Mam pytanie skierowane raczej do pań. Mam bardzo nieładne paznokcie (sama postawiłam sobie diagnozę, że to przez ł.), a zbliża mi sie kilka imprez i myślałam o zrobieniu sobie paznokci żelowych lub akrylowych, ale boję się, że mi to zaszkodzi. Czy któraś z Was miała sztuczne paznokcie na tych chorych? Jest to bezpieczne?
_________________ "Nigdy nie pozwól, aby strach przed działaniem wykluczył Cię z gry."
TeenAngel do paznokci uzywam tylko pilniczka i czasem maluje. Wydaje mi sie ze to zbyt dobrze na paznokcie nie wplynie ale za to bedą ladnie wyglądac:))))
Można spróbować zaleczyć smarując maścią z witaminą A i wcierając"środek" z przekrojonych kapsułek witaminy A+E.Na drobne plamki na twarzy tez moze zadziałać pozytywnie
Moje paznokcie są doskonałym obrazem przebiegu łuszczycy. Gdy choroba nasila się pomijając kolor ich tworzą się poprzeczne bruzdy. Im natężenie choroby większe tym bruzdy głębsze. Gdy choroba cofa się paznokcie samoczynnie się wygładzają . Czy ktoś z Was zaleczył paznokcie na tyle by długi czas pozostały względnie ładne?
Robiłam swego czasu żelowe paznokcie, wszakże nie mialam na paznokciach ł. ale mialam je b. łamliwe i dlatego zdecydowalam sie na żele. Nie zaszkodzi ci ale póżniej jak odrastaja paznokcie i widzisz te odrosty to troche nie ladnie wyglada chociaz zele mozna przypilowywać i normalnie malowac lakierem bezbarwnym jesli masz jakis wzorek.
Tak wiem, bo sama już miałam 2 razy, ale nigdy nie miałam z nimi problemów. Dopiero kiedy pojawiła się choroba, to zaczęły się robić w nich dziury i nie da się ich utrzymać dłuższych, a ich kolor też pozostawia wiele do życzenia. Malowanie jeszcze bardziej im szkodzi, bo jak lakier odpryśnie to trzeba ścierać i malować od nowa, a im częściej, tym gorzej, więc lepiej mieć stale sztuczne.
_________________ "Nigdy nie pozwól, aby strach przed działaniem wykluczył Cię z gry."
Ja często robię akryl (raz żel), paznokcie mam słabe i prawdopodobnie łuszczyca plus akryl osłabiają je jeszcze bardziej . Niestety musisz się liczyć z tym, że będą one bardzo kruche (ja miałam nawet dziurkę w jednym paznokciu) i na pewno trochę potrwa zanim odrosną po zdjęciu tipsów.
No ja mam właśnie sporo dziurek i bruzd i to bardzo nieelegancko wygląda a szykuje mi się wesele w rodzinie i chciałam dobrze wyglądać. Prawdopodobnie akryle czy żele będę sobie dolewać aż do września i zdaję sobie sprawę, że paznokcie będą słabe, bo też już miałam. Zastanawiam się tylko, czy jeśli zrobię sobie sztuczne, to przy łuszczycy, nie daj Boże, odpadną mi całe paznokcie, bo też mnie tak straszono...
No ja mam właśnie sporo dziurek i bruzd i to bardzo nieelegancko wygląda a szykuje mi się wesele w rodzinie i chciałam dobrze wyglądać. Prawdopodobnie akryle czy żele będę sobie dolewać aż do września i zdaję sobie sprawę, że paznokcie będą słabe, bo też już miałam. Zastanawiam się tylko, czy jeśli zrobię sobie sztuczne, to przy łuszczycy, nie daj Boże, odpadną mi całe paznokcie, bo też mnie tak straszono...
Myślę, że aż tak strasznie nie będzie. Na twoim miejscu bym zrobiła ale przy uzupełnieniu poprosiła o spiłowanie akrylu/żelu i sprawdzeniu jak się mają płytki. U mnie przy 5 czy 6 uzupełnieniu zauważyłam dziurkę, wcześniej było wszystko w porządku.
zaleczylem luszczyce paznokci teraz czekam az mitylko odrosna nowe paznokietki bo polowe wieksza polowe mam chropowatą a juz 1/3 ładniutką
zmiany skórne w okół paznokci znikneły i nie ma po nich śladu ^^
stosowalem 2 rzeczy
pierwsza to taki maly mix zmieszane proporcjami na oko 4:6
<steryd "novate"+ masc intensywnie nawilzajaca "nova-baza">
raz dziennie wieczorem
a drugą rzeczą to było nie rozstawanie sie z NIVEA kremem miałem maly pojemniczek zawsze przy sobie
i smarowałem kiedy sie tylko da, gdy tylko zauważyłem ze zmiany skórne zaczynaja wysychać
może to mój złoty środek?
a rok temu zaleczyli mi w szpitalu pasta (cygnolinowa) ale wiadomo szpital to szpital
_________________ Mów mi sebeek
Otworzę plażę łuszczyków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum