Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja Historia...
Autor Wiadomość
tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Gru 27, 2009 3:28 pm   

rzadko mozna spotkac lekarza ktory choruje na luszczyce ;) przynajmniej dermatologa - ja sie z takim nie spotkalam ;) wiec dla nich najlatwiej jest zaordynowac masc na sterydach ;)

sasanka 
wystraszona

Wysłany: Nie Sty 24, 2010 9:51 am   

hej! To moja historia w skrócie. Jakieś 5-6 lat temu (teraz mam 19) odczuwałam swedzenie na skórze głowy. Bylam u dermatologa, ktory pow. ze kiedy indziej sie tym zajmmiemy, gdzyz przyszłam z innym porblemem ;/ Postanowiłam po pewnym czasie zmienic lekarza i jakies 2 lata temu ropoczełam leczenie. Wszytsko łagodziło, ale nic nie pomagało. Dodatkowo pojawiła mi sie (chyba łuszczyca) w miejscu intymnym. Ale juz po miesiacu zaostałam wyleczona (mam nadzieje bo jeszcze koncze kuracje) i mam nadzieje ze to nie było to. Na tej głowie to mam dosc. W wakacje pozwalałam sobie na alkohol, oddawałam krew. Nie zdawałam sobie sprawy, ze to tak powazna choroba. Chce mi sie płakac bo najbardziej obawiam sie, ze ktoregos dnia zauwaze zmiany na innych obaszarze. Na tej głowie jest to meczace, ale niewidoczne dla innych. Co robic? Czy mozliwe, ze nigdy mi sie nie rozprzestrzeni? Prosze o wsparcie.... :(

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Nie Sty 24, 2010 10:59 am   

hmm..po pierwsze..jakos nie wyczytalem abys napisala ze masz zdiagnozowana luszczyce..a jesli nie masz to skad wiesz ze to jest luszczyca?..po drugie..jakos nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem aby luszczyca atakowala wpierw jak to nazwalas.,,miejsca intymne,, ..choc..moze i tak byc,,proponuje wiec abys wpierw znalazla solidnego dermatologa ktory zdiagnozuje to co masz..wtedy dopiero przyjdzie czas na zadawanie pozostalych pytan

daro 

Wysłany: Nie Sty 24, 2010 1:24 pm   

Jeżeli chodzi o łuszczycę - to nigdy nie będziesz znała dnia kiedy dostaniesz wysypu, niektórzy mają spokój kilka lat a niektórzy mają wysypy kilka, kilkanaście razy w roku. Co do tego czy ty ją masz, to ja tego nie wiem, musi ci ktoś to zdiagnozować, bo jeżeli chorujesz na łuszczycę to trzeba to zaleczać. Co do tego co napisałaś - miejsc intymnych, być może (jeżeli to łuszczyca) to zaleczyłaś, ale zapamiętaj jedno, że tej choroby się nigdy nie wyleczy !!!. Ona polega na tym, że zmiany się zalecza - czyli po zaleczeniu one znikają, mogą się pojawić znów w tym samym miejscu lub innym po jakimś czasie, także tej choroby się nie wyleczy a jedynie zaleczy.
Jeżeli masz łuszczycę, to i tak nie masz dużych zmian, jeśli to tylko głowa, więc nie ma się czym załamywać, ani wpadać w panikę, bo ludzie z tą chorobą są czasami obsypani od stóp do głowy

Beti674 

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 10:22 am   

Witam serdecznie. Jestem tu nowa, choć z łuszczycą mam do czynienia od 17 lat. W dużym skrócie opiszę moją historię.
17 lat temu pierwszy wysiew łuszczycy - nie pamiętam co wtedy zastosowano, ale remisja trwała 10 lat. Od 7 lat niestety wysyp jest co roku, ale na moje szczęście trafiłam do lekarza, który jest przeciwny stosowaniu sterydów, więc nigdy mi ich nie przepisywał, ale maści robione typu salicylowa, cholesterolowa, mocznikowa i cygnolina nie bardzo na mnie działały, więc wysłano mnie na naświetlania UVB. Po 30 naświetlaniach nie było znacznej poprawy(przestało mnie tylko dalej wysypywać) , więc zastosowano PUVA i dopiero wtedy wszystko zeszło. I tak od 7 lat jestem naświetlana PUVA .
W zeszłym roku nabawiłam się łokcia tenisisty i dostałam dwie blokady w łokieć ze sterydów.
Po miesiącu zaczęło mnie siać , ale jak!!! Teraz jestem zsypana w zasadzie cała i dzięki Wam, forumowiczom jest poprawa :smile: Zaczęłam czytać Wasze rady i stosować zieloną herbatę a teraz cygnolinę (choć kiedyś na mnie nie działała) Plamy robią się różowe ale strasznie swędzi. Ktoś polecił mi olej z orzecha włoskiego do smarowania i picia, oraz olej z nasion ogórecznika(kapsułki) .Może słyszeliście cos o tym??
DZIĘKUJĘ ŻE JESTEŚCIE :smile:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 10:24 am   

witaj Beti :) jak widac nie poddajesz sie i to najwazniejsze w walce z pania ł
:) pozdrawiam serdecznie

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Czw Sty 28, 2010 2:02 pm   

no to witaj w gronie cieszacych sie upierdliwa luszczyca :lol: :lol:

Radziu

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 9:42 pm   

Kolejna wizyta u fryzjera i od tygodnia mecze sie z czerwonymi plamami ktore nie chca za zadne skarby zejsc. Stosowalem Cetaphil,Masc salicylowosiarkowa, lorinden i dzisaij 2 dzien sorela ale bez najmniejszej poprawy... Mozecie mi cos polecic?:)

Paweł 

Wysłany: Pon Lut 15, 2010 5:08 pm   

A próbowałeś papkę z drożdży? Wpisz w wyszukiwarkę forumową, powinno Ci wyskoczyć.

Na mnie też dobrze działa Cocois bez recepty i śmierdzący ;)

paula5000 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 12:21 pm   

Radziu napisał/a:
Kolejna wizyta u fryzjera i od tygodnia mecze sie z czerwonymi plamami ktore nie chca za zadne skarby zejsc. Stosowalem Cetaphil,Masc salicylowosiarkowa, lorinden i dzisaij 2 dzien sorela ale bez najmniejszej poprawy... Mozecie mi cos polecic?:)

sprobuj DERMOWATE ja jak chcem isc do fryzjera np. to tydzien wczesniej zaczynam stosowac dermowate moze pomoze!

paula5000 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 12:30 pm   

Witam pomocy!!!!!!od 14 lat choruje na łuszczyce mam teraz 21lat ale tym razem jaest najgorzej trzy lata nic mnie nie wysypywało a teraz w ciagu tygodnia jestem wysypana cała rece nogi brzych plecy no poprostu cała i to jest jedna wielka skorupa nie wiem co mam robic byłam u dermatologa przepisał mi nawed nie wiem co bo niemoge sie rozczytac ale so to masci robione i nic nie pomagaja smaruje sie dwa razy dzienie a i tak jest coraz gorzej myslałam o szpitalu a czy moze ktos wie moze gdzie w legnicy przyjmuje dermatolog na kase chorych bo jak narazie chodze prywatnie ale na dwa tygodnie 80 dych na wizyte to troche duzo!

szater 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 12:44 pm   

Kochanie obawiam sie że moze to byc odbicie po sterydach-skutek stosowania sterydów(no ta Dermovate-to już najwyzsza półka).Podejdz spokojnie do problemu.Postaraj sie przepisac dokładnie co napisane masz na masciach.Postaramy ci sie pomóc ale musimy znac więcej szczegółów.
Nie ma potrzeby biegać od lekarza do lekarza.Spokoju życzę.Postaraj sie napisac dokładnie co to za masci,jak masz je stosowac.Pozdrowienia :mrgreen:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 1:03 pm   

witaj Paula i przede wszystkim musisz sie opanowac bo stres powoduje jeszcze wieksze wysypy - na spokojnie poczytaj co tutaj radzą ludzie a dodatkowo moze szater usmiechnie sie do ciebie i poradzi jak stosowac cygnoline?
najpierw trzeba zlikwidowac łuskę i tu z naturalnych metod najlepiej sprawdzaja sie oklady z zielonej herbaty - bo skoro jak mowisz masz "skorupę" to zaden srodek sie nie przedostanie przez nią - najpierw trzeba to skasowac a potem dalej leczyc
pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz do tematu