muszę powiedzieć, że od 3 dni stosuje krem do stóp przesuszonych LIRENE -dr.Ireny Eris i widać bardzo dużą poprawę ...w końcu moje dłonie zaczynają "normalnie" wyglądać.
spróbuję napewno ...powoli uzupełniam swoje kosmetyki, dzięki Waszym radom.A może polecisz coś na twarz (mam tam w sumie dwa ogniska po obu stronach ) ale bardziej interesuje mnie jak zaleczyć łuszczyce na brwiach i uszach.
z tym nie bardzo mam do czynienia...... ale ogólnie poleciłabym Ci wystawiać buzie na słońce a potem nawilżać..... choćby tym wcześniej wspomnianym masłem do ciała. Ja tym czasem smaruje buzie jak mam opaloną i tez jest bardzo fajne
skoro masz tam ogniska łuszczycy to chyba powinnaś stosować te same maści co na resztę plam tylko że bardziej ostrożnie i z umiarem.... w końcu to buzia, delikatne miejsce.....
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 10:49 pm
ja mam też problem z twarzą, w sumie nic mi nie pomagało. Obecnie na twarz stosuję LOCOID LIPOREAM nareceptę, naprawdę mi pmaga na skórę twarzy na inne miejsca nie działa u mnie jedynie na twarz, smaruję sie nim raz dziennie i juz większości łuszczycy na twarzy nie mam, a krem do stóp mi także pomagał, ale niestety nie na twarz
Witajcie. ja tez choruje na łuszczyce... od jakis 4 lat... od lutego jeżdzę na wizyty do Oo clinik... efekty..hm.. obecnie stoi wszystko w miejscu,robi się ciepło a ja nie założę krótkich spodenek,bo mnie krępują plamy na nogach,mam również na łokciach,ramionach... miałam okresy że sama mi przechodziła,nie wiem w jaki sposób... teraz męczę się z nią i chciałabym prosić Was o rade... Czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi,liczę że choć troszeczkę mi pomożecie... Pozdrawiam
Masz racje , faktycznie trudno jest zaczać czytac forum jesli jest sie postawionym 'w kropce" chodzi mi o to , ze kiedy ma sie wysyp i nie wiadomo do konca co tu zrobic ... otoż ja radze ci na poczatek:1) zacznij od diety , zmień na niskotluszczowa , nie obciażajaca watroby , jedz morele maja duzo beta-karotenu a to dobrze robi na wyglad skóry, pij herbatki ziolowe, np. zielona lub oczyszczajace organizm , sprawdz zęby czy nie ma jakiegos ogniska zapalnego.
2) jak tylko to mozliwe wystawiaj sie na sloneczko lub idz na ok 5 min na solarium raz w tyg , myj sie mydlem siarkowym ale po umyciu nie zapominaj sie dobrze natłuscić balsamem.......mozesz posmarowac zmiany jakaś maścia przepisana od dermatologa moze to bycnawet słaby steryd ale pamietaj aby smarowac sie z umiarem np. cienko raz dziennie przez ok 3 dni a pozniej przerwa, sterydy tez sa dla ludzi ale nie nalezy ich naduzywać. I jak masz pytania to pytaj:)
Witam wszystkich serdecznie. Moja "przygoda" zaczęła się tydzień temu, kiedy zaczęły mnie swędzieć dłonie. Ale pomyślałem sobie że to nic takiego i przejdzie. Gdy pojawiły się pierwsze krostki na dłoniach poszedłem do swojego lekarza I kontaktu i dowiedziałem się, że to coś uczuleniowego. Fakt, wcześniej trochę "dłubałem" przy samochodzie więc myślę sobie, że rzeczywiście gdzieś mogłem zabrudzić dłonie olejem itp. choć przez myśl mi przeszło, że przecież żyję już na tym świecie 30 lat i nigdy na nic nie byłem uczulony. Samochód też mam już parę lat i nie raz przy nim robiłem, więc skąd nagle teraz jakieś uczulenie? Ale nic, dostałem maść Triderm i smarowałem. Do tego czasu krost przybyło. Zaczęła mi schodzić skóra na dłoniach a pojedyńcze krostki pojawiły się na rękach i nogach. Ciężko mnie zaciągnąć do lekarza ale wczoraj postanowiłem udać się do dermatologa gdzie usłyszałem-to jest łuszczyca. Zaniepokoiło mnie to bardzo, gdyż niewiele wiem na temat tej choroby a w zasadzie prawie nic. Dostałem maść Laticort, Daivobet i jakąś emulsję Squamax. Polecono mi też kupić jakiś krem z minerałami z Morza Martwego. Czytałem trochę Wasze forum a Daivobet jest chyba maścią sterydową i tak się trochę zastanawiam czy ją w szafkę wrzucić czy jednak smarować.
sterydy nie są za dobre z tego względu że skóra sie przyzwyczaja i potem żeby był "efekt" musisz stosować coraz więcej... a te leki nie są obojętne dla zdrowia, mi osobiście po jakimś dłuższym używaniu wychodzi uczulenie na skórze
mam łuszczyce od ok 10 lat... początkowo miałam drobne zmiany na rękach..
dwa lata temu dla zabawy poszłam na solarium... zaczęły się zmiany które początkowe wyglądały jak uczulenie tak też powiedziała mi pani dermatolog;/ po kilku dniach zaczęło mi się to łuszczyć i razem z mamą stwierdziłyśmy że jest to łuszczyca... po jakimś czasie miałam mało gdzie zdrową skórę.. miałam jedną wielką łuskę... w głowie, na ciele.. wszędzie;/ jeździłam jak wcześniej ktoś wspominał do on-clinic. nie pomogło mi to prawie wcale, chociaż brat również się tam leczył na łuszczycę i był po tym czysty.. poszłam do innego dermatologa i wysłał mnie do szpitala... tam miałam lampy, cygnolinę o różnych stężeniach i inne złuszczające i nawilżające maści.. w szpitalu byłam na początku maja... do początku września nie miałam żadnych problemów, żadnych krost.. jedynie przebarwienia nie chciały mi zejść, ale byłam w turcji i je opaliłam. znowu się zaczęło;/ ta choroba to jest po prostu tragedia;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum