Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czynniki wyzwalające manifestację choroby
Autor Wiadomość
Pawel 
Administrator

Wysłany: Pon Lip 10, 2006 1:36 am   Czynniki wyzwalające manifestację choroby

Do najczęściej wymienianych faktorów prowokujących łuszczycowe reakcje skórne należą:

I. Infekcje:

1. Bakteryjne infekcje górnych dróg oddechowych spowodowane paciorkowcem np. angina ropna.
2. Niewyleczone ogniska zapalne – migdałki podniebienne, próchnica, zapalenia dróg moczowych.
3. Infekcje wirusowe u dzieci (ospa wietrzna, różyczka, odra) i u dorosłych (półpasiec).
4. Infekcje spowodowane drożdżakami – szczególnie u osób z nadwagą posiadających uwarunkowania genetyczne do rozwoju łuszczycy.
5. Schorzenia internistyczne zmieniające procesy przemiany materii– np. cukrzyca typ II u osób w zaawansowanym wieku lub dna moczanowa.

II Mechaniczne uszkodzenia lub długotrwałe podrażnienia skóry:

1. Zadrapania, rany, blizny chirurgiczne, oparzenia (słoneczne, wrzątkiem, substancjami drażniącymi), jak i ukłucia po szczepieniach, powodują pojawienie się zmian łuszczycowych dokładnie w miejscach urazu – zjawisko to nazywamy fenomenem Koebnera.
2. Długotrwały ucisk powodowany np. paskiem od zegarka czy ubrania oraz w miejscach szczególnie narażonych na urazy - łokcie, kolana, dłonie, stopy.

III Lekarstwa i alkohol:

1. Przyjmowanie leków beta - blokujących u pacjentów z nadciśnieniem, soli litu w leczeniu depresji, leków antymalarycznych oraz odstawienie lub redukcja leków kortykosteroidowych.
2. Hormony – choroba często pojawia się w okresie dojrzewania lub przekwitania, kiedy dochodzi do znaczących zmian w gospodarce hormonalnej organizmu.
3. Regularne nadużywanie alkoholu powoduje pojawienie się ciężkich form łuszczycy.

IV Stres, silne wstrząsy psychiczne.

1. Około 30% pacjentów twierdzi, że stres był u nich przyczyną manifestacji choroby.

Dla znacznej grupy chorych, jest on czynnikiem zaostrzającym objawy.

U wielu pacjentów alkohol, nadwaga, niedobór snu, nikotyna, nieodpowiednie kosmetyki, ciasne, niewygodne ubranie z syntetycznych materiałów, uniemożliwiające skórze oddychanie lub nadmierna higiena, powodują zaostrzenie się objawów chorobowych. Również źle przeprowadzona, zbyt agresywna terapia może spowodować pogorszenie stanu skóry.

Źródło:

http://pl.wikipedia.org

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uszczyca

psorka

Wysłany: Wto Lip 11, 2006 12:03 am   Czynniki wyzwalające manifestację choroby.

Tutaj trochę więcej na temat łuszczycy i czynników wyzwalających:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81uszczyca

W zasadzie nie więcej bo to fragment tego artykułu może w źródle powinienem podać link do całego artykułu a nie do wikipedii. Ale założeniem FAQ są konkretne odpowiedzi na konkretne pytania dlatego użyłem tego fragmentu z wikipedii który wyczerpująco i znakomicie zbiera w całość zagadnienia związane z tym tematem.

Przepraszam za dopiskę ale nie chciałem pisać nowego postu i dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiłem linki w źródle.
Paweł

to_ona 

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 12:27 am   

mam pytanie - wszędzie można znaleźć wzmiankę o negatywnym wpływie alkoholu , ale: czy mówimy o nadużywaniu czy też o jakimkolwiek spożywaniu alkoholu?

gość
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 8:24 am   

Kiedy zaobserwujesz, to będziesz wiedziała.
Nie ma sztywnych "reguł".

Pozdrawiam. mirek :lol:

anoil87 
ruda

Wysłany: Sro Cze 18, 2008 11:52 am   

ja się tym wogóle nie przejmuję i piję tyle co normalnie wszyscy w moim wieku :cool:

nie widze jakiegoś wielkiego wpływu alkoholu na moją łuszczycę.... wszystko jest tak jak było niezależnie czy mam jakiś bardzo "imprezowy" tydzień czy totalna abstynencja :razz:

tak jak mówiłam jeden z miliona mało istotnych czynników :mrgreen:

Odpowiedz do tematu