Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca paznokci
Autor Wiadomość
stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 7:24 pm   

dawajcie namiary na ten lakier...bo cos moje auto atakuje..moze to tez luszczyca.popsikam go troche..chorobe zaleczy a i rdze przykryje:D:D

Paweł 

Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 12:50 pm   

No mi też by się przydało coś na te paznokcie, bo mi kolejne ł. zaatakowała :/

TeenAngel 
nowicjuszka

Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 4:46 pm   

Mam pytanie skierowane raczej do pań. Mam bardzo nieładne paznokcie (sama postawiłam sobie diagnozę, że to przez ł.), a zbliża mi sie kilka imprez i myślałam o zrobieniu sobie paznokci żelowych lub akrylowych, ale boję się, że mi to zaszkodzi. Czy któraś z Was miała sztuczne paznokcie na tych chorych? Jest to bezpieczne?

ewa49 

Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 7:33 pm   

TeenAngel do paznokci uzywam tylko pilniczka i czasem maluje. Wydaje mi sie ze to zbyt dobrze na paznokcie nie wplynie ale za to bedą ladnie wyglądac:))))

Paweł 

Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 7:39 pm   

Może nigdy nie używałem sztucznych paznokci :P ale słyszałem, że od nich te właściwe paznokcie stają się słabsze.

Marcepanna 

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:58 am   

Można spróbować zaleczyć smarując maścią z witaminą A i wcierając"środek" z przekrojonych kapsułek witaminy A+E.Na drobne plamki na twarzy tez moze zadziałać pozytywnie :smile:

Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 1:13 am   

Moje paznokcie są doskonałym obrazem przebiegu łuszczycy. Gdy choroba nasila się pomijając kolor ich tworzą się poprzeczne bruzdy. Im natężenie choroby większe tym bruzdy głębsze. Gdy choroba cofa się paznokcie samoczynnie się wygładzają . Czy ktoś z Was zaleczył paznokcie na tyle by długi czas pozostały względnie ładne?

Marcepanna 

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 1:20 am   

Zaleczyłam paznokcie na 8 lat.Leci 9 rok :smile:

EWaa

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 10:32 am   

Robiłam swego czasu żelowe paznokcie, wszakże nie mialam na paznokciach ł. ale mialam je b. łamliwe i dlatego zdecydowalam sie na żele. Nie zaszkodzi ci ale póżniej jak odrastaja paznokcie i widzisz te odrosty to troche nie ladnie wyglada chociaz zele mozna przypilowywać i normalnie malowac lakierem bezbarwnym jesli masz jakis wzorek.

TeenAngel 
nowicjuszka

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 6:43 pm   

Tak wiem, bo sama już miałam 2 razy, ale nigdy nie miałam z nimi problemów. Dopiero kiedy pojawiła się choroba, to zaczęły się robić w nich dziury i nie da się ich utrzymać dłuższych, a ich kolor też pozostawia wiele do życzenia. Malowanie jeszcze bardziej im szkodzi, bo jak lakier odpryśnie to trzeba ścierać i malować od nowa, a im częściej, tym gorzej, więc lepiej mieć stale sztuczne.

nutka 

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 9:16 pm   

Ja często robię akryl (raz żel), paznokcie mam słabe i prawdopodobnie łuszczyca plus akryl osłabiają je jeszcze bardziej . Niestety musisz się liczyć z tym, że będą one bardzo kruche (ja miałam nawet dziurkę w jednym paznokciu) i na pewno trochę potrwa zanim odrosną po zdjęciu tipsów.

TeenAngel 
nowicjuszka

Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 10:20 pm   

No ja mam właśnie sporo dziurek i bruzd i to bardzo nieelegancko wygląda a szykuje mi się wesele w rodzinie i chciałam dobrze wyglądać. Prawdopodobnie akryle czy żele będę sobie dolewać aż do września i zdaję sobie sprawę, że paznokcie będą słabe, bo też już miałam. Zastanawiam się tylko, czy jeśli zrobię sobie sztuczne, to przy łuszczycy, nie daj Boże, odpadną mi całe paznokcie, bo też mnie tak straszono...

nutka 

Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 10:11 pm   

TeenAngel napisał/a:
No ja mam właśnie sporo dziurek i bruzd i to bardzo nieelegancko wygląda a szykuje mi się wesele w rodzinie i chciałam dobrze wyglądać. Prawdopodobnie akryle czy żele będę sobie dolewać aż do września i zdaję sobie sprawę, że paznokcie będą słabe, bo też już miałam. Zastanawiam się tylko, czy jeśli zrobię sobie sztuczne, to przy łuszczycy, nie daj Boże, odpadną mi całe paznokcie, bo też mnie tak straszono...

Myślę, że aż tak strasznie nie będzie. Na twoim miejscu bym zrobiła ale przy uzupełnieniu poprosiła o spiłowanie akrylu/żelu i sprawdzeniu jak się mają płytki. U mnie przy 5 czy 6 uzupełnieniu zauważyłam dziurkę, wcześniej było wszystko w porządku.

TeenAngel 
nowicjuszka

Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 10:50 pm   

Pewnie zrobię, bo już patrzeć nie mogę na nie, ale póki co postaram się wstrzymać do następnej wizyty i zapytać o to mojego lekarza :)

saba_yo 
TRANCE 4ever :)

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 12:41 pm   

zaleczylem luszczyce paznokci teraz czekam az mitylko odrosna nowe paznokietki bo polowe wieksza polowe mam chropowatą a juz 1/3 ładniutką :D

zmiany skórne w okół paznokci znikneły i nie ma po nich śladu ^^

stosowalem 2 rzeczy

pierwsza to taki maly mix zmieszane proporcjami na oko 4:6
<steryd "novate"+ masc intensywnie nawilzajaca "nova-baza">
raz dziennie wieczorem

a drugą rzeczą to było nie rozstawanie sie z NIVEA kremem miałem maly pojemniczek zawsze przy sobie
i smarowałem kiedy sie tylko da, gdy tylko zauważyłem ze zmiany skórne zaczynaja wysychać
:P

może to mój złoty środek? :D

a rok temu zaleczyli mi w szpitalu pasta (cygnolinowa) ale wiadomo szpital to szpital :P

Otworzę plażę łuszczyków :D

Odpowiedz do tematu