Wysłany: Sob Maj 05, 2012 11:02 am Belocalic - płyn ? steryd ?
Witam, jestem tu nowa i od kilku lat choruje na łuszczyce. Kilka miesiecy temu bylam u dermatologa i przepisał mi BELOSALIC, plyn na łuszczyce.. stosuje go raz na jakis czas i nawet pomaga, skora nie jest twarda i co najwazniejsze schodzi łuska i mam spokoj na kilka dni. Używałam rowaniez Clobexu, juz tu gdzies na forum byl poruszany jego temat, ale po nim zamiast mniej to wiecej plam mi wychodziło .. bardzo sie do niego zraziłam i od tamtej pory go nie uzywam. A od jakiegos czasu wychodza mi pojedyncze plamki (wielkosci ziarna pieprzu) na ciele ( brzuch, plecy i czoło) bardzo sie tego wstydze bo czasami koleżanki na wfie sie mnie pytają co to, bo wygladam okropnie! A wiec .. czy to moze byc spowodowane wlasnie tymi sterydami ? czy poprostu łuszczyca ma to do siebie, że czy tak, czy tak, to i tak bedzie wychodzic ?
Prosze o pomoc i Pozdrawiam
_________________ Nic co ludzkie, nie jest mi obce !
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 1:06 pm
Łuszczyca bedzie sie pojawiac tak czy siak....jak pisze Basia a i ten wysyp posterydowy tezsie moze pojawic po przedawkowaniu sterydów,tak dla przypomnienia:
najczestszym obiawem posterydowego wysypu jest tradzik
• Posterydowe Zapalenie Skóry to stan zapalny skóry wywołany uzależnieniem jej od sterydów stosowanych miejscowo
• Jeżeli skóra przez dłuższy okres otrzymuje dużą dawkę sterydów to po jakimś czasie przyzwyczaja się do dawki leku, jeśli gwałtownie odstawimy maść sterydową to powstaje stan zapalny i skóra domaga się kolejnej dawki leku
• Właśnie wtedy pacjent znowu powraca do stosowania sterydów, które przynoszą mu chwilową ulgę, ale po jakimś czasie objawy powracają
• Sterydy powodują zmniejszenie warstwy rogowej naskórka, potem całkowity jego zanik, przez co sterydy są wchłaniane w większym stopniu
• Skłonności do zapaleń posterydowych zależą od skłonności osobniczych, dawki leku, miejsca smarowania- najbardziej wrażliwe są okolice oczu, ust, policzków
OBJAWY
• Trądzik posterydowy: twarde, swędzące guzki, pod warstwą skóry
• Rumień, obrzęk, sączenie z rany
• Zapalenie około ustne- drobne, sączące się grudki w okolicach ust
LECZENIE
• Długotrwałe
• Pierwsze zmiany ustępują po miesiącu
• Należy odstawić sterydy, ale TYLKO pod kontrolą dermatologa, gdyż w niektórych przypadkach nie powinno odstawiać się ich całkowicie
• Można stosować specjalne emolienty i substancje natłuszczające
• Trądzik posterydowy leczy się antybiotykami w tabletkach i maściach
poczytaj sobie na spokojnie co ludzie proponują zamiast sterydów....można ich oczywiscie uzywac ale niekoniecznie cały czas i bez przerwy...koniecznie poczytaj na temat innych form leczenia
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Ostatnio zmieniony przez szater Sob Maj 05, 2012 4:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum