Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
łuszczyca paznokci i łuszczycowe zapalenie stawów
Autor Wiadomość
gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Sty 31, 2010 11:59 pm   

Ewo oprócz morfologii i OB zrób tacie również badanie CRP oraz prześwietlenie opuchniętych i bolących stawów.Pamiętam,że jak szłam pierwszy raz do reumatologa to musiałam mieć dokładnie te badania.Reumatolog na podstawie wyników,po obejrzeniu pacjenta może zlecić jeszcze badania jakieś dodatkowe,ale może też postawić diagnozę.A jeszcze brany jest pod uwagę odczyn Waalera-Rosego i odczynnik reumatoidalny(który w przypadku łzs nie wykazuje nic,jest tzw.seronegatywny).Jeśli dasz radę zrobić i te badania to skróci się czas diagnozownia.
Tymczasem pozdrawiam cieplutko:)

szater 

Wysłany: Pon Lut 01, 2010 7:50 am   

BT37 napisał/a:
Ewo oprócz morfologii i OB zrób tacie również badanie CRP oraz prześwietlenie opuchniętych i bolących stawów.Pamiętam,że jak szłam pierwszy raz do reumatologa to musiałam mieć dokładnie te badania.Reumatolog na podstawie wyników,po obejrzeniu pacjenta może zlecić jeszcze badania jakieś dodatkowe,ale może też postawić diagnozę.A jeszcze brany jest pod uwagę odczyn Waalera-Rosego i odczynnik reumatoidalny(który w przypadku łzs nie wykazuje nic,jest tzw.seronegatywny).Jeśli dasz radę zrobić i te badania to skróci się czas diagnozownia.

Witaj kwiatuszku!nawet w jakosci,ilosci i koniecznosci zrobienia badań jestesmy zgodne!Ściskam mocno! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EWaa

Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:22 am   

BT37 napisał/a:

Dzięki wielkie:)

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 01, 2010 4:46 pm   

Ewo proszę uprzejmie :smile:
Krysiu znasz mnie,staram się mieć rzetelną wiedzę na temat łuszczycy i łzs.Jeśli coś wiem to piszę,a jeśli sprawę znam tylko ze słyszenia to piszę,że słyszałam.Staram się być uczciwym człowiekiem.Poza tym tyle lat choroby robi swoje,znasz to przecież z autopsji.
Pozdrawiam was cieplutko :smile:

Jultym 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 2:04 pm   

Witam,
myślę, że mogę tutaj się przykleić z mim pytaniem, a mianowicie:
mam łuszczycę na głowie od wielu lat (kilkanaście), ostatnio (po ciąży) zaatakowała moje paznokcie, bolą mnie ręce (szczególnie nadgarstki), kręgosłup, czasami kolana.... Dzisiaj odebrałam wyniki badań krwi:
Morfologia, ASO, RF, Odczyn Waaler-Rose, CRP i Ob. Wszystkie wyniki są w normie nic za mało nic za dużo. Czy powinnam dalej doszukiwać się łuszczycy stawów? czy nie popadam czasem w paranoję? ;) Czy może te badania nie mają za wiele wspólnego z diagnozowanie ł. stawów?

szater 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 3:58 pm   

Olu odpowiedzi udzieliłam już w dziale powitań...sprawdz...jeżeli będzie cos niezrozumiałe...pytaj..

Jultym 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 6:40 pm   

Szater generalnie chodzi mi o prostą odpowiedź (tak lub nie) na pytanie: czy z dobrymi wynikami (w normie) możliwe jest, że to paskudztwo wlazło mi do środka? Może niepotrzebnie szukam - a hipochondryczką raczej nie jestem :mrgreen:

szater 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 7:54 pm   

Niestety nie ma w łuszczycy nic szybko,krótko,napewno....nie ma gotowych recept ani gotowych sposobów,podobnie jak nie ma jednoznacznych odpowiedzi.Nikt tu na forum ani nigdzie indziej,bedacy powaznym człowiekiem nie do ci jednoznacznej odpowiedzi masz,nie masz,bedziesz miec czy nie zachorujesz.Lekarze głowia sie nad postawieniem diagnozy latami a ty oczekujesz jednoznacznej odpowiedzi.Pisałam już WYNIKI BADAN nie daja jednoznacznej odpowiedzi,potrzebne sa zdjecia ale i to tez nie zawsze uda sie wypatrzec.Uzbroic sie w cierpliwosc proponuje...poczytac forum...co przeszła Puma diagnozujac stawówke i...nadal nie wie co jej własciwie jest.Łuszczyca to podstepna choroba,kazdy z nas choruje inaczej i...nikt nikogo nie podejrzewa nawet o hipochondrie czy symulanctwo...bo kazdy z nas wie ile narzadów nam wysiada przy okazji: tarczyca,watroba,stawy,nerki,serce..... :twisted:

Jultym 

Wysłany: Sro Lis 17, 2010 8:15 pm   

Dzięki Szater ;) Moja niecierpliwa natura znowu się odezwała. Tym bardziej, że perspektywa wali z tym dziadostwem mnie przeraża. W piątek odbieram zdjęcia, także zobaczę co dalej.

lori35 
lori35

Wysłany: Sro Lis 24, 2010 6:56 pm   

Ja pierdziu,to jak mi czasem kregoslup sztywnieje to moze byc juz objaw ?paznokcie mam czyste zaznaczam :>

lori35 
lori35

Wysłany: Sro Lis 24, 2010 6:59 pm   

Do Szater.Wyczytalam skad jestes to moze polecisz mi dobrego dermatologa?jesli mozna oczywiscie :oops:

lori35 
lori35

Wysłany: Sro Lis 24, 2010 7:00 pm   

Do Szater.Wyczytalam skad jestes to moze polecisz mi dobrego dermatologa?jesli mozna oczywiscie :oops:

szater 

Wysłany: Sro Lis 24, 2010 7:18 pm   

....ja jestem najlepszym dermatologiem :banan: .....jeżeli już musze (bardzo,bardzo rzadko) podpieram sie wiedza drnmed Jacka Króla.Moge go w miare spokojnym sumieniem polecic.Przyjmuje na kase chorych w poradni na Westerplatte. :mrgreen:
Co do tego ze jestem najlepszym dermatologiem to nie jest żart...sama na sobie sie szkole,lata praktyki,posiadana wiedza,otwarty umysł i ...ciągłe eksperymenty :brawo: Znam składy masci,kremów i innych specyfików....toteż sprawe recept załatwiam u swojego rodzinnego :F

lori35 
lori35

Wysłany: Czw Lis 25, 2010 5:56 pm   

Dobre i to,dzieki.u mnie to jest jedna lekarka i od 30 lat leczy tylko lorindenem.ostatnio wyczytalam w gazecie jedna sama robi masc i jest zadowolona.do tego smarowidla trzeba kwiatow i lisci nagietka i kostka smalcu,tego nagietka trzeba duzo ,zmielic ,i zagotowac z tym smalcem.dwa tyg moze stac potem robic nowy,.bede to probowac pod warunkiem ze dostane nagietka w sklepie zielnym bo z ogrodu to zapozno :wink:

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 25, 2010 10:41 pm   

Co do dobroczynnego działania nagietka... jestem przekonana...smalec mnie odstrasza.

Odpowiedz do tematu