Wysłany: Sob Lip 26, 2014 2:23 pm Łuszczyca na dłoniach - Moja historia
Witam, co tu dużo gadać. Zaczęło się od kciuka, od tego czasu minely 3 lata i jedna z dłoni wygląda jak na zdjęciu. Mój tryb życia w tym czasie pozostawia wiele do życzenia, bardzo dużo alkoholu. Od tygodnia wszedłem na dietę bezglutenową, od dłuższego czasu duuużo sportu. Gdyby jeszcze nie ten stres i depresje które mi przez to towarzyszą może by sie polepszyło. Byłem u 2 dermatologów, przeszedlem przez dużo masci sterydowych które nie przyniosły żadnego efektu. Cygnolina również nie dała pokaźnej poprawy ale to może przez bardzo niskie stężenie i to że stosowałem ją niecały miesiąc.
Miałem zmiany na podeszwach stóp i jednym palcu i znikło daawno bez żadnych leków!!
a na dłoniach powolutku powolutku się powiększa i tak już 3 rok....
Proszę o jakieś słowa pocieszenia że w końcu chociaż na chwilę się to zatrzyma i cofnie i jakiekolwiek pomocne rady w walce z tym.
od ponad roku zmiany tylko na dłoniach ;/
Na 3 września mam wizytę w szpitalu.
Witam, mały update
Idzie ku dobremu mimo że jesień a zawsze mi się pogarszało na tą porę
Całkowita zmiana trybu życia - tylko zdrowe jedzenie, praktycznie zero glutenu, smarowanie dermovate raz na 2-3 dni w proporci 1 do 3 z Lipobase (1 dermo , 3 lip) czyli minimalna ilosc.
Dużo sportu (zacząłem uprawiać biegi górskie - idealny sposób na walkę z codziennym stresem).
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 7:57 am
chyba najwieksza role odgrywa tu Dermovate
Ilość sterydu(najsilniejszego w gamie sterydów!) sie nie zmienia,bo nie jestes w stanie zmienic jego stezenia poprzez dodanie natłuszczacza.To takie oszukiwwanie siebie.Duzo rozsądniej jest zastosowac Dermovate w/g zasad stosowania czyli do 14 dni a potem zastapic słabszym sterydem az do wycofania sie ze sterydoterapii.
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Ah te Twoje motywujace prawdy
Dziwne ze kiedys stosowalem dermovate samo po kilka tygodniu i zero efektu wrecz przeciwnie.
Jednak tryb życia ma tutaj ogromny wpływ i nie zgadzam się z Toba.
I kazdemu polecam pracowac nad soba a nie podchodzic sceptycznie do wszystkiego. Pozdrawiam!
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 5:10 pm
Pawda jest prawdą,niezależnie czy motywująca czy nie bo to nie jej rola
Nigdzie nie napisałam że zmiana jakaś tam nie ma wpływu ,stwierdziłam jedynie ze najwieksza role w poprawie wnosi zastosowanie NAJSILNIEJSZEGO STERYDU JAKI ISTNIEJE
gdybys poprawe osiągnął bez sterydu....to byłoby to bardziej wiarygodne.
Niezależnie jak bedziesz sie oszukiwał i tak stosujesz steryd-długość stosowania powoduje że i tak wsmarowujesz kolejna tubkę czyz nie?
zdrówka życze i remisji,i rzuc te sterydy
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Ja tam nie widzę, by szater gdziekolwiek negowała skuteczność diety czy trybu życia. Nawet nie neguje działania sterydu, wręcz przeciwnie. Zaznacza tylko, że jej zdaniem lepiej zastosować raz a dobrze, zamiast rozkładać na raty.
Skoro pomaga Ci to co robisz, rób to dalej. Tylko musisz mieć świadomość, że po odstawieniu sterydu, może nastąpić intensywny nawrót. Może, a nie musi, żeby nie było. Warto szukać zawsze bardziej naturalnych i mniej inwazyjnych metod. Przepisów na różnego rodzaju papki, maści i wywary do kąpieli masz na forum bez liku do tego z aptecznych dziegcie, cygnolina. Są jeszcze naświetlania. Mi tam na stawówkę pomaga znaczne ograniczenie glutenu, skóra też jakaś lepsza się wydaje, jeśli rozmawiamy o nawykach. Bieganie z przyczyn oczywistych u mnie odpada, więc Twojego sposobu nie wypróbuję
Zmiana nawyków życiowo-żywieniowych na bardziej prawidłowe zawsze działa in plus, nawet jeśli po łuszczycy tego nie widać. Wszystkie organy to zapewne doceniają
_________________ Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum