a niby dlaczego sie wstydzisz? pojdz do fryzjera..powiedz mu z e masz luszczyce i spytaj czy jemu to w czyms przeszkadza..mnie dwoje fryzjerow odpowiedzialo tak jakos bez przekonania..trzeci powiedzial z e to zaden problem..i jest moim fryzjerem od chyba 16 lat
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
Nie wstydz sie, nie ma czego. Bardzo duzo ludzi na to choruje. !!
Ja tam w sumie od kiedy zaczelam chorowac nie chodze ale to dletego, ze zapuszczam
Pozdro
_________________ Szczęście, choroba, nędza - wielką w ludziach odmianę czyni...
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 7:06 pm
stary luszczyk napisał/a:
a niby dlaczego sie wstydzisz? pojdz do fryzjera..powiedz mu z e masz luszczyce i spytaj czy jemu to w czyms przeszkadza..mnie dwoje fryzjerow odpowiedzialo tak jakos bez przekonania..trzeci powiedzial z e to zaden problem..i jest moim fryzjerem od chyba 16 lat
Zgadzam sie całkowicie z Majerankiem.Należy jasno i wyraznie powiedzieć fryzjerowi o chorobie i to w formie informacji a nie tłumaczenia sie.Fryzjer nie ma prawa odmówic usługi jeżeli w grę wchodzi łuszczyca.Każdy kto pa patent fryzjerski tzw.czeladnika musi przejsc szkolenie z zakresu chorób skóry.Gdyby fakt odmowy wykonania usługi u chorego na łuszczyce dotarł do cechu to może sie pozegnać fryzjer z pracą.Tak wygląda teoria a w praktyce różnie bywa.Jest jednak tak wiele zakładów fryzjerskich że znalezc życzliwego fryzjera nie jest trudno
Ja powiedziałam otwarcie ze mam łuszczyce, fryzjerka spytała tylko czy to jest zakażne, jak usłyszała ze nie, to powiedziała ze to nie jest problem, a jak poszłam nastepny raz to mi powiedziała ze poczytała o tym w internecie i nie wiedzi problemu.
Wiec lepiej powiedz od razu jak jest normalna to zachowa sie w kulturalny sposób
Kaska - ale fajna fryzjerka Chyba niewielu osobom sie chce w internecie czegokolwiek szukac.
Ja nigdy nie mialam problemu z fryzjerami, mimo, ze glowa to moje glowne ognisko luszczycy. Nawet kiedys fryzjerka polecila mi szampon, ktory byl niesamowity - nie dosc, ze poprawila mi sie skora, to jeszcze wlosy byly nawilzone i sliczne (zazwyczaj szampony typowe dla luszczykow robia mi z wlosow taka sieczke, ze szkoda gadac). Niestety szybko sie na niego uczulilam i sie skonczylo moje szczescie...
Iwona - to byl jeden z szamponow Kerastase, ale nie pamietam juz jaki - jak podejdziesz do salonu Kerastase, to moze Ci cos poradza. Aha, szampon Kerastare kosztuje 80zl, ale jest bardzo wydajny - nie trzeba go za duzo na jedno mycie (ja mam wlosy do konca lopatek, a butelka tego szamponu spokojnie starczala mi na ponad miesiac)
Aha, mozesz zawsze poprosic o probke, zeby sprobowac, czy Ci podpasuje ten szampon
Sama uczę się tego zawodu. Na praktykach ćwiczymy na sobie. Z początku miałam opory i wstydziłam się przed koleżankami (bo mam spore wykwity na skórze głowy) aż któraś to odkryła przyznałam się do mojej choroby instruktorce i koleżankom i jest ok przyzwycziły się do mojej choroby a przy okazji mają lekcję jak zachować się w salonie gdy przyjdzie osoba z tym schorzeniem
na pewno im sie przyda takie doswiadczenie - a osoby z luszczyca nie beda cierpiec jak ktos sie chociaz w jednym czy kilku zakladach fryzjerskich zdziwi co to jest
ogolnie bym w szkolach fryzjerskich wprowadzila nauke jakie choroby skory moga wystepowac i jak wtedy nalezy postepowac
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
W mojej szkole mam taki przedmiot higiena pracy fryzjera który poświęcony jest właśnie pogłębianu wiedzy na temat chorób z którymi fryzjer może się zetknąć i jak wtedy postępować
jestem z zawodu fryzjerem:)mam klientów z łuszczycą,na początku bardzo są skrępowani,ale jak mówię,że mam to samo od razu stres puszcza:)ale wiecie,jak jadę na jakieś szkolenie,chowam się z tyłu,żeby nikt mnie nie poprosił o rolę modela...w tamtym tygodniu obciełam długie włosy-łatwiej dbać o skórę-przynajmniej mi-w krótszych:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum