Sterydów już nie chcę.dobrze jest przez kilka dni a potem jeszcze większy wysyp.Mtx nie będę już brała myślę że na razie nie warto.Walczę z cygnoliną i siarkową maścią.Solarium do tego dorzucę i zobaczymy.Ja też zbieram zioła po lesie i łąkach
Witam wszystkich
dla kogo cygnolina?? mam (miałem) mało plamek stosowałem na nie Daivobet wszystko ładnie pięknie ale po odstawieniu po jakimś czasie znowu wracają i pojawiają się nowe nie wiem czy to przez ta maść czy nie ale lepiej "dmuchać na zimne". Biorąc pod uwagę cale ciało mam może 7 plamek z czego 4 nowe i tu moje pytanie chce odstawić Daivobet ale nie wiem czym go zastąpić??jakieś pomysły??cygnolina??jakie stężenie??
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 6:33 am
typka32 napisał/a:
Co do stosowania sterydow myslam o dziewczynach ktore zaczely srosowac chemie ,chcialam wiedziec czy probowaly tego zanim ruszyly z chemia
Ja poszlam za rada specow i smaruje nogi cygnoliną ,do tego co cztery dni raz dziennie dermovate
Co do reszty ciala ,nie wyglada tak tragicznie jak nogi ,w niektorych miejschach zaczyna schodzic , na razie smaruje sie mascia ihtiolowa i z hydrocoryzonem .W srode ide do dermatologa i zapytam o ten sorel = daivonexu tez nie znam ,zacofana jestem osttani wysyp mialam 15 lat temu \
Przez pol roku leczylam gardlo o zatoki i stalo sie ,nie moglo byc inaczej
Zeby ci się czasami tak nie zrobiło, że cygnolina ci wypali zmiany, ale po odstawieniu sterydu wysyp może się pojawić na nowo, ja przy stosowaniu cygnoliny nic poza tym nie stosuje a tym bardziej sterydu, oprócz nawilżania ciała i jakiś lekkich maści, ale o sterydzie bym nie pomyślał. Lepiej zaleczać dłużej niż po tyg. czy dwóch dostać na nowo wysypu, wtedy nie będziesz wiedziała, czy tak działa na ciebie cygnolina czy steryd,
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 7:48 am
Zgadzam sie z Daro.Nie uwazam ze mieszanie metod leczenia(cygnolina-steryd)jest najszczęsliwszym rozwiazaniem.Popatrzcie na spis jeków z jakiej połki uzywasz sterydu!Jak dobrze idziesz na cygnoline to po co kombinowac.Potem faktycznie nie bedzie wiadomo czym leczyc.
Cygnoline dobrze miec pod reka pare najnizszych stezeń(jezeli nigdy nie stosowałes a zmiany małe i niewiele) to 0.10%;0.15%;0.20% -te stezenia załatwiaja wiekszosc,mozna tez troszke inny zestaw: 0.2%;0.25%;0.5% ale to juz dla wiekszych zmian.Ogólnie mozna cygnolina załatwic praktycznie wszystko jedynioe bedzie to wymagało cierpliwosci.Nie stosujcie wysokich stezen-tymi niskimi załatwicie wszystko i na dłuzej utrzymacie remisjie. Dla dziewczyn które sa na MTX- czy wasi lekarze kontroluja co 2tyg-całą morfologie krwi+ALAT,ASPAT?ta morfologia MUSI byc z rozmazem-to bardzo wazne!!!
Witam wszystkich
dla kogo cygnolina?? mam (miałem) mało plamek stosowałem na nie Daivobet wszystko ładnie pięknie ale po odstawieniu po jakimś czasie znowu wracają i pojawiają się nowe nie wiem czy to przez ta maść czy nie ale lepiej "dmuchać na zimne". Biorąc pod uwagę cale ciało mam może 7 plamek z czego 4 nowe i tu moje pytanie chce odstawić Daivobet ale nie wiem czym go zastąpić??jakieś pomysły??cygnolina??jakie stężenie??
Siedem plamek = moje marzenie
Daro Szater == robię dokladnie to co napisal ,, STARY ŁUSZCZYK ,, === kurcze !!!! teraz juz calkiem zglupialam .
W takim razie odkladam dermovate ,bardzo ladnie sie goje po cygnolinie (nie liczac poparzenia ) kurcze ,strasznie mie pala nogi ,w sumie nic nie zmienilam ani stezenia cygno liny ,najwiecej trzymam godzinkę .
Nie wiem dlaczego tak sie stalo
,
typka32...........
Tak miałam już kiedyś sterydy jeszcze zanim zaczęłam stosować cygnolinę i była to chyba najgorsza decyzja w moim życiu.Pewnie gdybym wtedy dostała cygusie to dziś byłabym już czysta,a tak to po sterydach czysta byłam przez tydzień po skończeniu kuracji.A później to wysypało mnie podwójnie i od tamtej już pory(a było to ponad siedem miesięcy temu)nie miałam już czystego ciała.Mam zamiar oprócz MTX stosować kąpiele i wprowadzić dietę.Narazie MTX znoszę dobrze(tylko ta głowa nie przestaje mnie boleć).Jak już się zdecydowałam to nie będe teraz przerywać.Poczekam i zobaczę co będzie dalej.
Magda === masz podobną sytulacje do mojej ,moje dziecko tez idzie w tym roku do komunii ,drugie dwuletnie .
Trzymam kciuki zeby kuracja sie powiodla ,zeby skutki uboczne nie okazaly sie az takie straszne .
Madgo a probowalas naswietlan ???? ....... po komumi dziecka zamierzam pojsc do szpitala na trzy dni( tak umowilam sie z lekarka) porobia mi testy a potem bede dochodzila na lampy bez lezenia w szpitalu ,
Nie wiem czy tu mozna pisac post pod postem ... jakby co to sorki
typka......
U mnie w mieście nie ma takich lamp,a bynajmniej mój lekarz tak twierdzi(chociaż już za cholerę mu nie wierzę)chyba najbliższe są w białymstoku a to dla mnie za daleko.
szater......
tak mam mieć badanie kontrolne zaraz po 3 dawce dzisiaj zaczynam brać drugą.Mam mieć zrobiony cały komplet badań,ale dzięki za informacje to zapytam o to wszystko czy niczego nie pominą.
Magda === ja chodzilam do lekarza ktory twierdzil ,ze tez nie ma ,potem znalazam na necie pania ordynator szpitala dermatologicznego i poszlam do niej na wizyte ,od razu chciala mnie widziec w szpitalu ale opowiedzilam jej ,ze mam ciezka sytulacje i zgodzila sie zebym dochodzila na lampy amulatoryjnie .
Jestem ciekwa czy sa jakies instytucje gdzie mozna by kozystac odplatnie z takich lamp
typka...............
Ja mieszkam w małym mieście więc może i naprawdę nie ma.
Ale postaram się dowiedzieć czegoś.pochodzę i popytam.Dobrze by było zawsze lepij to niż MTX.
typka..smaruj tak jak ci pisalem..po 2 miesiecznej kuracji efekty zobaczysz sama..kazdy ma wlasne zdanie ..ja uwazam iz masci sterydowe sa po to aby nam pomagaly..problemy sa tylko wtedy jesli zaczynamy uzywac samych sterydow..wowczas luszczyca po kilku tygodniach wysypuje na nowo..stosujac je jako ,,wspomagacz,, cygnoliny daja znakomite efekty.,.
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
typka..smaruj tak jak ci pisalem..po 2 miesiecznej kuracji efekty zobaczysz sama..kazdy ma wlasne zdanie ..ja uwazam iz masci sterydowe sa po to aby nam pomagaly..problemy sa tylko wtedy jesli zaczynamy uzywac samych sterydow..wowczas luszczyca po kilku tygodniach wysypuje na nowo..stosujac je jako ,,wspomagacz,, cygnoliny daja znakomite efekty.,.
Stary Łuszczyk = tak wlasnie robie ,smaruje co cztery dni i to bardzo cieniutko Robie to w dzien kiedy idę sie wymoczyc w soli bohenskiej ,masc wtedy super się wchlania .
Dzis podjechalam do zwyklej przychodni i porosilam o masc chlodzacą z hydrocoryzonem ,matko jaka ulga na moje poparzone nogi
Chetnie slucham kazdych rad i przyswajam sobie wszytsko ,z czasem metodą prob i błędow dojde to tego co najlepoeij mi pomaga a tymczasem dziekuje za wszetkie rady
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 6:42 pm
Ewela28 napisał/a:
Jaką cygnolinę po 0,25 mają mi zrobić?Ciekawe czy rodzinny lekarz taką receptę wypisze?
Jeżeli skład masci masz( w przypadku cygnoliny zmienia sie tylko jej % zawartosc)taka recepte moze wypisac ci lekarz rodzinny.Popros o 0.5% i o 0.75% żeby nie chodzic za często.Skład spisz z poprzedniej recepty.
kazdy z nas jest swoistym specjalista od swojej łuszczycy,nikt nie choruje tak samo,wszyscy działamy na zasadzie prób i błedów.Powodzenia!
Ewela............
lekarz rodzinny na pewno może ci wypisać cygnolinę.Byłam i parę razy już mi wypisywał więc nie powinnaś mieć żadnych problemów:)))
To samo się tyczy maści siarkowej czy WIT.A.
Wrazie jak nie masz składu to ci go podam bo posiadam.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 8:59 pm
Dobrze jest zachować te recepturki,które dostaje się z apteki z maściami robionymi.Rozwiązuję wszystkie problemy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum