Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
pomocy
Autor Wiadomość
blink 

Wysłany: Wto Gru 10, 2013 5:11 pm   

Bylem u następnego dermatologa:
przepisala mi 2 robione maści i jedna sterydową ( sklad i nazwy podam później)
Najlepsza byla rozmowa wiec
na początku myslala ze to liszaj ale jak sie dowiedziała ze w rodzinie pradziadek mial luszczyce to mówi ze luszczyca wiec ja mowie moze wycinek pobrać ona na to ze nie trzeba
wiec ja mowie ze korzystam z forum ludzie którzy sie leczą od 20 lat wypowiadają sie, ze dobrze wziasc wymaz z gardła a ona a co tam lekarze dają rady nic nie trzeba brać, wypisala recepty i tyle. Później podam sklad i nazwy, a panikuje moze dlatego ze jeszcze pomimo wieku nie mam ustabilizowanego życia partnerskiego i obawiam sie ze będzie mu ciezko zalozyc rodzinę

blink 

Wysłany: Wto Gru 10, 2013 5:12 pm   

Mam nadzieje ze nikt sie nie gniewa na hmmm moje panikowanie :-(

tygryska 
tygryska

Wysłany: Wto Gru 10, 2013 5:23 pm   

nikt sie nie gniewa - nie wyglupiaj sie - raczej chcemy zebys sie uspokoil bo stres tez powoduje wieksze wysypywanie sie luszczycy u niektorych
a rodzine zdazysz jeszcze zalozyc - spokojnie :)

blink 

Wysłany: Wto Gru 10, 2013 5:52 pm   

Ta maść to novate mam ja stosować 2 razy dziennie na dłonie i gdyby mi na szyi lub twarzy wyskoczylo do czasu aż zniknie

szater 

Wysłany: Sro Gru 11, 2013 8:01 am   

Powiem ci że sama nie wiem co ci podpowiedziec :hmm: ja nie nawykłam podwazac opinii i diagnoz lekarskich....moze faktycznie zrób tak jak zaleciła...smaruj tym Novate-raz dziennie aż ustapi ostry stan zapalny,pamietaj że sterydów nie wolno odstawic natychmiast wiec tak smaruj aby zostało troszke masci na pózniejsze stosowanie(po 8-9dniach) takie co drugi,potem co 3dzien az do uzyskania poprawy i stosowania (kilka razy) 1x w tygMiejsca zaleczone staraj sie smarowac cocoisem.Pamietaj o nawilzaniu i natłuszczaniu.Staraj sie wprowadzic kąpiele w soli,peeling solny z olejemtez jest pomocny.Co do zakładania rodziny to spokojnie,jak ci pisane to trafisz na odpowiednia dziewczyne,pamietaj jedynie ze musisz powiedziec jej od razu bo....po pierwsze klamstwo nie popłaca a po drugie...pod wpływem emocji.....wysypie cie jak...cholera :lol: :lol: :lol:

Pawel 
Administrator

Wysłany: Sro Gru 11, 2013 5:48 pm   

Wysyp przy anginie to norma w łuszczycy, jesienią często na forum pojawiają się tematy że u kogoś łuszczyca już sie uspokoiła ale zachorował na gardło i nagle bach! cały w kropkach.

Zapytaj lekarza o naświetlania UVB, dla mnie najlepiej działa słońce i naświetlania. Ale nie każdemu pomaga. Gdy jest lato wystarczy, że się poopalam. W niektórych gabinetach dermatologicznych mają do tego lampy.

Ja maści stosuje tylko w ostateczności, poza tym dużo pracuje i nie mam czasu sie smarować i nie lubie ale jest nadzieja że może kilka-kilkanaście zabiegów naświetlania lampami w gabinecie Ci pomoże :)

U mnie po solidnym opalaniu łuszczyca potrafi nie wracać przez wiele tygodni. A są tacy u których znika na lata.

blink 

Wysłany: Sro Gru 11, 2013 11:54 pm   

Ja jestem ciemnej karnacji bo ojciec z Algerii , wiec pewnie musze trochę w solarium powiedzieć :/
podaje sklad nastepnych maści przepisanych przez dermatolog nr 2
na dzien
vit a 5,0
vit e 0,5
ac salicyli 8,0
paraffini 10,0
lekobaza od 100,0
i na noc
gentamycini 0,25
acidi borici 3,0
hydrocortisoni 1,0
encernini 20,0
lekobaza od 100,0

pawel ty tez masz ł kropelkową?

szater 

Wysłany: Czw Gru 12, 2013 7:55 am   

O ile mi wiadomo to nie :grin: ale przy łuszczycy to nie ma pewników... :???:
Masz typowy zestaw do leczenia....masci masz dobrze skomponowane do leczenia krostkowicy bo i antybiotyk i troszke sterydu i kwas salicylowy i witaminy.mysle że powinno zadziałac.bardzo dobre jest naswietlanie ale musisz sprawdzic jak ta twoja łuszczyca zareaguje.bedąc na wizycie zawsze pytaj o wszystko,przygotuj sobie pytania wczesniej łatwiej potem ogarnąc leczenie.Dobrym sposobem jest też stosowanie kąpieli z soli ale tak wszystko po malutku i spokojnie.'
Najpierw smaruj w/g zalecen lekarza,kontroluj jak to wygląda,za jednym razem zastosowanie sterydów nie pogorszy ci stanu zdrowia :wink: jak opanujesz ostry stan zapalny,mozna bedzie pomyslec o włączeniu naturalnych metod. :mrgreen:

blink 

Wysłany: Czw Gru 12, 2013 8:04 pm   

Dzisiaj kupilem witaminę a+e i kwasy omega 3-6-9.... jutro dalej sie uzbrajam przeciwko Ł ha ha ha jakieś porady co dalej kupić ? Bo jutro jadę po olej kokosowy, wiesiolek, skrzyp i zielona herbatę plus cos z zielarskiego na wątrobę. A co pod prysznic bo nie mam wanny :-( czytalem gdzieś na forum o żelu firmy pharmasis? Ale nie mogę znaleźć
pozdrawiam i milego wieczoru zycze

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Gru 12, 2013 9:27 pm   

http://wizaz.pl/kosmetyki...p?produkt=36357
ten i serio jest dobry ;)

Pawel 
Administrator

Wysłany: Czw Gru 12, 2013 10:10 pm   

Blink, tak jak Ci napisałem w prywatnej wiadomości - więcej optymizmu i luzu :) bo stres w wielu przypadkach w łuszczycy tylko pogarsza sprawe

szater 

Wysłany: Pią Gru 13, 2013 8:10 am   

Tak Tysiu ten żel u mnie naprzykład sprawdza sie rewelacyjnie,bo i głowe można tym myci całe ciało-przetestowałąm na sobie ,synach i na atopiku-mojej synowej.Zakochałąm sie w MEDIDERMie tak w kremie jak i w emulsji czy płynie do kapieli...stosuje wiec tak na zmiane,coby sie za bardzo moja panna ł nie przyzwyczaiła.

Jeszcze jedna uwaga z mojego podwórka:
od 3miesiecy stosuje

http://www.ceneo.pl/4774840

(podaje stronke z której szukam najtanszego produktu i kupuje hurtem :razz: )

od 2miesięcy dodatkowo:

http://www.sufrin.pl/

jestem naprawde pod wrazeniem działania,pomijam sprawy skóry...bo tu naparawde zdziałąc cokolwiek to est problem-mam łuszczyce lekozależną wiec....niewiele moge zrobic,leków nie odstawie,własy ,paznokcie,STAWY! naprawde rewelacja....jak dla mnie...stosuje jedynie Mediderm i Melkfett i trzymam w ryzach.Przeszłąm duży stan zapalny ale....dałam rade tylko na kosmetykach....mozecie spróbowac.

Ta Neoglandyna nie zadziała po zjedzeniu jednego opakowania trzeba 3x siarka tez dopiero daje efekty dłużej stosowana :mrgreen:

blink 

Wysłany: Pią Gru 13, 2013 4:59 pm   

I dzisiaj 3 dermatolog ha ha który stwierdzil ze to liszaj plaski. Pytal czy chorowal ktoś na skore w rodzinie a ja ze nie :P wiec pobral wycinek do badania i za 3 tygodnie będę wiedzial na 100 % tylko dziwi mnie to ze wziol z miejsca na którym mialem wcześniej ranę i wygląda jakby było zaatakowane.... a tak po za tym to juz uzbroilem sie w olej kokosowy do nawilzania :)

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sob Gru 14, 2013 12:08 am   

badania sie przydadza chociazby po to zeby wykluczyc rozne rzeczy ;)

blink 

Wysłany: Sob Gru 14, 2013 5:02 pm   

.... odwiedzilem sklep ziolowy: ziolowe oczyszczania, regeneracja wątroby i ochrona, herbatka fix i mydlo z dziegciem chyba to wystarczy jak na początek ?

Odpowiedz do tematu