Wysłany: Wto Lis 01, 2011 5:08 pm
Łuska nie powinna być jeśli chcesz zaleczyć zmiany to najpierw zajmij się łuską, póżniej zmianami, przez łuskę ciężko wchłaniają się maści, jeśli chodzi ci o stopy wiem o czym mówisz mam teraz to samo na stopach, jest to twarde, pęka itp. Ja mam od wewnętrznej strony stopy zmiany na ok. 8-9 cm - nie są małe a drażniące - jeden wielki plac, działa to jak tarka, ze stopami nic nie robię, tylko nawilżam, choć wiem, że powinienem, ale nie dam rady tak wszystko na raz za dużo mam zmian na ciele.
Powiem ci, że dziadostw swędzi mnie, wiem, że nie można drapać, ścierać na siłę łuski itp, bo niestety żle to działa na łuszczycę, ale czasami nie daję rady.
Co tu pisać ja nie daję rady w systematyczności nie mogę się wiecznie maziać i nie owijać, bo mam dziecko, które dotykając mogę czymś poparzyć, tzn maścią
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 5:30 pm
luke123 napisał/a:
wróciłem od lekarza,
i jest b) krostkowica dłoni i stóp(pustulosis palmoplantaris)
mam pozwolenie na przebijanie pęcherzyków i czestowanie albo spirytusem albo oxycortem.
leki.. zaczynam od 1 tabletki FLUCONAZOLE, a potem 2xdziennie antybiotyk Unidox 100mg.
po wyczerpaniu.. biore ponownie Fluconazole.
---
mam jeszcze TRIDEM maść i Lorinden C - na bazie sterydów. Ogólnie lekarka stwierdziła iż mam za bardzo zniszczoną skórę (cieką) na stosowanie tego typu leków.
Jeśli to nie pomoże będzie konieczne zastosowanie czegoś mocniejszego, czegoś co wszystkim pomaga.
Lek nazywa sie Tigason, poniżej opis
Kod:
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2137
Nie wiem też jaka to róznica pomiędzy płytnami w pęcherzach ale u mnie to mętna woda boz koloru, czasem wydaje się być troszkę gęstsza.
TIGASON 10MG*100 KAPS. to 280 zł
Chcialabym sie dowiedziec co z tego leczenia wyszło?
Krostkowica stop i dloni to bardzo powazna odmiana łuszczycy...tu nie ma miejsca na eksperymenty ,jest potrzebne konkretne lecznie prowadzone przez specjaliste.leczenie wsparte o antybiotyki i sterydy.
Czy jestes na Tigasonie?
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 6:34 pm
A ta krostkowa pewnie pojawia ci się na wewnętrzej stronie słoni, wygląda to jak malutkie pęcherzyki ropne, są białe i małe i skupione blisko siebie,jeżeli masz od wewnętrnej strony dłoni to masz to samo co ja, ja to też przebijałem igłą, ale później skórę miałem straszną, była twarda, jak papier ścierny, nie wiem jak u ciebie ale u mnie krostkowa pojawia się na wewnętrznej stronie dłoni i czasami pod stopami.
Od zewnętrznej mam zmiany, które się zlewają, ale to już nie krostkowa
luke123
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 7:42 pm
Cytat:
Chcialabym sie dowiedziec co z tego leczenia wyszło? Czy jestes na Tigasonie?
Triderm nie używałem leży na półce.
Lorinden C - używałem raz zrobiłem palcem pasek na stopie i... po klikunastu dniach widziałem pasek zdrowej skóry . (mogłem napisać fuck off). potem po 2 tyg. posmarowałem starannie na noc całe nogi jednak efektu niestety nie było... Masc była w aucie, rózne temperatury... może sie zepsuła .
Tigosan - nie
Unidox 100mg. i ten flu... coś tam - nie widziałem żadnych popraw, stopa mi sie poprawiała od Waszych wskazówek, jednak rozmowa z drugą dermatolog była bardziej zadowalająca (2h).
aa i wtedy miałem jeszcze oxycort, wydaje mi sie że dużo pomógł. ( w spraju).
Przez cały czas używam w msc około 5 masci NITROFURAZON 7 PLN i okolo 3 LINOMAG 10PLNÓW, Termentiol dobrze mi robił (szczególnie jak szedłem spać a noga nie dała to sruuu termaentiol) tyle że brudzi i dziwnie wysusza. Wydaje mi sie że termentiol jest ok!. Taki brązowy, niektórym śmierdzi a mi pachnie .
Siostra mi kupiła BUSKIE SPA SIARKOWE ale sie nim tylko oparzyłem bo to trzeba 1 łyzeczke do5 litrów zimnej wody a ja użyłem jako maści 31pln. Ale to dobra sprawa do pozbycia sie łuski. Jednak zawsze pozbycie sie u mnie łuski to tylko problemy... duże bolące problemy.
OLEJ Lniany dobrze mi działał ale brudzi do okoła i spływa... Nitrofrazon mi przypadł do gustu nasączania ja wyschło.
EPIKREM to dla mnie nowość, Henia podpowiedziała dziekuje. a jest bardzo podobny do linomagu i jest go wiecej 2x w tej samej cenie, na dodatej po wyczerpaniu mam pojemnik na inne tableteczki
chyba napisałem wszystko, jesli chodzi o poprawy.. to od wczoraj po Dermovate.... Łuska zaczyna być cieńsza, czerwone miejsca buraczkowe zamieniły się w róż i jak dotykam palcem to widać niedokrwienie. ( to dla mnie ważne),
tak sobie myśle DARO ze pozbycie się łuski nie rozwiązuje sprawy, to jak pieprz... odkroiłbyś obcinaczem do paznokci ?... nie wiem ja sie nie znam ale mam ochote tej łuszczycy pokazać kto tu k***wa mieszka.
dziekuje Wam wszystkim... a ja sobie tutaj bede marudził czasem.
[ Dodano: Wto Lis 01, 2011 7:57 pm ] daro
Pilnuj stóp... ja jeżdze ciężarówką i naprawde nie dużo chodze.... a Ty ile chodzisz w pracy, w domu ?...
Nie wiem jak długo Ty z tym sie męczysz ale ( ja chyba hm... tak tragicznie to... może 2 msc przed pierwszym postem tutaj.. a zaczeło sie chyba w (nie wiem, ale nie zwracałem na to uwagi)..
1 rok to mam, a dokucza mi 6 msc. może tak. Aktualnie licze każdy krok i nie wierm co dalej z tym bedzie.
wczesniej masz fotke, moje obie stopy wyglądają gorzej lub podobnie.
Jak masz na to czas to idz do dobrego dermatologa bo bedziesz miał duuuzy problem. Ja czasami nie wyrabiam Na szczescie to nie jest zarazliwe, a może Panowie i Panie szkoda że nie jest to zarażliwe aczkolwiek zostaliśmy z tym problemem sami.
zwykłem miec suchą skóre, nie cierpiałem nigdy kremów, tłustych rąk. czasem mi skórka schodziła.
do dzis nie zierpie kremów !
_________________ luke123
"Nie ufaj uczciwym. Nieuczciwi zawsze są nieuczciwi. Mówię uczciwie"
Krysiu miałam to samo ze stopami co daro i luke byłam leczona i antybiotykiem i sterydem w aerozolu steryd działał na krótko antybiotyk wogóle a pomogły mi właśnie specyfiki które wymieniłam.Wiem co to jest jak masz stopę jak podeszwę od buta i nie możesz zrobić kroku bez bólu,tak samo miałam z dłońmi obcinałam cążkami skórę bo niczym jej nie mogłam zmiękczyć.
Pisze co mnie pomogło bo może jeszcze komuś przyniesie ulgę.
_________________ Prawdziwa przyjaźń opiera się na tym,co jest dobre dla obydwu przyjaciół
luke123
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 8:19 pm
daro tak pytałem o prace bo zastanawiam sie czy ja w stolarni bym mógł pracować jak kiedyś. Raczej nie Mam troche nie wygode z higieną jadnak wszedzie są prysznice, w domu nie mam prysznica czego żałuje bo kapiel jest paskudna, stopa nie lubi wody.
Dobrze przed podaniem Cudownej Maści 15 minut wymoczyć stope w miednicy z mydlem siarkowym czy rumiankiem, potem wytrzeć stopy do sucha i odczekać 5 minut w ciepłym pokoju.
Potem daje sobie maść, noga na wskutek schnięcia adsorbuje sobie tę maść wydaje mi się że z lepszym rezultatem.
[ Dodano: Wto Lis 01, 2011 8:20 pm ]
jeszcze nic mi tak nie pomogło jak Dermovate ( na recepte), czasem nogi mi sie pocą bez powodu ale to chyba coś z sercem.
_________________ luke123
"Nie ufaj uczciwym. Nieuczciwi zawsze są nieuczciwi. Mówię uczciwie"
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:44 pm
No właśnie zobaczyłem twoją stopę, wiem o co chodzi u mnie to samo, niestety łuszczyca pod stopą ma to do siebie, ze wygląda inaczej niż na dłoniach i innych miejscach, to co dzieje ci się na stopie to u mnie jest to samo, na wewnętrznej stronie dłoni coś podobnego. Powiem ci tak, chodzę codziennie, jestem na rencie, ale nie siedzę w domu, zawsze coś do załatwienia, dziecko itp. Ty jak jeździsz to gorzej, bo nogę masz cały czas w bucie, ja go wracając do domu zdejmuję, więc jakiegoś powietrza dostaje.
Poza tym powiem ci tak ja to zdzieram, choć wiem że nie powinienem, ale ta skóra jest strasznie twarda i pęka, więc to twarde mnie wkurza to skubie co popadnie. Zrobię zdjęcie mojej nogi pokaz ci, myśle że u mnie jest ciut lepiej, ale jednak jest.
P.S. powiem ci że na wewnętrznej stronie dłoni i stopy co jakiś czas mi się pojawia, najgorzeń na jesień dostaje "wysypu", skubie to jak cholera, póżniej samo znika ale nigdy nie do końca i znów powraca.
Powiem ci, że kiedyś tu pisałem o kremie do stóp dr ireny eris zielony z aloesem, bardzo mi pomagał, oczywiście nie zanikały po nim zmiany ale przynosił ulgę. Kiedyś też sparowałem to samym aloesem, tzn z kwiata aloesa z tego liścia wyciskałem sok i tym smarowałem, ten aloes to takie ma liście kujące, może masz taki w domu w chodowli to mi pomagało.
Zaraz strzele sobie fotkę stóp i wrzucam zobaczysz moje stopy
A i dodam jeszcze, że u mnie nie pierwszy i ostatni taki wysyp na stopach, wiem, że tobie ciężej z takim wysypem, ja już od 17 roku się maziam, a powiem, że zazdroszę tym co mają tylko kilka plamek, nigdy nie bylem czysty do końca zaleczony, zawsze duże zmiany, zawsze twarz, dłonie, których nigdy nie zaleczyłem, kiedyś miałem straszne plecy ale kilkanascie lat tam mnie nie atakuje
Ostatnio zmieniony przez daro Wto Lis 01, 2011 9:57 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:57 pm
Wiem jedno ze krostkowica stóp i dłoni to najgorsza i najciezsza z odmian do leczenia.
Jezeli lekarz zleca Tigason i przepisuje inne specyfiki ,których nie chce sie stosowac to ja odpadam.Znam setki osób z łuszczycą a z krostkowicą nóg i stóp moze ze 4 to rzadka odmiana i naprawde trzeba sie trzymac konkretnego leczenia,zaleconego przez specjaliste.Jestem wlasnie po konsultacji dermatologicznej-melduje co nastepuje:nie ma mozliwosci zaleczenia krostkowicy bez antybiotykow i sterydow....gdy stan jest w miare wyciszony mozna stosowac jakies wspomagajace specyfiki w stanie ostrym nic nie pomoze-tu jets ewidentnie stan ostry.
oczywiscie nikt ci jak to piszesz "marudzic" nie zabroni ale jezeli oczekujesz poprawy MUSISZ PODEJSC DO LECZENIA PROFESJONALNIE-sposobów masz podanych juz do oporu
...jeszcze jedna sprawa,stosuje wiele preparatów z Buska i zaden nie zrobił mi krzywdy ,sa bezpieczne i żadnego poparzenia nie mozna sobie zrobic:
"buskie SPA siarczkowe jest emulsją do kąpieli (może być również stosowane pod prysznicem) umożliwiającą przygotowanie kąpieli siarczkowej (siarkowej) w domu. Stworzone zostało na bazie wieloletniego doświadczenia w leczeniu chorób reumatycznych i skóry (łuszczycy) wodami siarczkowymi w uzdrowiskach Busko-Zdrój i Solec-Zdrój."
http://sulphur.com.pl/pro...iarczkowe/opis/
[ Dodano: Wto Lis 01, 2011 9:59 pm ]
luke123 napisał/a:
czasem nogi mi sie pocą bez powodu ale to chyba coś z sercem.
sprawdzila bym na twoim miejscu raczej tarczyce
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 9:59 pm
Oj szaterko nie odpadaj, zostały jeszcze moje stopy do oglądania, zaraz wrzucę tu fotki, hehe jak będę umiał, bo nawet Paweł mi zmieniał avatara bo sobie nie poradziłem
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:02 pm
Daro ty posłuchany w miare jestes ...nigdy nikomu nie odmawiam pomocy ale czasami rece odpadaja....
...dawaj zdjecia poogladamy,przeanalizujemy...albo teraz albo jutro
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:06 pm
Tu focie słabo wychodzą ale zawsze są
[ Dodano: Wto Lis 01, 2011 10:07 pm ]
I jeszcze jedno, to już po skubanku hehe
[ Dodano: Wto Lis 01, 2011 10:08 pm ]
Nie wiem ile pikseli zrobiłem chyba za mało tzn za bardzo pomniejszyłem i jakoś się dziwnie to świeci, że nic nie widać na drugiej fotce
daro zrob jutro jeszcze raz te fotki - przy dziennym swietle - bez lampy - i zaladuj albo takie zeby mialy 800 pikseli w podstawie albo podeslij do mnie to przygotuje - i tak podeslij - moze uda mi sie skontrastowac lepiej...
tygryska@gmail.com
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:16 pm
Ok, spróbuje jutro może lepiej wyjdą bo ta skóra no nodze, ta twarda jakoś się świeci na zdjęciu i nie widać dokładnie tego, no ale i tak dobrze mi idzie bez smarowanka, tzn. pęknięcia zniknęły bo było gorzej i tej skóry jest mniej, poza tym ja tylko to nawilżam MEDIDERMEM i niczym więcej bo zdaje sobie sprawę, że ze stopami i dłońmi to ciężka sprawa, ja mam i krostkową i plackowatą i drobne zmiany pojedyńcze, także musiałbym na wszystko co innego stosować, a na mnie zbyt wiele nie działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum