Witam:) wprawdzie nie choruje na łuszczyce a na bielactwo ( czy też vitiligo) ale moj tata ma łuszczyce i to bardzo zaawansowana, z siostra tez nie wiadomo bo jakies czerwone lekko szosrtkie plamki jej wyskoczyly (oby to bylo tylko jakies uczulenie). mam wielka prosbe. moglby ktos mi napisac jakis najbardizej skuteczny lek na luszczyce, bo jestem nowa i za nim na forum dojde do odpowiediego leku troche mi zejdzie czasu. pozdrawiam:)
Ciężko powiedzieć, bo na każdego działa co innego, wiec nie ma tego samego złotego środka dla wszystkich. Z tego co tu wyczytalem i z wlasnego doświadczenia to dobre mogą być: maść robiona Cignoderm, papka z drożdży, BSM (jeszcze nie wiem co to jest ), Cocois (na głowę), solarium.
Kolega wyżej ma rację bo to co jest super środkiem dla jednego na innego zupełnie nie działa... Niestety musisz sama wypróbować różne środki i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski, wiesz metoda prób i błędów A więc życzę powodzenia
witam, jestem nowym uzytkownikiem. od jakiegos miesiaca mam luszczyce, ostatnio staram sie duzo czytac na ten temat. bralam kilka masci-przeszlo,ale po pewnym czasie znowu sie pojawia we wtorek ide do szpitala na 10 dni ;( nigdy nie mialam do czynienie z ta choroba, nie wiem jak postepowac, wiem, ze nie mozna sie denerwowac, ale jakos mi nie wychodzi. ciale gdy o tym mysle chce mi sie plakac. zauwazylam,ze wczesniej takie zle samopoczucie mi raczej nie sprzyjalo ;( mam 15 lat i jestem zalamana. mam nadzieje,ze wszystko bedzie ok, po wyjsciu ze szpitala luszczyca sie troche zagoi. ;] czytalam wiele rzeczy na tym forum , pomogly mi. ciesze sie, ze szpital w duzym stopniu zapewni mi odpowiednia opieke i poczuje sie lepiej. tak jak w wiekszosci u was.
czesc nynunia..fajnie ze dolaczylas do nas..bo jeszcze wiele przed toba a tutaj faktycznie mozesz sporo sie dowiedziec..i moi przedmowcy maja racje twierdzac ze nie ma zlotego srodka..z czasem sama wypracujesz sobie metoda prob i bledow najlepszy sposob na swoja skore . kazda skora reaguje inaczej na smarowidla..bo tak w sumie to tylko tym mozna skutecznie luszczyce leczyc..choc ja uwazam ze najlepszym sposobem i chba najbardziej skutecznym jest cygnolina i prodermina..Wiele razy juz zaliczylem szpitale na miesiecznych kuracjach..dlatego wiem z e ze szpitala wyjdziesz czysciutka..ale musisz dopuscic do siebie mysl z e nigdy nie sposob przewidziec kiedy nastapi nawrot..kiedy znow ci wysypie..tak to juz z luszczyca bywa..a z e wysypie to pewne jak moj debet na koncie..wiec usmiechnij sie..luszczyca to nie koniec swiata
dzieki za odpowiedź wiem, wiem, że łuszczyca to nie koniec świata, ale i tak jest to dla mnie wielki szok - i dla całej mojej rodziny ( jestem pierwszą osobą w rodzinie, która to ma). Mam nadzieje, że lekarze dobiorą mi odpowiednie maści, po których będzie mi wszystko schodziło. I nie wiem jak z solarium. Nigdy nie chodziłam, bo raczej mam ciemną karnację, a latem szybko się opalam. Ale teraz może zaczne chodzić sobie od czasu do czasu.
Z solarką możesz śmiało spróbować. 9 na 10 łuszczyków solarium i słońce pomaga. Dodatkowo światło dobrze wpływa na samopoczucie. Tak jak w lato masz lepszy humor, bo świeci słonko tak po solarium też jest lepiej. Czasem dobrze jest zimą chodzić co jakiś czas na solarium tylko po to, żeby poprawić sobie nastrój
rzeczywiscie solarka jest bardzo dobrym srodkiem i warto ja stosowac..choc moze uda ci sie polaczyc dwa w jednym i zalapiesz sie gdzies na naswietlania lampami uv..
Cześc nynunia!
Również wybieram się do szpitala po raz pierwszy i również mam 15 lat.
Ja zmagam się z tą chorobą od 5 lat i dopiero teraz zgodziłam się na hospitalizacje.
Mam nadzieję, że efekty będą duże, bo zbliża mi się bal gimnazjalny i w końcu mogłabym założyc prześliczną czerwoną sukeinkę z odkrytymi plecami
witaj tak , masz rację- bal gimnazjalny. tez juz o tym myslalam;) hmm ja chyba mam szczescie, bo trafilam na dobrego lekarza i od razu skierowal mnie do szpitala;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum