Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomóżcie
Autor Wiadomość
tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 12:33 am   

na pewno pani ł ma duzo wspolnego z nasza watroba... ale nie tylko i nie wydaje mi sie aby magiczna herbatka spowodowala wyleczenie - ale... zaleczenie kto wie, na pewno mozna sprobowac - tylko moze sprawdz w ogolnodostepnych zrodlach czy skladniki poszczegolne w takich stezeniach i formie na pewno sa bezpieczne w uzywaniu

szater 

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 9:57 am   

Gdy byłam w szpitalu kolezanka tez miała takie przedruki-luzne kartki z ksiazki której tytułu jednak nie skserowała cos jakby "Apteka Pana Boga"....ale dokładnie to nie wiem...tam własnie tez spotkalam sie z tym ze dieta powinna byc jak najmniej owocow:całkowity zakas cytrusów!,jablek! ale....nalezy pic duze ilosci kompotu z jabłek.Oczywiscie podobne zdanie było na temat bialka i jego przetworów...nalezy duzo i w duzych ilosciach :hmm:
musze poszperac troszke w necie ,pewnie wpadne na te lub podobna pozycje.

basia44 

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 10:32 am   

Jeśli chodzi o owoce całe życie zjadałam ich dużo i o dziwo wtedy kiedy jadałam je w dużych ilościach nie miałam wysypów (nie wiedziałam że choruje na łuszczyce) natomiast cytrusy stosuje teraz typu cytryny pomarańcze itp. nie zauważyłam po tym jakiegoś pogorszenia skóry,a np.sok z pomarańczy działa pozytywnie.
Jeśli idzie o białko włączenie go do diety w większych ilościach działa na mnie pozytywnie.
Czytałam już dużo na temat diety w naszej przypadłości i myślę że jest to sprawa bardzo indywidualna dla każdego.
http://www.sciaga.pl/slow...k-w-organizmie/
http://www.zdroweporady.p...zmie-czlowieka/
a tu parę ciekawostek

waldek 
WALDEK

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 12:44 pm   

Basiu ja tez owocow jem duzo a juz jablka kilogramami dziennie i jakos nie pogarszaja na pewno stanu skory .Fakt ze to sa jablka z mego sadu bez opryskow itd .Co do cytrusow cytryna jest bardzo czesto zreszta zawsze uchodzila za owoc co oczyszcza organizm .Uwielbiam tez mandarynki jem czesto .Na pewno dieta to sprawa indywidualna osobiscie nie zaobserwowalem by co kolwiek mi szkodzilo choc staram sie by byla urozmaicona a to jest wydaje mi sie istotne .

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 12:55 pm   

mysle ze ten zakaz owocow zwiazany jest z nieobciazaniem watroby - ale to chyba zalezy jaka ktos ma watrobe ;)

waldek 
WALDEK

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 1:38 pm   

No tak jesli chodzi o watrobe mozesz miec racje choc tam tez jablka np mozna jesc tylko dojrzale i bez skory .

Gosiaczek68 

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 1:53 pm   

W kazdej diecie takiej pooperacyjnej, jest zakaz spozywania jabłek surowych, mozna takie z kompotu, prazone i pieczone. Ja miałam taka diete po usunieciu pęcherzyka zółciowego , dlatego ze po owocach surowych sa wzdęcia i obciążajka jednak watrobe. Ja osobiście nie moge jeść jabłek czasami jedno i to małe, bo po duzym jest coś nie tak w moim żołądku i chyba odzywa sie brak woreczka żółciowego :hmm:

przerażona 
przerażona

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 5:33 pm   

Ta książka to właśnie Apteka Pana Boga. Podam skład tej herbatki a Wy oceńcie:
10 g kory dębu
30 g kory wierzby
40 g wiązówki błotnej
20 g dymnicy
20 g owocni orzecha
30 g glistnika
50 g pokrzywy
30 g przetacznika
30 g nagietka
20 g krwawnika
Wszystkie zioła mieszamy, na szklankę bierzemy 1 łyżeczkę do herbaty pozostawiamy na 4 minuty do zaparzenia. Dziennie należy pić 1,5 do 2 litry tej herbatki. piszą jeszcze że skóra musi być smarowana tluszczem z łoju świńskiego. :hmm: Nie mogę znależć lekarza homeopaty, który by mi poradził czy te zioła w takiej dawce nie zaszkodzą małemu dziecku. Podpowiedzcie coś bo słyszałam że zioła stosuje się w odpowiednich proporcjach do wieku i wagi. Pozdrawiam wszystkich cieplutko

basia44 

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 5:51 pm   

U dziecka 1/4 dawki jak dla dorosłych a także gdzieś czytałam że i na wagę się patrzy bo przecież zdarza się że 10 letnie dziecko ma wagę jak niektóry dorosły.

Kuracja dla dzieci
Dla dzieci napar wykonujemy tak samo jak dla dorosłych, natomiast ilość naparu przeznaczonego dla dzieci dobieramy w zależności od wagi ciała:

do 20 kg - ¼ dawki zalecanej dorosłym,
do 40 kg - ½ dawki zalecanej dorosłym,
do 60 kg - ¾ dawki zalecanej dorosłym.
A próbowałaś proponowanych wcześnie kąpieli w słomie czy płatkach u takich dzieci jest szybsza poprawa po nich,tak samo możesz wykorzystać w/w zioła do kąpieli a zamiast oleju który stosujesz w kąpieli ja bym dała z pestek winogron i sól w mniejszej ilości jak dla dorosłych.
Dobrze też działa żel z żywokostu można go stosować na całe ciało szybko się wchłania.

tygryska 
tygryska

Wysłany: Nie Lut 26, 2012 8:38 pm   

ziola ok tylko nad tymi 1,5 do 2 litrow na dobe sie zastanawiam czy nie za duza dawka... (nawet na doroslego)

http://zdrowypacjent.pl/

do poczytania o ziolach - nawet niezle zrobiona stronka

basia44 

Wysłany: Pon Lut 27, 2012 5:52 am   

Ja zioła pije tylko w takiej ilości jaka akurat mi podchodzi szklanka to szklanka jak nie mogę więcej to się nie zmuszam nawet jak w zaleceniach jest inaczej,najczęściej daje rade wypić pół szkl (3/4) w ciągu dnia i też działają więc nie zmuszam się do
większej ilości
Też myślę że to za dużo a jest to dawka dla dorosłego.

szater 

Wysłany: Pon Lut 27, 2012 9:08 am   

Wazne jest tez aby były one pite nie tylko w odpowiedniej ilosci ale tez w odpowiedniej konfiguracji ze stosowanymi jednoczesnie lekami.Mowa tu nie tylko o lekach np.NLPZ ale wszelkiego rodzaju lekach,suplementach,witaminach ,mikro i makroelementach.Stosujac zioła najlepiej i najbezpieczniej pic pojedyncze,mieszanka jednak to juz wyższa szkoła jazdy.Musimy pamietac ze zioła to tez "leki" :mrgreen:

Odpowiedz do tematu