Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Cygnolina
Autor Wiadomość
typka32 
typka32

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 8:19 am   

Ewela
Ja zbieram te wszytskie karteczki z recepurami ,osttanio zabraklo mi masci z hydrocoryzonem ,wiec poszlam do przychodni ,do lekarza rodzinnego ,pokazalam kartkę i wypisal mi recepte ,

Ewela28 
Ewela30

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 3:05 pm   

Jeśli macie te karteczki w domu podajcie proszę składy na cyg.0,5 i 0,75 :wink:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 4:10 pm   

Proszę bardzo mówisz i masz :mrgreen:

Maść 0,5% lub 0,75% lub 1,0%

cygnolini 0,5% lub 0,75% lub 1,0%
acidi salicylity 5,0
Vaselini ad 100,0

typka32 
typka32

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 4:29 pm   

Ewela moj doctorre przepisal mi taka

cygnolini 0,5
acidi salicylity 0,5
parafini solidi 5,0
paste zineci 100

po cygnolinie nakladam masc chlodzaca z hydrocortyzonem ,,,,,,,, przynosi super ulge :mrgreen:
hydrocortisoni 1.0
ag.dest
lanolini eucerini aa ad 1000 ,
mam nadziję ,ze dobrze odczytalam bo nabazgrane jka kura pazurem!! :cool:

szater 

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 5:02 pm   

Oba składy są prawidłowe.Różnia sie tylko tzw.podkładem wazelina lub parafina. :razz:
Po cygnolinie super działa też masc choresterolowa(skład podawałam) :mrgreen:

typka32 
typka32

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 5:34 pm   

Szater === jutro wybieram sie do lekarza i poproszę o ta masc o ktorej piszesz :wink:

Ewela28 
Ewela30

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 8:57 pm   

Dziękuję :mrgreen:

typka32 
typka32

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 10:51 am   

echhh osttanie dni bylo tak pieknie na dworze ,ze brykalam z krotkim rekawem ,mialam odsloniety dekold (byl czysty ) a dzis patrzy ,kolejne plamy sie porobiły ...,,,,, FUCK !!! podobno slonce pomaga ,nie ?? .. chyba nie w moim przypadku :sad:

Jadę dzis do lekarza po masci ,zobaczymy co powie jak mnie zobaczy :roll: jestem dzis taka zla ,ze mam ochote kokos porzadnie opierbniczyc ,i cos mi sie wydaje ,ze padnie na konowala :lol: :lol: :lol:

szater 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 11:32 am   

Słońce i sterydy to jednak zła kompozycja :razz:
Sama niestety na sobie musisz wypróbowac co najlepsze jest dla ciebie.Nigdy osobiscie nie mieszam metod ,cygnolina na mnie działa dobrze,sterydy zawsze dają odbicia.Pewnie ze są do stosowania tylko czy warto?Nie mniej jednak to co jednemu pomaga niekoniecznie pomoże drugiemu.Słoneczko też dla jednych przyjazne dla drugich niekoniecznie :wink:

Ewela28 
Ewela30

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 2:45 pm   

szater a jak wyglądają Twoje zmiany?Czy Ty zawsze taka optymistka????Ja smaruję cygnoliną inie biorę tego Met...Ale krótki rękaw to jak na razie odległa sprawa. :cry:

szater 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 4:33 pm   

Zmiany? no powiem tak kropek parę to raczej nie mam,rekaw krótki to i owszem w domu na ulice jeszcze.....zbieram sie w sobie ale ...dam rade.Spodni krótkich ,spódnic sukienek i innych tego rodzaju wynalazków nie nosze-problem z głowy-nogi ze tak powiem mam :lol: :lol: :lol:
Mam stawówke ale co tam...dajemy rade a jak nie dajemy to...ku.....my na całyświat,znaczy krzyczymy i ....szybko przechodzi albo nie :razz: Wszyscy mamy lepsze i gorsze dni ale też mamy przyjaciól,nawet takich z wirtuala.Na tym forum też jest osóbka ,która miała watpliwa przyjemnosc rozmawiac z Szater jak Krysiunie boli :mrgreen:

magda121 
magda121

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 5:52 pm   

Witam DROGIE PANIE:)
Jak na razie po drugiej dawce MTX nie jest źle.Co prawda wczoraj byłam cholernie zmęczona i obolała,ale nic poza tym.Nie wiem czy to od MTX ale zmiany zacząły mi blednąć.I są płaskie że ciężko je wyczuć pod palcami.Więc moze się uda:)))
Będe relacjonować na bierząco.
p.s. od tej diety mam niestety ciągle zły humor ale z czasem przejdzie:)))A jak nie to pewnie mojego biednego mężusia zatłukę gołymi rękami:))))

typka32 
typka32

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 8:11 pm   

szater napisał/a:
Słońce i sterydy to jednak zła kompozycja :razz:
Sama niestety na sobie musisz wypróbowac co najlepsze jest dla ciebie.Nigdy osobiscie nie mieszam metod ,cygnolina na mnie działa dobrze,sterydy zawsze dają odbicia.Pewnie ze są do stosowania tylko czy warto?Nie mniej jednak to co jednemu pomaga niekoniecznie pomoże drugiemu.Słoneczko też dla jednych przyjazne dla drugich niekoniecznie :wink:

Szater ,chyba zle przeczytalas to co napisalam ,dekold mialam czysty ,nie smarowalam go sterydami ,ogolnie gornych partii ciala nie smaruje sterydami ,Co cztery ,piec dni oprocz cygoliny smaruje nogi dermovate.
Nigdy nie bylam uczulona na slonce ,cholera wie dlaczego skora tak zareagowala :cool:

Bylam dzis u lekarza ,,,... balam sie pokazac nogi ,myslam ,ze jak zobaczy to uciekinie z krzykiem ,,,, hehe ale nie uciekl ,powiedzial ,ze tak ma byc ,czyli sino czerwono,bialo rozowo :lol: :lol: :lol: :lol:
W skladzie cygnoliny dopisal krem borny czy caos takiego .....zobaczymy jak bedzie wgladac ,jutro odbieram ,

POlecil mi ,emulsje do wlosow i ciala z mocznikiem i kwasem salicylowym , 20 procent mocznika ,5 salicylu .
To cos ydawane jest nez recepty , badaje sie do wlosow i ciala ,naklada sie na 2 =4 h i potem zmywa , pisze ,ze wspomaga procesy zluszczen ia i ulatwia penetracje lekow .

Magda super ,ze wszytsko ok ,trzymam kciuki :grin:

szater 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:22 pm   

Nigdzie nie pisałam ze ekspozycja na słonce posmarowanych miejsc spowodowała wysyp.Jeszcze raz powtarzam sterydy i słonce to złe zestawienie!Sterydy wnikaja w całe ciało-niestety ,nie tylko w miejsca które smarujesz.Promienie słoneczne docieraja do ciała nawet poprzez ubranie. :mrgreen:
Kwas borny inaczej zwany też borowy stosuje sie po cygnolinie.Super nadaje sie też do zabezpieczania ciała przed rozmazywaniem sie masci(ja smaruje nim wokoło zmian a cygnoline kłade w środek)Nie słyszałam aby dodawac go do masci cygnolinowej ale byc moze to jakas nowa metoda .Jak odbierzesz te masci to proszę podaj dokladny skład tej cygnoliny z kwasem bornym-ciekawosc mnie zrzera :mrgreen:

typka32 
typka32

Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 9:23 am   

hello hello

Odebralam maśći ,,,,, Szater = to nie cygnolina jest z kwasem bornym tylko dołozyl mi go do masci chlodzącej :mrgreen: musialam go zle zrozumiec :wink:

Zmienil mi cygnoline na 1procentwa ,i kazal trzymac 20 min ,

MAM DO was pytanie ,spotkaliscie sie gdzies z linkami sprzedazy lamp do naswietlan łuszczycy???

Odpowiedz do tematu