Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak (w końcu) ujarzmiłem łuszczycę
Autor Wiadomość
basia44 

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:12 pm   

Vixi a drożne masz drogi żółciowe czy jest jakiś problem????????????//
jedyne przeciwskazania jakie są to ciąża okres karmienia i
Cytat:
Wspomagająco w zaburzeniach czynności i przewlekłych stanach zapalnych wątroby. Działanie ochronne na wątrobę koncentratu sylimaryny tłumaczy się stabilizowaniem błon komórek wątrobowych, chroniących przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych. Przypuszczalny mechanizm działania oprócz ochrony błon komórek wątrobowych polega na intensyfikacji komórkowych procesów syntezy białek prowadzących do szybszej regeneracji i zdolności formowania nowych komórek oraz aktywności przeciwutleniającej.
Grupa farmakoterapeutyczna (kod ATC): leki stosowane w chorobach wątroby (A 05 BA 03)

Zanim zastosuje się lek Sylimarol 70Ÿ mg
Nie należy stosować leku, jeśli występuje nadwrażliwość na którykolwiek ze składników lub nadwrażliwość na rośliny z rodziny Compositae.

basia44 

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:21 pm   

Cytat:
Jak stosować lek Sylimarol 70Ÿ mg
Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 3 razy dziennie 1 tabletkę po jedzeniu, o ile lekarz nie zaleci inaczej. Produkt wymaga systematycznego stosowania, od okresu 4-tygodniowego w przypadku zatruć, do kuracji 6-miesięcznej w przypadkach chronicznych. Po konsultacji z lekarzem i po poważniejszych zatruciach można zwiększyć dawkę do 5 tabletek dziennie. Minimalna dzienna dawka wynosi 200 mg, natomiast maksymalna 400 mg. Podczas terapii i po jej zakończeniu należy unikać środków szkodliwych dla wątroby.

mowa tutaj o 70 mg
a 35 mg to dawka dla dzieci
http://www.e-lek.pl/10212...-mg,100131.html

Możliwe działania niepożądane
Jak każdy lek, Sylimarol 70Ÿ mg może powodować działania niepożądane. W trakcie stosowania możliwe jest wystąpienie zaburzeń żołądkowo- jelitowych. Sporadycznie obserwowane jest łagodne działanie przeczyszczające. W przypadku wystąpienia innych objawów niepożądanych, niewymienionych w tej ulotce, należy poinformować o nich lekarza.
tu jeszcze z ulotki
Cytat:
Po konsultacji z lekarzem i po poważniejszych zatruciach można zwiększyć dawkę do 10 drażetek dziennie. Dzienna dawka minimalna wynosi 200 mg, natomiast maksymalna 400 mg.

http://apteka.mil.pl/tag/sylimarol-tabletki-opis/

aspi30 
żona chorego na Ł

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:33 pm   

On stosuje w celu podratowania wątroby, nie miał żadnych badań związanych z wątrobą.
Bierze Liver Aid 2x2kaps , na opakowaniu pisze 3-6 na dzień. Skład wygląda tak :

L-arginina 100 mg
L-cysteina 100 mg
L-ornityna 100 mg
Metionina 100 mg
Kwas alfa ketoglutarowy 100 mg
L-karnityna 50 mg
Cholina 25 mg
Kwas alfa liponowy 12,5 mg
Ekstrakt z sylimaryny 15 mg
Chrom 25mcg
Selen 10mcg

Nic mu nim nie jest, ale jak ma w planie alkohol to odstawiamy na ten czas.
Pozdrawiam

basia44 

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:36 pm   

Wiec wspomaga i trzustkę widzę bo preparat złożony
http://www.zdrowieapteka.pl/liver_aid.html

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:45 pm   

Nie mam co prawda woreczka żółciowego, ale drogi żółciowe mam drożne, bo robiłam niedawno kontrolnie usg.
To nie były zwykłe zaburzenia. Poród przy tym bólu brzucha to był pikuś. Może mam uczulenie na tę roślinę...

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

Nie obrzucaj nikogo błotem, bo możesz nie trafić a sam się upaprzesz.

aspi30 
żona chorego na Ł

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:48 pm   

Pewnie tak Basiu, tak jak już wcześniej napisałam, mam do suplementów tej firmy ogromne zaufanie, bo pomogły mojemu synkowi alergikowi, a lekarze rozkładali ręce, diety eliminacyjne się nie kończyły itd. Nikomu nie życzę.
Czy komuś pomoże tego też nie wiem. Wiem tylko, że mimo braku diety itd. to mu pomaga i nie chce z tego zrezygnować, mimo, że trochę nas to kosztuje.
Pozdrawiam

basia44 

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 1:52 pm   

Viximenne napisał/a:
Nie mam co prawda woreczka żółciowego, ale drogi żółciowe mam drożne, bo robiłam niedawno kontrolnie usg.
To nie były zwykłe zaburzenia. Poród przy tym bólu brzucha to był pikuś. Może mam uczulenie na tę roślinę...

Myślę Vixi że ten preparat co aspi zapodała w twoim przypadku lepszy by był pogadaj z lekarzem może
Ja brałam przy wirusie wątrobowym sylimarol będąc w ciąży i były to dawki w górnej granicy
za zgodą i na zlecenie lekarza wtedy
nie miałam żadnych niemiłych historii,ale ja nie miałam nigdy problemów z trzustką,
natomiast alergikiem byłam już prawie na wszystko.

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 5:34 pm   

Właśnie się dowiedziałam, że mam podwyższony ALAT... o.O

Problemy miały rany od broni palnej, siecznej i nie żyły. Trochę problemów zakopano w stodole.

szater 

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 8:23 pm   

ja po rozpoczeciu stosowania ostropestu mam tez takie dziwne przelewania w jelitach,potem dosc luzne stolce a dopiero po paru dniach wszystko sie normuje,nie mam takich sensacji po Sylimarolu,poniewaz Alat i Aspat mam ciagle podwyzszone wiec dosc czesto staram sie stosowac ostropest,robiac przerwy wtedy z korzeni mniszka, ziela babki i melisy róbie mieszankę i pije przynajmniej 3filizanki dziennie(takie pół szklanki)
Znalazłam kiedys tez taki link:

http://rozanski.li/?p=338

to zioło babcia czesto stosowała,znam ale omijałam z daleka bo nie pamietałam jak i co z tego robiła,wiem ze dobre było na bóle brzucha,wątrobe i trzustke,nawet nie wiedziałam jak sie to nazywało....link znalazłam przypadkiem...moze komus sie przyda :mrgreen:

Viximenne 
Mama z Ł.

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 9:29 pm   

U mnie tego nawet przelewaniem nie można nazwać. Brzuch mam napompowany jakby mi ktoś tam powietrza wpuścił kilka metrów sześciennych a do tego ostry, straszny ból... le pewnie muszę zacząć znowu jeść essentiale forte. Po tym było bombowo.

basia44 

Wysłany: Pią Kwi 26, 2013 9:33 pm   

Vixi a sprawdzałaś u siebie pasozyty :?: :?:

aspi30 
żona chorego na Ł

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 10:44 am   

Witam serdecznie
Mimo brania suplementów na wątrobę, wysypuje malutkimi krotkami. Ostatnio zrobiłam szczegółowy wywiad i rodzinki mojego męża. Okazuje się, że jego mama też ma wiecznie suche łokcie (on miał). Zaczynam podejrzewać ( nie wiem czy słusznie problem z tarczycą u mojego męża), w związku z tym, że jego mama bardzo długo się leczy i miała na nią operację. Wszelkie dziwne choroby hormonalne też nie są im (jego rodzinie) obce. Mi to trochę nie pasowało ze względu na płeć. Podobno panowie rzadko chorują na tarczycę.
W związku z czym muszę go wysłać na badania.
Czy ktoś z was miał takie spostrzeżenia? Może ktoś z was ma problemy z tarczycą ?
Pozdrawiam
Asia

szater 

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 12:08 pm   

proponuje spojrzec tu:

http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=1451

aspi30 
żona chorego na Ł

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 1:20 pm   

Dziękuję Szater
Co znaczy, że moje spostrzeżenia jakiś sens mają :)
Odezwę się po wynikach.
Pozdrawiam

andrzej 
andrzej

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 10:00 pm   

Witaj aspi30 zróbcie badanie TSH i USG i będziecie wiedzieć wszystko niestety z endykrynologiem jest problem przynajmniej u nas, kazano mi pytać w przyszłym roku, trzeba chodzić prywatnie (ja dowiedziałem się przypadkiem podczas robienia USG- Dopler) biore tabletki pół roku na razie bez efektu miłego wieczoru

Odpowiedz do tematu