Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sro Lut 13, 2013 7:50 pm
Poprawnie jest to robinia akacjowa, ale przyjęła się potoczna i błędna nazwa akacja. Akacja natomiast rośnie w Afryce
...i jeszcze jedna ciekawostka:
"Drzewo, zwane w Polsce akacją, tak naprawdę nie jest akacją, jest to grochodrzew (nazwa nie przyjęła się w kręgu dendrologów) zwany powszechniej robinią pseudoakacją, drzewo należące do rodzaju Robinia. Natomiast akacje (jest ich bardzo dużo różnych gatunków) to drzewa i krzewy z rodzaju Acacia. W Polsce prawdziwe akacje nie rosną.
Robinia jest roślina trującą, nie nadającą się do podawania papugom w postaci "zieleniny" (liście, pączki, gałązki do dziobania), nie nadaje się także na żerdzie. Wszystkie częsci tego drzewa są trujące, toksyny są tak silne, że przedostają się nawet do gleby."
moze wiec lepiej zrezygnowac z samodzielnego leczenia robinia
kwiatki akurat nie sa trujace....chyba....ale skoro reszta tak,to moze lepiej nie sprawdzac
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
jasne,jakież to piekne,az sie usmiechnalem,mimo to jednak ja wole dac ,,nagrode,, organizmowi w mysl zasady - kto pil i rzucil,ten pic moze,kto p..... i przestal-ten juz nie bedzie ale kto palil i pali,ten palic bedzie- z pozdrowieniami od dobroczyncy koncernow tytoniowych-50 szt dziennie
_________________ luszczyca jest tylko choroba..jak wszystkie inne..i trzeba z nia nauczyc sie zyc
Halo hej wszystkim,dzwonilam dziś do szpitala zapytać co z moimi naswietlaniami które przypominam miały się zacząć w połowie stycznia-pani powiedziala że za 4-5 tyg dadzą mi znać kiedy zaczynam:-/ trochę jestem przyłamana,nawet sobie troche poplakalam, zresztą wczoraj też mnie zebrało na płacz kiedy w pracy przenosilam stół z miejsca na miejsce naciaglam sobie brzuch który w moim wypadku jest najbardziej zajętym miejscem a raczej od bioder po obojczyki nie mam juz NIE zajętego miejsca w każdym razie daleko odbieglam od pytania które chciałam zadac -a pytanie moje bardziej do pań ja urodziłam dziecko zanim zachorowałam i odpukać w nie malowane moje dziecko lat 7 nie ma żadnych problemów że skóra -miała pokrzywke przewlekla do 4 roku życia ale teraż jest wszystko ok i pytanie moje brzmi- czy myślicie że jeśli zaszła bym w ciążę teraz-w sensie że za rok lub 2 -czy moje dziecko mogło by zachorowac?i co z tym które juz mam? Czy ona moze kiedyś zachorowac? Czy ktoś ma podobny przypadek?
ula luszczyca to choroba uwarunkowana genetycznie - wiec... twoje dzieci moga zachorowac ale nie musza - nie u kazdego (na szczescie) luszczyca sie ujawnia - tak czy inaczej na pewno dobrze jest unikac alergii, unikac silnie dzialajacych lekow (zawsze jest taka szansa ze cos uaktywni luszczyce)
czesc osob ktore maja w rodzinie luszcyce nigdy nie mialo nie ma i pewnie nie bedzie mialo objawow
_________________ kot tez czlowiek, tylko ma ogon, futerko i jest madrzejszy...
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 11:08 am
Ula ja mam dwóch synów...obaj czysci ja jedyna w rodzinie choruje,nie wiadomo co komu pisane nie jestes w stanie przewidziec co bedzie za chwile u ciebie a co dopiera u jakis innych osób,dzieci.
Nikt z nas nie zna przyczyny swojej łuszczycy,powodów dlaczego zachorował wiec i nikt ci nie odpowie czy twoje dzieci bedą zdrowe czy nie,kiedy i czy wogóle zachorują.....to jest własnie ta nieprzewidywalnosc łuszczycy.Moi synowie maja 32 i 21 lat...teraz nie są chorzy ale czy za dwa ,trzy lata nie zachorują?tego nikt mi nie zagwarantuje
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Ja miałam prawie całkowitą remisję ( jedyną w 19 letnim chorowaniu), za to córka mojej koleżanki z pracy dostała łuszczycy w ciąży z pierwszym dzieckiem. To znaczy ujawniła się jak ta była w ciąży.
_________________ NIELEGALNY pasztet!
Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.
Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum