Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca na dłoniach - Moja historia
Autor Wiadomość
bris_on 

Wysłany: Sob Lip 26, 2014 2:23 pm   Łuszczyca na dłoniach - Moja historia

Witam, co tu dużo gadać. Zaczęło się od kciuka, od tego czasu minely 3 lata i jedna z dłoni wygląda jak na zdjęciu. Mój tryb życia w tym czasie pozostawia wiele do życzenia, bardzo dużo alkoholu. Od tygodnia wszedłem na dietę bezglutenową, od dłuższego czasu duuużo sportu. Gdyby jeszcze nie ten stres i depresje które mi przez to towarzyszą może by sie polepszyło. Byłem u 2 dermatologów, przeszedlem przez dużo masci sterydowych które nie przyniosły żadnego efektu. Cygnolina również nie dała pokaźnej poprawy ale to może przez bardzo niskie stężenie i to że stosowałem ją niecały miesiąc.
Miałem zmiany na podeszwach stóp i jednym palcu i znikło daawno bez żadnych leków!!
a na dłoniach powolutku powolutku się powiększa i tak już 3 rok....
Proszę o jakieś słowa pocieszenia że w końcu chociaż na chwilę się to zatrzyma i cofnie i jakiekolwiek pomocne rady w walce z tym.
od ponad roku zmiany tylko na dłoniach ;/
Na 3 września mam wizytę w szpitalu.

http://oi58.tinypic.com/2zp06t2.jpg

Pozdrawiam, M.

Borewicz83 

Wysłany: Wto Sie 12, 2014 3:49 pm   Hmm

Próbowałeś światłolecznictwa? hmm UVA bądź słabsze (wolniej działające) UVB :?:

bris_on 

Wysłany: Sro Wrz 24, 2014 9:55 pm   

Witam, mały update :)
Idzie ku dobremu mimo że jesień a zawsze mi się pogarszało na tą porę :)
Całkowita zmiana trybu życia - tylko zdrowe jedzenie, praktycznie zero glutenu, smarowanie dermovate raz na 2-3 dni w proporci 1 do 3 z Lipobase (1 dermo , 3 lip) czyli minimalna ilosc.
Dużo sportu (zacząłem uprawiać biegi górskie - idealny sposób na walkę z codziennym stresem).

Efekt jak na zdjęciu w linku, duuużo lepiej :)

http://i58.tinypic.com/jl5n3c.jpg

A tutaj z okresu rozpusty i nie dbania o siebie czyli jakieś 2 miesiace temu

http://i60.tinypic.com/o93hqr.jpg

szater 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 7:57 am   

chyba najwieksza role odgrywa tu Dermovate :razz:
Ilość sterydu(najsilniejszego w gamie sterydów!) sie nie zmienia,bo nie jestes w stanie zmienic jego stezenia poprzez dodanie natłuszczacza.To takie oszukiwwanie siebie.Duzo rozsądniej jest zastosowac Dermovate w/g zasad stosowania czyli do 14 dni a potem zastapic słabszym sterydem az do wycofania sie ze sterydoterapii. :hmm:

bris_on 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 1:32 pm   

Ah te Twoje motywujace prawdy :D
Dziwne ze kiedys stosowalem dermovate samo po kilka tygodniu i zero efektu wrecz przeciwnie.
Jednak tryb życia ma tutaj ogromny wpływ i nie zgadzam się z Toba.
I kazdemu polecam pracowac nad soba a nie podchodzic sceptycznie do wszystkiego. Pozdrawiam!

bris_on 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 1:37 pm   

Poza tym skoro jest dużo mniej sterydu ilościowo to chyba wiadome że mniej go wetrę w zmiany skórne ??

szater 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 5:10 pm   

Pawda jest prawdą,niezależnie czy motywująca czy nie :razz: bo to nie jej rola :wink:

Nigdzie nie napisałam że zmiana jakaś tam nie ma wpływu ,stwierdziłam jedynie ze najwieksza role w poprawie wnosi zastosowanie NAJSILNIEJSZEGO STERYDU JAKI ISTNIEJE :razz:

gdybys poprawe osiągnął bez sterydu....to byłoby to bardziej wiarygodne. :brawo:

Niezależnie jak bedziesz sie oszukiwał i tak stosujesz steryd-długość stosowania powoduje że i tak wsmarowujesz kolejna tubkę :lol: czyz nie?

zdrówka życze i remisji,i rzuc te sterydy :grin:

bris_on 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2014 10:18 pm   

Skoro dieta nie, tryb życia nie, sterydy nie, to Co polecasz ? Co Tobie pomogło (o ile pomogło) ? Pozdrawiam

Freya 

Wysłany: Sob Wrz 27, 2014 11:31 pm   

Ja tam nie widzę, by szater gdziekolwiek negowała skuteczność diety czy trybu życia. Nawet nie neguje działania sterydu, wręcz przeciwnie. Zaznacza tylko, że jej zdaniem lepiej zastosować raz a dobrze, zamiast rozkładać na raty.

Skoro pomaga Ci to co robisz, rób to dalej. Tylko musisz mieć świadomość, że po odstawieniu sterydu, może nastąpić intensywny nawrót. Może, a nie musi, żeby nie było. Warto szukać zawsze bardziej naturalnych i mniej inwazyjnych metod. Przepisów na różnego rodzaju papki, maści i wywary do kąpieli masz na forum bez liku :wink: do tego z aptecznych dziegcie, cygnolina. Są jeszcze naświetlania. Mi tam na stawówkę pomaga znaczne ograniczenie glutenu, skóra też jakaś lepsza się wydaje, jeśli rozmawiamy o nawykach. Bieganie z przyczyn oczywistych u mnie odpada, więc Twojego sposobu nie wypróbuję :wink:

Zmiana nawyków życiowo-żywieniowych na bardziej prawidłowe zawsze działa in plus, nawet jeśli po łuszczycy tego nie widać. Wszystkie organy to zapewne doceniają :razz:

Oscar Wilde

Odpowiedz do tematu