Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca a wypadanie włosów.
Autor Wiadomość
konsternacja 
konsternacja

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 8:40 pm   

witam..
od wczoraj wiem ze to łuszczyca, chociaz spodziewalam sie tego od dawna.. mam po tatusiu..
a jesli chodzi o włosy to ja swoje ogoliłam na zero jeszcze przed wizyta a teraz mam krociutkie i lepiej mi smarowac skore głowy..

jak mi zimno zakladam chustke i wtedy nie pytaja: a co ty masz za plamy?? tylko jejku bierzesz jakas chemie????

małość ludzi i brak taktu jest obezwładniający......

pozdrawiam wszystkich

daro 

Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 9:25 pm   

konsternacja napisał/a:
witam..
od wczoraj wiem ze to łuszczyca, chociaz spodziewalam sie tego od dawna.. mam po tatusiu..
a jesli chodzi o włosy to ja swoje ogoliłam na zero jeszcze przed wizyta a teraz mam krociutkie i lepiej mi smarowac skore głowy..

jak mi zimno zakladam chustke i wtedy nie pytaja: a co ty masz za plamy?? tylko jejku bierzesz jakas chemie????

małość ludzi i brak taktu jest obezwładniający......

pozdrawiam wszystkich

No to jak na kobietę odważna jesteś, że się ogoliłaś :) ale z jednej strony lepiej, łatwiej ci będzie zaleczyć zmiany :)

konsternacja 
konsternacja

Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:39 pm   

a jakie ładne i mocne odrastają, jak druty :) nigdy takich nie miałam..

ewa49 

Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 12:06 am   

konsternacja napisał/a:
a jakie ładne i mocne odrastają, jak druty :) nigdy takich nie miałam..

Mnie lekarz powiedzial zebym nie martwila sie o wlosy i mial racje

meggy 

Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 11:40 am   

ja włosy tez mam w porządku mimo farbowania itp.
fakt , że kiedyś były gęste ale myślę , że zrobiły się słabsze od częstych zabiegów niż przez panią Ł.
nie miałam nigdy Ł na skórze głowy ale myślę , że w tym przypadku włosy osłabiają maści te sterydowe jak i inne którymi się wszyscy smarujecie.

Dejw_ 
Dejw-pyzaty

Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:16 am   

meggy napisał/a:
ja włosy tez mam w porządku mimo farbowania itp.
fakt , że kiedyś były gęste ale myślę , że zrobiły się słabsze od częstych zabiegów niż przez panią Ł.
nie miałam nigdy Ł na skórze głowy ale myślę , że w tym przypadku włosy osłabiają maści te sterydowe jak i inne którymi się wszyscy smarujecie.

Zgadzam się. Na łuszczyce choruje od 9 lat. Wiem z autopsji że maści S. to nic dobrego.
Były wzloty i upadki. Użyłem jednej maści - łuszczyca zniknęła, ale pojawiły sie nowe problemy jak np. wypadanie włosów, albo przebarwienia skóry... z tym że kiedys miałem długie i były one osłabione od tych wszystkich masci sterydowych. Pomimo, iż maści sterydowe pomagają najszybciej, odradzam ich używania. Lepszym sposobem jest dieta, przez jakis czas nie jadłem ostrych potraw i nie piłem alkoholu, ilość łuszczycy na moim ciele diametralnie się zmniejszyła, niestety tylko na jakiś czas. Dzisiaj już nie mam Łna głowie, tym razem Ł zaatakowała czoło nos klatke piersiową i plecy. Są to rany niewielkie aczkolwiek jak sie ich tak nazbiera wygląda to nieciekawie :( . Nic mi nie pomaga póki co... maści i olejki od Bonifratrów nie pomogły. Ale odkąd ściołem włosy na głowie nie mam Ł w ogóle. Mi osoboiście Ł skutecznie znika jak przebywam w 'ciepłych krajach' podczas pobytu w Egipcie nie musiałem sie martwić przebarwieniami skóry.

#
Mam jeszcze pytanie,bo chciałbym sobie zrobić kolczyk w brodzie, mam taki ze stali chirurgicznej, Czy będzie miało to wpływ na rozwój choroby?
Wiem że na ten temat nikt dawno nie wchodził, ale może jednak ktoś się odezwie?

Pozdrawiam.

ewa49 

Wysłany: Nie Cze 14, 2009 11:46 am   

Dejw witaj. Mnie sie wydaje ,ze nie chodzi o to czy masz kolczyk ze stali chirurgicznej czy z innego metalu ale o przeklucie skory. Kazda ranka na skorze moze zapoczątkowac luszczyce ale nie musi. Ja ostatnio oparzylam dlon zelazkiem , dlugo mi sie goilo oparzenie ale na szczescie nie ma juz sladu i nic sie nie stalo a moglo sie skonczyc jakimis plamami luszczycy. Z dietą masz racje,bardzo pomaga.

szater 

Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:48 pm   

Witam! Mnie od kilku lat neurochirurdzy kierują na operację,dermatolodzy odradzają ze względu na konieczność zespolenia metalem.Twierdzą że mamy(chorzy na łuszczycę) wadę tkanki łącznej,co powoduje złe gojenie się ran.Nasilenie jest różne u każdego indywidualnie.Ja mam kolczyki w uszach(kilka) i obyło sie bez reakcji,brew zareagowała brzydko.Najprzyjażniejszym metalem jest złoto.Jak nie zaryzykujesz to nie sprawdzisz.Wypisz wszystkie za i przeciw i podejmij decyzję.(ja też jestem ryzykant,powodzenia!) :mrgreen:

Dejw_ 
Dejw-pyzaty

Wysłany: Nie Cze 14, 2009 1:54 pm   

Dzięki za rade :P Jutro ide sie 'przebić' :) o efektach wspomne o ile jakieś będą:P

Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/

Wysłany: Pią Cze 19, 2009 8:17 pm   

szater napisał/a:
Witam! Mnie od kilku lat neurochirurdzy kierują na operację,dermatolodzy odradzają ze względu na konieczność zespolenia metalem.Twierdzą że mamy(chorzy na łuszczycę) wadę tkanki łącznej,co powoduje złe gojenie się ran.Nasilenie jest różne u każdego indywidualnie.Ja mam kolczyki w uszach(kilka) i obyło sie bez reakcji,brew zareagowała brzydko.Najprzyjażniejszym metalem jest złoto.Jak nie zaryzykujesz to nie sprawdzisz.Wypisz wszystkie za i przeciw i podejmij decyzję.(ja też jestem ryzykant,powodzenia!) :mrgreen:

Ja byłem dziesiątki razy szyty, cerowany cięty i składany i po zabiegach czy po operacjach zawsze rany szybko i bezproblemowo się goiły. Jeden był tylko przypadek gdy po operacji kręgosłupa szpital zafundował mi złocistego i wtedy rana goiłe się długo.

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 9:54 am   

ee..chyba troszke przesada z tym obwinianiem luszczycy o wszystko.. ujeli mi jedna nereczke i po tygodniu hasalem jak krolik po trawie..nie tak dawno kleili i zszywali watrobe..i tez juz jestem na chodzie..goilo sie jak na...psie:D:D:

szater 

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:37 am   

stary luszczyk napisał/a:
ee..chyba troszke przesada z tym obwinianiem luszczycy o wszystko.. ujeli mi jedna nereczke i po tygodniu hasalem jak krolik po trawie..nie tak dawno kleili i zszywali watrobe..i tez juz jestem na chodzie..goilo sie jak na...psie:D:D:

Biegałam wyczynowo w Górniku Wałbrzych,miałam wiele kontuzji.Prawe kolano jest po plastyce i zawsze miałam problemy z gojeniem sie ran gdy w grę wchodził metal.Przy lewej nodze(2 operacje)bez metalu nie było tragicznie!Być może że taka moja uroda.... :mrgreen:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:57 am   

jeej..to ty jestes.. ,,stalowa lady,,?...strach ci podchodzic pod noge..dobrze z e najczesciej nogi ida na boki:D:D:D:

szater 

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 12:50 pm   

stary luszczyk napisał/a:
jeej..to ty jestes.. ,,stalowa lady,,?...strach ci podchodzic pod noge..dobrze z e najczesciej nogi ida na boki:D:D:D:

Raczej na pagony(30 lat z wojskiem! :razz: ) :mrgreen:

stary luszczyk 
staryluszczyk

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 1:01 pm   

ee..to troche meczace..nie wolalabys swobodniejszej pozycji?D::D:D:

Odpowiedz do tematu