Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca-koszmar posterydowy
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 8:20 pm   

Zasada jest taka ze ZAWSZE ZMYWA SIE CYGNOLINE.. i nie jest wazne czy lampy sa czy nie...chodzi tylko o NIENATŁUSZCZANIE I NIENAWILZANIE CIAŁA PO CYGNOLINIE PRZED LAMPAMI.
Taka metoda nazywa sie kojarzona.

Jesienny_Liść 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 9:09 pm   

Wiem, zmyłam dziś całą cygnolinę i nasmarowałam się maścią cholesterolowa;) troszkę piecze.. a ty szaterko, jak dla mnie, mogłabyś być śmiało lekarzem:D chyba minęłaś się z powołaniem:P
Tylko te swędzenie mnie niepokoi.. swędzi mnie w danym miejscu, wyskakuje coś w stylu bąblów po dotknięciu pokrzywy.. a potem złazi skóra. Zwłaszcza teraz mam to na klatce piersiowej, i właśnie zmiany łuszczycowe mnie swędzą. Co to może być?

basia44 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 9:16 pm   

Te bąble można spróbować przemywać wodą utlenioną same będą znikać

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 9:37 pm   

basia44 napisał/a:
Te bąble można spróbować przemywać wodą utlenioną same będą znikać

Dokładnie. Mi schodziły po wodzie utlenionej i po... Smalcu. Takim z lodówki :wow: Wypróbowałam też żel chłodzący na oparzenia z apteki TERMOCOOL ( w sytuacji ekstremalnej). Działał. :>

Swędzenie jest efektem wysuszenia, a raczej przesuszenia się skóry. Przy łuszczycy to normalne jeśli się nie natłuszczasz lub natłuszczasz za mało. Smaruj się częściej. Najlepiej 5 razy dziennie - tak wiem, dużo i strasznie dużo czasu to zajmuje. Jeśli nie masz czasu - praca na przykład - posmaruj tylko swędzące miejsce lub pośliń jeśli nie masz pod ręką żadnego kremu. Ja smarowałam nawet kremem do rąk jak mnie swędziało ;)

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

waldek 
WALDEK

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 9:39 pm   

przed lampami nie jest wskazane tez natluszczanie ciala czym kolwiek jednak nic takiego sie nie stanie jak cos tam pozostanie jak np po cygnolinie .Po cygnolinie poparzenie prawie pewne .Po lampach tez najlepiej zastosowac nawilzanie lub natluszczanie bo jednak lampy wysuszaja skore .

Jesienny_Liść 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 10:07 pm   

Dzięki kochani, na pewno tak zastosuję;) ale ech.. tak się przypatrzyłam tej karteczce maści cholesterolowej, taka dokładna nazwa: Hydrocortisoni 1,0 ung cholesteroli ad100. A szater pisała że te hydro coś tam to steryd.. czyli co, znów wcisnęła mi steryd!? Naprawdę zastanawiam się, czy nie zmienić lekarza.. to już gruba przesada;/ Nie wiem co mam robić, nie stosować tej maści?

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 10:12 pm   

Jesienny to NIE JEST MAŚĆ CHOLESTEROLOWA!!!!
To co wymieniłaś to maść sterydowa! Hydrokortyzon to steryd!
Maść cholesterolowa:
Vit A
Vit D3
Ung. cholesterol.

I tak, koniecznie zmień lekarza.

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Jesienny_Liść 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 11:01 pm   

No to oszaleć idzie..specjanie chciałam nie brać tego paskudztwa,a lekarka dalej mi to wciska:/to co,mam ją wyrzucić?Następną wizytę mam za jakiś czas,więc nie wiem co robić. A czy mogę kupic tą prawdziwą maść cholesterolową bez recepty?

waldek 
WALDEK

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 11:14 pm   

Mysle ze to zalezy od apteki .Na recepte jest na pewno taniej .Ale moze popros lekarza rodzinnego np nie musi byc to dermatolog .

BEATA :) 
BEATA :)

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 11:25 pm   

No tak szater może masz rację ja tylko mówiłam co mi lekarz mówił że przed naświetlaniami żebym nie używała cygnoliny i ja zmywała i szła na lampy. kazał mi rano przychodzić na lampy po nich się nawilżać a dopiero wieczorem smarować cygnoliną zmyć i znów natłuszczac i tak w kółko a nie wiedziałam że przed lampami można się smarować cygnliną zmyć i iść na lampy myślałam że to tylko wieczorem można było się nią smarować,wiesz Ty masz lata doświadcznia, Twoje rady naprwde sa przydatne i cenne dla wszystkich, ja tylko po prostu napisałam co mi lekarz kiedyś mówił. Napewno każdy z nas chciałby mieć taką wiedzę jak Ty ja napewno :grin:

basia44 

Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 11:59 pm   

Cytat:
kazał mi rano przychodzić na lampy po nich się nawilżać a dopiero wieczorem smarować cygnoliną

I taka praktykę widziałam w szpitalu
A maść z hydrokortyzonem ma chyba łagodzić poparzenia,czy podrażnienia
To łagodny steryd

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 7:57 am   

Tak jak Waldek napisał. Spróbuj zapytać w aptekach. Wiem, że w dozie (apteki Dbam o zdrowie) można kupić gotową maść cholesterolową w tubce - kosztuje plus minus tyle co witaminowa. Od biedy kup witaminową zwykłą. A tej nie wyrzucaj. Wyrzuć dopiero jak się zepsuje, bo może Ci się jeszcze przydać.
Lekarz rodzinny powinien móc wypisać Ci maści jeśli dermatolog dał Ci taką karteczkę do lekarza rodzinnego, zaświadczającą, że jesteś chora i leczona na taką i taką chorobę. Wtedy lekarz rodzinny może Ci wypisywać recepty tak jak dermatolog. To opcja dla tych, którzy wiedzą co na nich działa i wiedzą jaki mają system leczenia.
KAŻDY ŁUSZCZYK POWINIEN CHOĆ RAZ W ROKU PÓJŚĆ KONTROLNIE DO DERMATOLOGA.
To moja własna opinia ;)

szater 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:22 am   

Zgadzam sie z Basią ...spokojnie z tamoscią hydrocortizonową...ona ma własnie łagodzic swędzenie....to łagodny steryd i jak zastosujesz okazjonalnie to nic sie nie stanie.Czasami naprawde warto zaufac lekarzowi :wink:

Z tymi naswietleniami to wydaje mi sie ze też w zaleznosci jakie to promieniowanie ma byc.Przeszłam naswietlanie UVB +cygnolina i nie w szpitalu a w warunkach ambulatoryjnych jak wiekszosc ludzi.Lampy "przysługiwały mi.....2x w tygodniu...poszukałąm lamp u kolezanki i stosowałam co drugi dzien.W zadnym osrodku zdrowia nie ma lamp codziennie....jest zbyt wielu chetnych.Co do szpitala...no tamsie zupełnie dzieje wolna amerykanka:czas leczenia został ograniczony i teraz robia wszystko aby zaleczyc....byle jak i wypuscic....kiedys to było leczenie miesiąc to podstawa....i ludkowie wychodzili czysci i piękni.Pamietam jak mój doktor kazał nam po kapieli wystawic sie na lezaki na słonce to.....ordynator chciał go zwolnic a teraz....prosze,nawet metoda powstała nowa...tak sie to życie zmienia :mrgreen:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 9:27 am   

Mi lekarz proponował lampy, ale u mnie to jest wyprawa co najmniej 3 h. Auta nie posiadam więc musiałabym się telepać autobusem. Z dwumiesięcznym kluskiem raczej ciężko coś takiego wykonać więc pozostaje mi solarium na 3 minuty i ju. :mrgreen:

Jesienny_Liść 

Wysłany: Czw Kwi 26, 2012 1:01 pm   

Byłam dziś u lekarza rodzinnego, jak poradziliście:) i dostałam maść cholesterolową ale.. bez refundacji. Podobno teraz jest to maść "pielęgnacyjna",a nie lekarstwo jak ta z hydrokortizonem. Więc lekarz rodzinna poradziła mi bym poszła jednak do dermatologa, bo ona nie ma jak wypisać z refundacją, bo się nie da... Póki co wykupię ją i będę się smarować do kolejnej wizyty:)
Dzięki wszystkim za uświadomienie, bardzo mi pomogliście;*

Odpowiedz do tematu