Witam. Od 2 miesięcy ( czyli od czasu, kiedy mnie dopadło 1 raz) podczytuję to forum. Dziś odważyłam się napisać. Przyczyny pierwszego wysypu – stresy, potem jelitówka itd. I po kąpieli pojawiły się u mnie jasne grudki na nogach, tak do kolan. Poszłam do lekarza ogólnego i powiedział, ze to jakiś rumień…Na następny dzień poszłam do dermatolog i powiedziała, ze to łuszczyca.
Od tego czasu byłam u niej 2 razy. Za pierwszym dostałam Clobaderm i maść robioną – Wit A 5,0, Hydrocortisoni 1,0, Euceriuad 100 ( chyba dobrze rozczytałam.).Stosowałam naprzemiennie. Przestało piec, większość poschodziła. Teraz za 2 wizytą dostałam tylko maść robioną - Wit A lig 2,5, Hydrocortisoni 0,5, Euceriuad 50,0. Smaruję tym wieczorem. Za dnia stosuję krem Nivea i balsamy – teraz np. z serii Eveline Ultra Soft.
Kiedy pytałam dermatolog co teraz to mi powiedziała, że mam smarować, nie stresowac się i życ normalnie. Pocieszała mnie, ze mam słabą postać ł, bo krostki czerwone i tylko czasem się robią plamki. Powiedziała tez, ze oby tylko takie choroby były….
Na początku było mi ciężko, bo w czerwcu miałam ślub, potem były wczasy, powrót do kraju i…szara rzeczywistość…Stresy, choroba. No i dopadło mnie. Pierwszy miesiąc przepłakałam, bałam się co ze mną będzie..Na szczęście mam wsparcie męża i teraz jakoś sobie radzę.
Tak to w skrócie u mnie jest. Kiedy się pojawiają krostki to się martwię, ale już nie płaczę tak bardzo. W pracy się odreagowuję i jest ok.
Chciałam bardzo podziękować Wam za to co tu piszecie, bo to dla mnie nowe zagadnienie i nie wiem co i jak….
Może ktoś mi podpowie co by dalej zastosować? I jeszcze jedno pytanie – czy podczas przeziebienia stosować to co zasze przed pojawieniem się ł?
Dziękuję za odpowiedź.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 12:48 pm
Coccinella na pocieszenie to Ci rzeknę,że niewielu z nas tu wchodzących wiedziało: co i jak?Także nie jesteś w Swoich odczuciach odosobniena.Brawo za pierwszy pościk,teraz już z górki
Co do meritum:czy stosowane przez Ciebie smarowanka przynoszą rezultaty?Czy te Twoje świeże poszukiwania...to szukanie ewentualnej nowej broni?
Bardzo rzadko przeziębiam się ale jeżeli, to nc nie zmieniam w sposobie swojego postępowania z ł.,ot dzień jak codzień.Pozdrawiam i witaj
Jas_17 - To co stosuję przynosi rezultaty, tzn kilka dni trwa zanim plamki zbledną. Wszystko to jednak to moje poczatki poszukiwań i szczerze mówiąc te balsamy i kremy wybieram i stosuje po lekturze forum. Fajnie by było znależć cos co pomoze zaleczyc już małą kropkę, zeby dalej nie siało.
Z tego co zaobserwowałam, to wieczorem jest jakby gorzej, za to rano lepiej to wyglada. Czy i wy tak macie?
Co do przeziebień to raczej chodziło mi o to czy jak juz sie przeziębię to mogę stosowac to do tej pory zanim ł sie pojawiła( np.polopiryna itp)? Bo nie wiem czy sobie nie pogorszę tych kropek...
Wiek: 67 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 7:19 pm
Witaj dziewcze o trudnym Nicku!
Dobrze ze sie odważyłas i odezwałas.Ludzie tu przyjazni sa ,z wiekszych wredot to tylko ja ale życ sie da Czytam co tam wypisałas i...ciesze sie zes tu trafiła bo z tego leczenia Twojego to wynika ze lekarka słaba cosik jest.To że my uciekamy od sterydów to już wiesz,staramy sie zastepowac je naturalnym leczeniem.Poczytasz zrozumiesz nie zrozumiesz pytasz odpowiemy,wyjasnimy Kochanie łuszczyca to nie wyrok,moze nie jest to powód do dumy ale...życ można i to niezle.Musisz wiedziec że każde przeziębienie i kazdy inny stan zapalny to nowy wysyp.Musisz dbac o siebie(zęby!)Raczej nie zalecałabym ci stosowania salicylanów(te wszystkie polopiryny) lepiej srodki naturalne,zioła.Smarowac to sie trzeba 2xdziennie ale balsamami a nie cały czas jedziesz masciami leczacymi.Jak masz pare plamek to tez nie panikuj sa dwa wyjscia i na oba nie masz wpływu:albo wysypie bardziej albo nie.Koniec kropka!Wyluzuj dziewcze bo sie w depresje wpedzisz.W łuszczycy nic sie nie da przewidziec i ustalic z góry.Musisz eksperymentowac...ale spokojnie ...nie wszystko na raz bo ....pogubisz sie w tym wszystkim i...dopiero bedzie bal.Powoli dziewcze..pomozemy jakby co.Pytaj,czytaj i....głowa do góry!
gosc [Usunięty]
Wysłany: Czw Gru 02, 2010 7:21 pm
Dopóki reszta się nie wyśpi czy tam nie skonczy wizyt...to ja
Moja ł. na dziś jest nieagresywna ale z każdej krostki robi się zawsze plamka... niestety więc Ty masz lepiej
Na tym forum znalazłam się,bo tak jak Ty szukałam ratunku,znalazłam cygnolinę.Ona u mnie działa ale też boję sie jej nadużywać ,żeby za bardzo nie przyzwyczaić skóry i mojej ł. do jej działania.Dlatego ostatnio testuje... exorex -to na bazie smoły i też ładnie u mnie działa...tylko,że ja dawno temu leczylam się delatarem i też mi zadziałało....pamietam
Dlatego musisz probować różności, jak masz jakieś obawy,to od razu nie po calości ale np.na jednej plamce...tak jest bezpieczniej.
Ja generalnie zaczęłam od oczyszczanka organizmu...aktualnie wątróbka-ostropest.Jeżeli coś w tym temacie będziesz potrzebowała, to dawaj, jestem do dyspozycji...jak będę umieć oczywiście.
Nie boj się eksperymentować,nie ma innej drogi.Z tego co zrozumiełam,to tylko likwidujesz łuskę..moim zdanie to to dobrze byloby podleczyć jednak.Proponuję Cocois...dziegć... jest w aptekach...skuteczy.Paweł go chwali i ma osiągnięcia.Powodzenia
Szater właśnie się zgrabała tz. się sprężyła i się wypowiedziała-rozkaz wypełniony
Ostatnio zmieniony przez gosc Czw Gru 02, 2010 8:55 pm, w całości zmieniany 2 razy
witaj coccinella
na szczescie serio wyglada ze masz nie za silna pania ł wiec nie jest zle
poczytaja forum - mi do ciala tez najlepiej tak jak pumie sprawdza sie czerwony garnier (ale krem nie mleczko)
przeziebienia to nie wiem ale wiem ze jak angina mnie dopadla (ropna) to pani ł sobie o mnie przypomniala "od ręki"
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Wiek: 67 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Gru 03, 2010 7:43 am
....ze jakies "zgrabała" istnieje to...całkiem nowosc dla mnie
...jednak jak to pozytywne znaczenie posiada ...to niech zostanie....ja rzadko rozkazuje Heniutek ...ja ...stanowczo prosze....z naciskiem na ....stanowczo
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Gru 03, 2010 9:37 am
Ja jeszcze troszkę takich powiedzonek mam...tak,że jestem do usług
Metoda działa
Ostatnio zmieniony przez gosc Pią Gru 03, 2010 10:09 am, w całości zmieniany 1 raz
Spokojnie i bez paniki Z łuszczą można żyć Ja sobie stosuję różne specyfiki, kremy, emulsje, szampony, mydła. A szczególną sympatią darzę dziegcie (czyt. Cocois, Exorex ). A i od prawie dwóch miesięcy wcinam ostropest. A właśnie... chyba czas zamówić kolejną dawkę zielska, bo się już kończy
Cześć Paweł Może i ja sobie kupie i spróbuję tego co Ty stosujesz.....Widać z tego co piszecie, ze kazdy musi szukać na własną rękę...Ehhhh.....Dziwne to wszystko. A jeszcze we wrzesniu nie mialam pojęcia, że taka choroba istnieje :/
cześć wszystkim
również nowa na forum chociaż podglądam je już jakiś czas,postanowiłam się wkońcu przywitac.
choruję już jakieś 8lat i taaaaakaaaaa jestem zła na siebie bo ja to wszystko zaniedbałam zamiast się zmobilizować i zawalczyć,ale jak się ma 15 lat(wtedy zaczęłam chorować) to nie zawsze się ma poukładane w głowie a później było już tylko gorzej ale za dużo by pisać.
po niezwykle interesującej lekturze waszego forum postanowiłam na siebie trochę nakrzyczeć i spróbować domowych sposobów leczenia bo mnie zawsze wkur****i lekarze do których trafiałam i zaczęłam do wszelkich maści podchodzi bardzo sceptycznie
o dziwo 3tygodnie-dopiero stosuję jeden z przepisów wynalezionych gdzieś tutaj(suszone śliwki,morele,daktyle,figi+miód) a już widzę efekty na moich rękach,plamki poprostu znikają,oczywiście nie nastawiam się Bóg wie na co ale jestem szczęśliwa że bez żadnych mazideł zaczęło mi powoli odpuszczać na rękach być może za jakiś czas wprowadzę w leczenie jakieś maści,zobaczymy jak będzie
oprócz tego podkarmiam się nieustannie hektolitrami wody mineralnej oraz zielona herbatą i myślę że one też mają na mnie niebagatelny wpływ
nie przedłużając bo mogłabym pisać i pisać - witajcie wszyscy,jestem z wami 5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum