Mam 22 lata, na ł cierpie od 6 lat, bo wlasnie 6 lat temu na moim ciele pojawiala sie pierwsza zmiana. Przez te 6 lal w sposob przypadkowy ł pojawiala sie i znikala i wg zaleceń pani doktor byla zaleczana... Flucinarem.
Efekty były dobre, w tydzień udawało sie wygrać.
Do teraz... Flucinar przestał działać całkowicie. Mam 60% skóry głowy w łusce i ok 60 plamek na ciele o srednicy 6-10mm w wiekszosci pokrytych łuską.
Zacząłem szukać informacji, trafiłem na forum i ... to dowiaduje sie zeby przypadkiem nie stosować maści sterydowych gdyz po nich skóra się uodparnia i sterydy ( a zwykłe maści w zupełności ) przestają działać ... Nic bardziej optymistycznego nie mogłem przeczytać.
Ale chce walczyć, z tym że przyjmuje kilka zasad. Przede wszystkim zadnych wizyt po klinikach i u szarlatanow.
Tylko po recepty wybrane przeze mnie ... nie pale, nie pije wiec ten problem odpada.
Niestety z racji studiów stresu uniknąc niesposób.
Mam małą wiedzę na temat walki z ł ale z tego co zdążyłem się zorientować przebiega ona w dwóch etapach:
pozbywanie się łuzki
redukcja czerwonych plam
Z pozbywaniem się łuski problemów nie mam, stosuję oliwkę salicylową, natomiast nie mam zielonego pojęcia jak realizować etap 2. Sterydów absolutnie nie chce...
1.)Myślałem o zakupie lampy UVB 311nm tej z grzebieniem ... stać mnie, tylko czy jest sens ?
2.) Czy możecie polecić jakieś niesterydowe maści z zaznaczeniem czy są na recepte który redukują zaczerwienienie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum