Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki szampon na łuszczyce skóry głowy?
Autor Wiadomość
maria83 

Wysłany: Pon Paź 05, 2009 11:39 pm   

co do szamponu to polecam kertyol s stosuje sie go 2 razy w dtygodniu przez okres 6 tygodni mi pomogl.. przez 7 miesiacy mialam spokoj i czysta główke:)

Paula

Wysłany: Pią Paź 09, 2009 8:24 pm   

moja córka miała duże zmiany na głowie i dermatolog przepisał nam szampon STIEPROX.
głowę myje się co 2-3 dni, trzeba wmasować i zostawić na ok 5 minut i dopiero spłukać. stosowaliśmy przez 4 tygodnie, teraz już minęły ok 2 m-ce jak odstawiliśmy szampon i po łuskach ani śladu.

polecam.

Haifa 

Wysłany: Nie Lis 15, 2009 10:28 pm   

Z szamponów to używałam Polytar, efekty bardzo dobre, choć te kawąłaki skóry odrywaja sie po nim od głowy i musiałam dodatkowo na dzień, żeby pójść na zajęcia nawilzać głowe lipobazą. Podobno dobry jest jakiś szampon z morza martwego, ja uzywalam innych kosmetykow ,ale szpamonu jeszcze nie mialam.

Stokrotka777 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 10:02 am   

Ja też mam łuszczycę odkond pamiętam mimo swojego młodego wieku bo mam zaledwie 18lat. Mam nieliczne zmiany skórne i najlepszą maścią z wielu wypróbowanych jest moim zdaniem DERMOWATE kosztuje ok 15 zł i jest na receptę. Jes stosowanie jest następujące posmarować plamki a następnie te miejsca gdzie były zaczerwienione zrobią się białe i już bez strupka ja smaruje tak mniej więcej 2 razy w ciągu dnia to samo miejscve i na drugi dzień mam białą plamke, a że chodzę na solarium to już potem nic nie widać:). Tylko ta maść jest na receptę, możecie porozmawiać ze swoimi lekarzami... Ps. mi naprawde pomogła :) . Pozdrawiam wszystkich:)

EWaa

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 11:06 am   

Nie dziwię się, że Ci pomaga bo to steryd i to z górnej półki, moim skromnym , troche doświadczonym zdaniem w zaleczaniu luszczycy , wydaje mi się, ze smarowanie dermovate 2 razy na dzień to troche zadużo.
I nie wiem czy pamiętasz o tym , że zanim pójdziesz na solke musisz dokladnie zmyc maść!!

daro 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 3:30 pm   

Przez jaki okres tu już się smarujesz dermovate?, bo najdłuższy czas leczenia nim nie powinien przekroczyć 2 tyg. Poza tym jest to b. silny steryd używany przeważnie w poważnych stanach łuszczycy, a ty piszesz, że masz nieliczne zmiany skórne.

daro 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 3:33 pm   

P.S. Dodam jeszcze, żebyś ty porozmiawiała ze swoim lekarzem na temat tego stedydu i dodatkowego solarium przy smarowaniu tą maścią

Stokrotka777 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 10:22 pm   

Oczywiście że zmywam maść przed wizytą w solarium bo ide na drugi dzień, a jeżeli mam małe plamki to posmaruje nawet raz i pomaga :) . Byłam u Lekarza dermatologa prywatnie i właśnie tą maść mi doradził, poprzedzam że wcześniejsze wizyty u zwykłych lekarzy nic mi nie pomagały:/. Pozdrawiam!!

daro 

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 10:33 pm   

Nie dziwi mnie, że silny steryd ci pomaga, ale dziwi mnie to, że na tak małe plamki lekarka ci go poleca. Uważaj trochę z tymi sterydami, bo dłuższe stosowanie sterydu może pogorszyć a nie polepszyć prawę.
Pozdrawiam

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Lis 29, 2009 11:31 pm   

sprawdzilam drozdze :) tzn. zmieszalam pol paczuszki drozdzy z cytryna, miodem, zoltkiem i olejkiem rycynowym ;) wlosy sa piekne a luska zlazla :) bede stosowala raz w tygodniu bo tylko w weekend mam czas na takie eksperymenty :)

musialam cos zaczac robic bo po ostatnim przeziebieniu leczeniu itd to moja pani ł przypomniala sobie o mnie... swoja droga nie ma jakiejs metody na to zeby ona skleroze dostala? ;)

Gabeczka 

Wysłany: Pon Lis 30, 2009 9:09 am   

Od czasu do czasu mam niewielkie zmiany łuszczycowe w głowie. Używam wtedy Nizoral. Kupuje z dwie saszetki. Jedna saszetka starcza mi na około 3-4 mycia, ponieważ nakładam ją na głowę, a nie ma całe włosy. Na głowie pozostawiam szampon na 4-5 minuty. Później zmywam i nakładam odżywkę, bo włosy po nizoralu nie są rewelacyjne. Jedna saszetka to koszt około 3 zł. Po tych dwóch saszetkach mam spokuj na jakiś dłuższy czas.

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Gru 01, 2009 1:37 pm   

tygryska napisał/a:
... swoja droga nie ma jakiejs metody na to zeby ona skleroze dostala? ;)

Może,jak będziesz troszkę bardziej cierpliwa to chociaż otępienie starcze ją dopadnie :wink:
Miłego popołudnia

Revitol_pl

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 7:50 pm   

Ja z kolei słyszałem nieprzychylne opinie o nizoralu,z tego co czytałem to nie pomaga podczas zmian łuszczycowych a kosztuje nie mało. Chyba lepiej poszukac czegoś innego.

michar 

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 5:43 pm   

czy ktoś z doświadczonych łuszczyków może mi wypisać szampony które pomagają ( wiem, wiem, że każdemu pomaga co innego :mrgreen: )
proszę o kilka nazw - oczywiście sterydy nie wchodzą w rachubę :!: :!:
z góry wielkie dzięki :!: :mrgreen:

EWaa

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 9:15 pm   

Mnie osobiście Haed&Shouders ( chyba tak sie pisze:)

Odpowiedz do tematu