Ja uywałam balsamu z Laroche-posay AP+ jak dla mnie super natłuszczający, likwidujący świąd, choc niestety dosyc drogi jak na balsam. Dzisiaj zakupiłam balsam z Biodermy atoderm intensiv baume niestety tez 75 zł, ale licze, ze spisze sie rownie dobrze, jak ten z laroche:)
Wiadomo, że łuszczyca wymaga zupełnie innego podejścia, jednak schemat działania przy chorobach skórnych jest taki sam. Na jednym kremie nie można poprzestać, by skóra się nie przyzwyczaiła, niestety trzeba zmieniać często kremy, a nawet chodzić po recepty na nie do lekarza. Zależy, jaka jest intensywność choroby i jak bardzo dokucza. Nie zaszkodzi stosowanie emoliów, zwłaszcza tych do kąpieli, bo uczucie tłustości nie będzie towarzyszyć w ciągu dnia. Dobrze jest też nosić ze sobą chusteczki nawilżające, żeby móc w każdej chwili przemywać suche miejsca. Wtedy też ponownie powinno się aplikować na skórę krem, którego się używa, aby utrzymać nawilżenie skóry. Nie powinno się nakładać kremów na nieoczyszczoną skórę.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Cze 27, 2017 4:29 pm
co do tych chusteczek to mam watpliwosci im mniej chemicznego działania tym lepiej dla naszej skóry.Pamietac takze należy o tym aby nie tylko nawilżac ale także natłuszczac skóre.Doskonale w tej roli sprawdza sie sól,nawet nie jakas specjalna,zwykła kamienna gruboziarnista-1,5 szklanki na wanne i troszke oliwy,może byc i olej zwykły,może byc oliwka dla dzieci....ja stosuje tez
_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
Czasami poza maściami robionymi, bo na nich opieram leczenie, staram się unikać sterydów używam Octenicare krem. Kładę go tylko na miejsca w których pojawiają się ranki. Zresztą tak jak piszą na stronie octenicare ma sporo innych właściwości dla takich przypadków jak ja. Oczywiście jak nie mam ran to lubie pomoczyć sobie nogi w kąpielach solnych. jednak największym dramatem są paznokcie. Jak dotąd , nic nie pomaga, a w pracy pracuje dłońmi i czuję się okropnie kiedy ktoś przygląda się mojej pracy. Może macie jakieś patenty ?
Ostatnio zmieniony przez Pawel Pon Mar 02, 2020 10:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum