Wysłany: Sob Sty 27, 2007 1:10 pm Łuszczyca paznokci...
Odkąd zaszłam w ciąże nie mogłam stosować żadnych leków na łuszczyce ze względu na dzidzie...łuszczyca zaczęła mi wychodzi juz wszędzie i doszło do tego, że pod paznokciami takze sa to oleiste plamy a także na paznokciach mam dziwne zrogowacenia i zniekształcenia . Wszystko wygląda makabrycznie w sumie nawet boli mnie....znacie może jakiś sposób na zaleczenie objawów?
Obraz 011.JPG zmiany chorobowe paznokci
Plik ściągnięto 79363 raz(y) 12.96 KB
_________________ Być szczęśliwym - tego trzeba się uczyć.
-- Eurypides
Witaj.Sama nie choruję,ale opiekuję się ciocią,u której stan łuszvczycy był dużo gorszy niż ten przedstawiony na zdjęciu i.....udało nam się to dość poważnie podleczyć.W szpitalu zaproponowano nam maść o nazwie DAIVONEX(Calciopotriolum)-50 mikrogramów na gram maści.Stosowanie-raz dziennnie na noc.REWELACJA!!Ma jeszcze oprócz tej maści przepisane dwie maści,które są do wykonania przez aptekę.Jedna złuszczająca,druga nawilżająca.Jeśli chciałabyś składy tych maści to napisz do mnie,ja z chęcią pomogę.agabimou@tlen.pl.Pozdrawiam i mam nadzieję,że maleństwo zdrowo się rozwija
mi kiedyś lekarz polecił serię xerial (z mocznikiem) -- jest też specjalnie na paznokcie. Dostępny bez recepty. Cena przystępna. Bez sterydów no ale jak to bywa z lekami naturalnymi działa trochę wolniej niż steryd.
Mam nadzieje,że pomoże
_________________ zmiany nie zawsze są dobre...szczególnie łuszczycowe
Łuszczyca zaatakowała moje paznokcie (tylko paznokcie) i długo trwało, zanim lekarze postawili właściwą doagnozę. Po prostu nie byli pewni, czy możliwe jest, aby całe ciało było czyste - nie miałam na nim nigdy żadnych zmian, a zajęte choroba były tylko paznokcie. Początkowo - pomimo negatywnych wyników badań mykologicznych - przez dwa lata leczona byłam na grzycicę paznokci, co niestety nie przynioosło żadnych rezultatów.
Wszystkie maści i płyny jakimi jestem leczona teraz (sterydy)nie przynoszą w zasadzie poprawy, dlatego proszę Cię, podaj co pomogło Twojej cioci oprócz Daivonexu - piszesz o maściach robionych - chętnie wypróbowałabym taką terapię, jesli możesz podać ich skład.
Znalazłam w internecie info, ze typowym lekiem na paznokcie jest TAZAROTEN w formie lakieru - u nas jednak na razie jeszcze niedostępny. Mam nadzieję, że w końcu i u nas się pojawi! Pozdrawiam ,
Denna
Witam!
Mam łuszczyce na paznokciach u nóg i na jednym palcu u ręki
nie mam czasu zabardzo chodzić po lekarzach i stać w kolejkach po 5 h a to cholerstwo pcha mi sie na paznokcie u ręki, w związku z tym mam prośbe o polecenie mi jakiegoś leku bez recepty (może być więcej wyprubuje).
A tak nawiasem mówiąc polska słóżba zdrowia to moim zdanie porażka-za co nam biorą 1/3 wypłaty?
Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkicz Łuszczyków!!!
Sama poszłam do lekarza z "dziwnymi bruzdami' na paznokciach, bo strasznie mnie denerwowały. Okazało się później, że jest to łuszczyca. P. dermatolog powiedziała, żebym przez jakieś 3 miesiące zażywała capivit A+E i paznokcie malowała odżywką JOKO z proteinami (kosztuje około 8 zł.). Stan paznokci się polepszył, bruzdy zaczynają schodzić. Oczywiście nie całkowicie, ale poprawa jest widoczna.
_________________ 'Wszystko ma drugie, trzecie, czwarte, piate dno!'
Ja mam jedną plamkę na palcu i boję się że mi się powiększy, smaruję to maścią z witaminą A ale nie pomaga może jakieś inne maści???? Tylko oczywiście nie żadne sterydy... Z góry dziękuje!
Moja pani doktor powiedziała żebym jadł galaretki. Nie wiem czy skutkuje ta terapia, bo nie zawsze mam czas na jej robienie, ale widzę, że stan moich paznokci się nie pogarsza.
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 12:27 pm
Tomek_G napisał/a:
Moja pani doktor powiedziała żebym jadł galaretki. Nie wiem czy skutkuje ta terapia, bo nie zawsze mam czas na jej robienie, ale widzę, że stan moich paznokci się nie pogarsza.
No bo jak nie jesz to i stan się nie pogarsza,logiczne
W sensie terapii to spożywanie wszelkiego rodzaju galaret WYŚMIENICIE wpływają na stan skóry,sprawdzone .Paznokci nie wypraktykowałam bo mam zdrowe
gosc [Usunięty]
Wysłany: Pią Cze 18, 2010 2:05 pm
Sarkazm raczej nie,to tylko stwierdzenie faktu .
Na szukanie sensu mnie czasem bierze dobrze,że tylko czasem
Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 1:16 pm
u mnie z paznokciami jest różnie raz jest raz nie i nigdy na paznokciach nie leczyłam. miała raz tak że paznokieć ledwo się trzymał ale mineło. będzie ok
Jeśli chodzi o paznokcie to ostatnio p.dermatolog poleciła mi odżywkę do paznokci -> http://allegro.pl/auriga-...1576785292.html
Powiedziała też, że ogólnie lekarze nie mają czy leczyć łuszczycy na paznokciach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum