Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Belocalic - płyn ? steryd ?
Autor Wiadomość
kaczka2903 
Kacha

Wysłany: Sob Maj 05, 2012 11:02 am   Belocalic - płyn ? steryd ?

Witam, jestem tu nowa i od kilku lat choruje na łuszczyce. Kilka miesiecy temu bylam u dermatologa i przepisał mi BELOSALIC, plyn na łuszczyce.. stosuje go raz na jakis czas i nawet pomaga, skora nie jest twarda i co najwazniejsze schodzi łuska i mam spokoj na kilka dni. Używałam rowaniez Clobexu, juz tu gdzies na forum byl poruszany jego temat, ale po nim zamiast mniej to wiecej plam mi wychodziło .. :cry: bardzo sie do niego zraziłam i od tamtej pory go nie uzywam. A od jakiegos czasu wychodza mi pojedyncze plamki (wielkosci ziarna pieprzu) na ciele ( brzuch, plecy i czoło) bardzo sie tego wstydze bo czasami koleżanki na wfie sie mnie pytają co to, bo wygladam okropnie! A wiec .. czy to moze byc spowodowane wlasnie tymi sterydami ? czy poprostu łuszczyca ma to do siebie, że czy tak, czy tak, to i tak bedzie wychodzic ?
Prosze o pomoc i Pozdrawiam :) :wink: :wink: :wink:

basia44 

Wysłany: Sob Maj 05, 2012 11:35 am   

Łuszczyca ma to do siebie że i tak będzie wychodzić ale sterydami sobie nie pomogłaś :lol: :lol: jest coś takiego jak wysyp po sterydowy którego ciężko opanować

szater 

Wysłany: Sob Maj 05, 2012 1:06 pm   

Łuszczyca bedzie sie pojawiac tak czy siak....jak pisze Basia a i ten wysyp posterydowy tezsie moze pojawic po przedawkowaniu sterydów,tak dla przypomnienia:

najczestszym obiawem posterydowego wysypu jest tradzik

• Posterydowe Zapalenie Skóry to stan zapalny skóry wywołany uzależnieniem jej od sterydów stosowanych miejscowo
• Jeżeli skóra przez dłuższy okres otrzymuje dużą dawkę sterydów to po jakimś czasie przyzwyczaja się do dawki leku, jeśli gwałtownie odstawimy maść sterydową to powstaje stan zapalny i skóra domaga się kolejnej dawki leku
• Właśnie wtedy pacjent znowu powraca do stosowania sterydów, które przynoszą mu chwilową ulgę, ale po jakimś czasie objawy powracają
• Sterydy powodują zmniejszenie warstwy rogowej naskórka, potem całkowity jego zanik, przez co sterydy są wchłaniane w większym stopniu
• Skłonności do zapaleń posterydowych zależą od skłonności osobniczych, dawki leku, miejsca smarowania- najbardziej wrażliwe są okolice oczu, ust, policzków

OBJAWY
• Trądzik posterydowy: twarde, swędzące guzki, pod warstwą skóry
• Rumień, obrzęk, sączenie z rany
• Zapalenie około ustne- drobne, sączące się grudki w okolicach ust

LECZENIE
• Długotrwałe
• Pierwsze zmiany ustępują po miesiącu
• Należy odstawić sterydy, ale TYLKO pod kontrolą dermatologa, gdyż w niektórych przypadkach nie powinno odstawiać się ich całkowicie
• Można stosować specjalne emolienty i substancje natłuszczające
• Trądzik posterydowy leczy się antybiotykami w tabletkach i maściach

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4343358

poczytaj sobie na spokojnie co ludzie proponują zamiast sterydów....można ich oczywiscie uzywac ale niekoniecznie cały czas i bez przerwy...koniecznie poczytaj na temat innych form leczenia :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez szater Sob Maj 05, 2012 4:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

waldek 
WALDEK

Wysłany: Sob Maj 05, 2012 3:31 pm   

...........................................................................................................................

Odpowiedz do tematu