Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca a badanie krwi i moczu
Autor Wiadomość
szater 

Wysłany: Nie Lis 27, 2011 8:40 pm   

Na temat suchej skóry i powodów mozesz poczytac tu:
http://kosmetyki-porady.p...trona=13&id=184

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 27, 2011 9:14 pm   

W moim wypadku, przy stwierdzonej chorobie skóry, w swoich poszukiwaniach, sięgam raczej do porad medycznych.
Cytat:
Naturalny czynnik nawilżający (NMF)

W skład NMF-u wchodzą: aminokwasy (40%), kwas piroglutaminowy (PGA) i jego sól sodowa (12%), mocznik (7%), amoniak, kwas moczowy, glikozamina, kreatynina (1,5%), jony (Na+, Ca2+, Mg2+, K+, P3+, Cl-) sole kwasu mlekowego, cytrynowego i mrówkowego.

Dlatego obie z Basią, rozkładając na czynniki pierwsze ten problem suchości skóry Hipokratesa, wspomniałyśmy o....badaniach poziomu elektrolitów.
Chyba niekoniecznie my chorzy, mający jakiekolwiek problemy ze skórą, kojarzymy ich wpływ, na stan tej naszej skórki.

U Hipokratesa to raczej skłaniam się ku temu:
Cytat:
.....Skłonności do wysuszania skóry są również związane z występowaniem u pacjenta i jego rodziny schorzeń o podłożu genetycznym, związanych z zaburzeniami budowy i czynności naskórka. Najczęściej spotykane to: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, rybia łuska, rogowiec, winter xerosis, eczema craquele oraz zaburzenia wydzielania potu i łoju......

Całość http://www.wydawnictwo-ap...uly/suchask.htm myślę warta zatrzymania :hmm:

Moniś 
Moniś

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:20 pm   

Szater a mam takie pytanko. Czy jak będę chciała zbadać wątrobę czy to długo trwa??
Myślę, że coś wiesz na ten temat bo ciągle przupominasz o tych badaniach.

szater 

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:34 pm   

Badania watroby zleca lekarz rodzinny,pobiora ci krew jednego dnia i na drugi jest juz wynik.Musisz poprosic o zrobienie enzymow watrobowych: AspAT i ALAT...to sa dwa podstawowe. :mrgreen:

Potem mozna jeszcze zrobic: fosfataze zasadowa (FZ) i GGTP-Zwiększenie aktywności tych enzymów w surowicy krwi-czyli podwyzszone stany, zwłaszcza fosfatazy zasadowej, moze swiadczyc o niewydolności miąższu wątroby lub za niedrożnością dróg żółciowych....te wyniki to juz sa takie bardziej szczegółowe...gdy te pierwsze sa nie w normie lub gdy bierze sie leki to nalezy kontrolowac GGTP i FZ :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez szater Wto Lis 29, 2011 7:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Moniś 
Moniś

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:40 pm   

Czyli jeżeli w krwi nic nie wykazuje to wszystko jest w porządku??

szater 

Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:45 pm   

Kazdy wynik ma swoja norme i masz ja zaznaczona na kartce,niewielkie wahniecia to nic wielkiego bo wiadomo ze nasze leczenie moze powodowac zmiany w ALAT czy AspaT.Zreszta lekarz powinien ci wyjasnic jakby cos było nie tak.Spokojnie watroba ma to do siebie ze sie regeneruje i to dosc szybko.Wystarczy wspomagac ja np. łykajac OSTROPEST-to takie ziarenka :mrgreen:
jezeli wyczujesz jednak ze watroba jest powiekszona,pomimo wszystko ....do lekarza! Nie musi to byc nic groznego i powiększenie tego narządu może się cofnąć, jednak zależeć to będzie od określenia i leczenia przyczyny .

MONIKA!....ty wiesz :twisted:

pinknails 
Patrycja

Wysłany: Wto Paź 16, 2012 5:39 pm   

Czytałam gdzieś, że można zrobić badanie. Pobierają krew i do niej jakoś mieszają z substancjami z pokarmów i tak przed wcześnie możemy wiedziec czy nasza łuszczyca źle reaguje na jakies produkty (czy ma alergie) Wie ktoś cos na ten temat?..

szater 

Wysłany: Sro Paź 17, 2012 9:47 am   

o takich badaniach nie słyszałam...a o łuszczycy wydaje mi sie ze wiem dosc duzo.....ale moze mi sie wydaje :wink: takie badanie owszem robi sie aby sprawdzic alergie pokarmowa....ale zeby sprawdzic jak łuszczyca zareaguje?nie ma takiego badania...w danej chwili moze byc tak a za chwile inaczej...łuszczyca jest nieprzewidywalna....

Odpowiedz do tematu