_________________ DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE , WIERNI PO PORAŻCE Motto Falubazu
gosc [Usunięty]
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 9:14 pm
W moim wypadku, przy stwierdzonej chorobie skóry, w swoich poszukiwaniach, sięgam raczej do porad medycznych.
Cytat:
Naturalny czynnik nawilżający (NMF)
W skład NMF-u wchodzą: aminokwasy (40%), kwas piroglutaminowy (PGA) i jego sól sodowa (12%), mocznik (7%), amoniak, kwas moczowy, glikozamina, kreatynina (1,5%), jony (Na+, Ca2+, Mg2+, K+, P3+, Cl-) sole kwasu mlekowego, cytrynowego i mrówkowego.
Dlatego obie z Basią, rozkładając na czynniki pierwsze ten problem suchości skóry Hipokratesa, wspomniałyśmy o....badaniach poziomu elektrolitów.
Chyba niekoniecznie my chorzy, mający jakiekolwiek problemy ze skórą, kojarzymy ich wpływ, na stan tej naszej skórki.
U Hipokratesa to raczej skłaniam się ku temu:
Cytat:
.....Skłonności do wysuszania skóry są również związane z występowaniem u pacjenta i jego rodziny schorzeń o podłożu genetycznym, związanych z zaburzeniami budowy i czynności naskórka. Najczęściej spotykane to: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, rybia łuska, rogowiec, winter xerosis, eczema craquele oraz zaburzenia wydzielania potu i łoju......
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:20 pm
Szater a mam takie pytanko. Czy jak będę chciała zbadać wątrobę czy to długo trwa??
Myślę, że coś wiesz na ten temat bo ciągle przupominasz o tych badaniach.
Wiek: 66 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 5953 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:34 pm
Badania watroby zleca lekarz rodzinny,pobiora ci krew jednego dnia i na drugi jest juz wynik.Musisz poprosic o zrobienie enzymow watrobowych: AspAT i ALAT...to sa dwa podstawowe.
Potem mozna jeszcze zrobic: fosfataze zasadowa (FZ) i GGTP-Zwiększenie aktywności tych enzymów w surowicy krwi-czyli podwyzszone stany, zwłaszcza fosfatazy zasadowej, moze swiadczyc o niewydolności miąższu wątroby lub za niedrożnością dróg żółciowych....te wyniki to juz sa takie bardziej szczegółowe...gdy te pierwsze sa nie w normie lub gdy bierze sie leki to nalezy kontrolowac GGTP i FZ
Ostatnio zmieniony przez szater Wto Lis 29, 2011 7:42 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto Lis 29, 2011 7:45 pm
Kazdy wynik ma swoja norme i masz ja zaznaczona na kartce,niewielkie wahniecia to nic wielkiego bo wiadomo ze nasze leczenie moze powodowac zmiany w ALAT czy AspaT.Zreszta lekarz powinien ci wyjasnic jakby cos było nie tak.Spokojnie watroba ma to do siebie ze sie regeneruje i to dosc szybko.Wystarczy wspomagac ja np. łykajac OSTROPEST-to takie ziarenka
jezeli wyczujesz jednak ze watroba jest powiekszona,pomimo wszystko ....do lekarza! Nie musi to byc nic groznego i powiększenie tego narządu może się cofnąć, jednak zależeć to będzie od określenia i leczenia przyczyny .
MONIKA!....ty wiesz
Czytałam gdzieś, że można zrobić badanie. Pobierają krew i do niej jakoś mieszają z substancjami z pokarmów i tak przed wcześnie możemy wiedziec czy nasza łuszczyca źle reaguje na jakies produkty (czy ma alergie) Wie ktoś cos na ten temat?..
_________________ Łuszczyco! Znikaj nie mam już do Ciebie sił !
Wysłany: Sro Paź 17, 2012 9:47 am
o takich badaniach nie słyszałam...a o łuszczycy wydaje mi sie ze wiem dosc duzo.....ale moze mi sie wydaje takie badanie owszem robi sie aby sprawdzic alergie pokarmowa....ale zeby sprawdzic jak łuszczyca zareaguje?nie ma takiego badania...w danej chwili moze byc tak a za chwile inaczej...łuszczyca jest nieprzewidywalna....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum