
TREXAN
Autor Wiadomość
slawekj19 

Wysłany: Nie Sty 03, 2010 9:17 pm   TREXAN

Od marca 2009 jestem na trexanie (5 tabl. tygodniowo) i odkąd choruję na łuszczycę jeszcze nigdy nie miałem tak mało zmian łuszczycowych. Mam też łzs ale obecnie nic mnie nie boli. Są też i ujemne strony tych tabletek. Od 2 miesięcy trenuję boks i zauważyłem że łatwo robią mi się siniaki po uderzeniach i od biegania potrafią robić się odciski na stopach z krwią - no ale da się przyzwyczaić do tego. Drugim też bardzo dużym minusem jest 0 alkoholu. Przez 7 miesięcy w ogóle nie spożywałem alko. Na ostatniej wizycie powiedziałem lekarzowi, że rezygnuję z tych tabletek bo już naprawdę ciężko się powstrzymać od %:/ ale doktor powiedział żeby nie przerywać trexanu w okresie w którym najłatwiej o nawrót choroby i żeby nie przesadzać tak z całkowitą abstynencją i że 1 piwo mogę sobie wypić byle nie co dziennie. I od tamtej pory coraz trudniej się mi powstrzymać. Zdarzało mi się wypić nawet po 6 piw:/ Na przełomie lutego i marca zaplanowany mam koniec z trexanen. Nie spędzę kolejnego lata na tych tabsach, bo trzeba było w miarę rozsądku ograniczać przebywanie na słońcu w przeciwnym razie często bolała głowa i zdarzały się nudności. Obawiam się tylko żeby po odstawieniu tabletek mnie nie wysypało. Z drugiej strony nie będę ich brał całe życie.. Miał ktoś z Was z tym do czynienia? I jak to u Was wyglądało???

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 1:14 pm   

hmm..musze stwierdzic iz glupszej wypowiedzi tu jeszcze nie czytalem skladam to oczywiscie na karb twojego wieku..bardzo mlodego poczytaj moze tu troche o luszczycowym zapaleniu stawow.. moze zrozumiesz z e jest to cholerstwo ktore moze posadzic cie na wozek inwalidzki w optymalnej wersji..ale moze tez zrobic z ciebie poskrecana ..powyginana roslinke niezdolna nawet ruszyc reka ani noga..widzialem dwoje takich ludzi w szpitalu..uwierz mi..okropny widok.. moze wiec troche poczytaj..dowiedz sie..a pozniej odpowiedz sobie na pytanie czy 1...2...5...10..100 piw dziennie beda ci potrzebne..jesli nawet przez slomke nie bedzie ci ich wolno pic?

slawekj19 

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 5:19 pm   

Chodzi o to że te tabletki wydają mi się po prostu zbędne gdyż nie mam żadnych bólów stawowych już jakieś pół roku a te które kiedyś miałem nie były aż tak dokuczliwe

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 10:56 pm   

nie masz ich bo zadzialal wlasnie trexan.. i pamietaj o jednym..tak jak luszczycy..tak łzs nie mozna wyleczyc.. to wciaz cie bedzie atakowalo..wiec..poczytaj moze troche na forum..i sam zdecyduj czy chcez odstawic leki..wszak sam decydujesz..

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 11:02 pm   

Zgadzam się Stary Łuszczyku...dodam jeszcze,że łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą postępującą i o ile zmiany skórne można zaleczyć tak,że zginą to zmian w stawach nie zmienisz anie nie zaleczysz tak żeby zginęły.Chyba nie miałeś jeszcze takiego konkretnego ataku choroby,bo nie wiesz co mówisz.Biorę Methotrexat od ponad 8 lat i to w dużych dawkach,do tego Sandimmum Neoral(Equoral) i długi czas brałam jeszcze Aravę no i oczywiście Metypred(sterydy),od jakiegoś czasu jestem leczona lekami biologicznymi,Aravę mi odstawili,ale pozostałe leki nadal biorę.Jesteś młody,więc pomyśl o swoim zdrowiu.W najlepszym wypadku usiądziesz na wózku,w najgorszym umrzesz,a pomiędzy jest bycie roślinką...tego chcesz?????Pozdrawiam.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Pon Sty 04, 2010 11:08 pm   

wydaje mi sie ze latwiej zyc bez alkoholu niz z takimi zmianami łzs jak opowiadaja stary luszczyk czy bt - moze jednak naprawde warto sie zastanowic co wazniejsze? ;)

szater 

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:56 am   

Mnie całkiem jak to obecnie bardzo modne"Scenka opadła".Nie wiem co chciałes osiagnac tym postem :shock:
Wiele faktów w nim bardzo mnie dziwi(ale już Niemen stwierdzil ze "Dziwny jest ten świat")Skoro nie bylo potrzeby byc moze lekarze zbyt pochopnie podali Ci te leki.
Byc moze wskazania byly ale masz na swój temat mało informacji.
Jak zrozumiałam trenujesz boks-sport bardzo wysiłkowy i kontuzyjny-jak Twój lekarz klubowy dopuscił Cie do treningow?!-mam nadzieję że konsekwencje znacie obaj,jednak to Ty je poniesiesz.
Rezygnowanie z leków bo wolisz "piwkować"-fantazja ułańska.Biorac wszystkie fakty w kupe-proponuje:zimny prysznic,ciepla melise i "burzę mózgów"w gronie najblizszych Ci osób.

slawekj19 

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 12:43 pm   

Zgodzę się z tym iż nie miałem jeszcze silnych bólów, a z moją kuracją było tak, że lekarz postanowił wprowadzić mi trexan na około rok czasu i po odstawieniu sprawdzić jak będę dalej reagował bez niego

Odpowiedz do tematu