Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Cygnolina
Autor Wiadomość
ewa49 

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 4:31 pm   

Mack napisał/a:
szater napisał/a:
....daj znac kiedy zaczzynamy.....czy juz jestes gotowy do walki? :brawo:

Od zaraz, szczerze marzy mi się lato w normalnym letnim ubraniu
Przyznam się ze wstydem, że krępuje mnie na potęgę PŁ - tzn w takim ostrym stanie, bo tam drobne to nie ma problemu
Postaram się o maści w ciągu kilku godzin
normalnym kursem to powinieniem zapisać się do dermatologa, wizyta za jakiś tydzień, recepta do apteki - z dwa dni bo teraz też nie każdego dnia robią leki robione, to nagle by się okazało z 2 tygodnie, a ja w gorącej wodzie kąpany - nie mylić że po trupach
Kurde zawsze jakoś tak wszystko trzeba robić nie po kolei
Pozdrawiam

jesli chcesz miec masc szybko zamow ja w aptece bez recepty. Ja zamowilam ...mialam ja nastepnego dnia...ale kosztowala 30 zl.

Mack 
Mack

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 5:17 pm   

jesli chcesz miec masc szybko zamow ja w aptece bez recepty. Ja zamowilam ...mialam ja nastepnego dnia...ale kosztowala 30 zl.[/quote]

Dzięki za podpowiedź
Sądziłem, że bez recepty ostatecznie to nie wchodzi w grę
Panie w aptece wydają mi czasem leki, jak poproszę, "na cito":
a na uzupełnienie recept mam kilka dni - zawsze trochę taniej
Pozdrawiam

Mack 
Mack

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 6:50 pm   

szater napisał/a:
Koniecznie zaopatrzyc sie w
1.masc salicylowo-siarkowa
2.cygnoline 0.25%; 0.30%;0.5%
3.Krem borny(mówia też borowy)4.masc cholesterolowa

Podaje składy-
masc borna
3%Sol.Ac.borici
Lanolini
Vaselini flavi aa ad .100,o

masc siarkowo-salicylowa:
Ac. Salicylici 5,0
Sulf.ppt. 10,0
Vaselini albi ad 100,0

Cygnolina- MASC NIE PASTA!
Cignolini 0.25%
Vaselini ad 100,0

jak to pozałatwiasz daj znac.... :brawo:

Szater
przepraszam, że tak pędzę jak wariat
po tylu latach zawieszenia broni chyba emocje się włączyły, a to niezdrowo :lol:
Mam maści cygnolinowe i salicylowo-siarkową (w aptece była znajoma - Halinka :brawo: )
borowa będzie jutro
Powiedz proszę, czy lepiej kuracja cygnoliną 1x czy 2x dziennie
I jak prowadzić natłuszczne. Tym borowym czy coś innego doradzisz (mam emolium, ale przydałoby się chyba wiaderko wazeliny :mrgreen: )
Z tego co tu poczytałem, to wydaje mi się, że kurację najlepiej bybyłoby prowadzić na golasa :?: - bo ubranie może rozpaprać cygnolinę na zdrową skórę i poparzony
Czy dobrze rozumuję
Pytań w głowie mnóstwo, ale mam już wyrzuty, że ci... zawracam, przepraszam

gosc
[Usunięty]

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 7:17 pm   

Poczekaj chwileczkę spokojnie. Zaraz dotrze, sama od doktora pędzi. Jeszcze chwileczkę jeszcze momencik :mrgreen:

szater 

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:00 pm   

...widze ze ty z tych co ja...ciagle biegiem....wydaje mi sie ze my bracie troszke blizsze kontakty musimy zaciesnic.....musze cie miec pod kontrola...tak ze sie przygotuj lekko nie bedzie... :twisted:

...zanim cygnolina ruszy MUSISZ przez okres 36 dni smarowac rano i wieczorem mascia salicylowo-siarkowa.Ona nie brudzi zbytnio ubran ale lepiej miej cosik starszego do chodzenia i pizamke starsza do spania....do wszystkiego podejdziemy spokojnie wiec sadze ze nie bedzie takiej potrzeby aby skóre specjalnie ratowac.To co podałam masz miec pod reka.Narazie bedziemy tylko złuszczac skóre.

Codziennie rano ( 7 godzina) ma na mnie czekac raport co sie zmieniło,jak skóra i wogóle jak idzie leczenie.Raportu oczekuje na gg,rozmowy i pytania bedą na skypie....to tyle na wstepieprosze o decyzje decydujesz sie czy....speniałes :razz:

Mack 
Mack

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:23 pm   

szater napisał/a:
...widze ze ty z tych co ja...ciagle biegiem....wydaje mi sie ze my bracie troszke blizsze kontakty musimy zaciesnic.....musze cie miec pod kontrola...tak ze sie przygotuj lekko nie bedzie... :twisted:

...zanim cygnolina ruszy MUSISZ przez okres 36 dni smarowac rano i wieczorem mascia salicylowo-siarkowa.Ona nie brudzi zbytnio ubran ale lepiej miej cosik starszego do chodzenia i pizamke starsza do spania....do wszystkiego podejdziemy spokojnie wiec sadze ze nie bedzie takiej potrzeby aby skóre specjalnie ratowac.To co podałam masz miec pod reka.Narazie bedziemy tylko złuszczac skóre.

Codziennie rano ( 7 godzina) ma na mnie czekac raport co sie zmieniło,jak skóra i wogóle jak idzie leczenie.Raportu oczekuje na gg,rozmowy i pytania bedą na skypie....to tyle na wstepieprosze o decyzje decydujesz sie czy....speniałes :razz:

Nie ma mowy o spenianiu
Powiedz tylko czy salicylowo-siarkową mam nosić cały dzień czy można na 1-2 godz i zmyc - bo muszę z ludźmi mieć kontakt w dzień. W nocy to żona będzie miała smoka wawelskiego w łóżku :mrgreen:
Nigdy raczej nie stosowałem maści z siarką więc w końcu będzie odmiana :lol:
......w łóżku. Przepraszam ale jakoś dobry humor złapałem na wieczór
i faceci to jakoś na jeden temat schodzą :oops:
Tej łuski to na moich zmianach jest niewiele, i po kąpieli z emolium to do gładkości schodzi bez większych problemów. Zasadniczo zmiany są czerwone bez łuski

ewa49 

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 9:44 pm   

mack ja nie jestem zbyt biegla w leczeniu,zmiany mam male i niezbyt czesto. Przeczytalam ze masz zmiany w zasadzie bez luski. ja pozbylam sie prawie juz wszystkich zmian po ok 6 tygodniach. Uzywam tylko cygnoliny 0,75 bez innych smarowidel. W miare mozliwosci robie to kilka razy dziennie,nieraz az boli mnie skora ale wazne ze nie pozwalam narastac lusce. Moja zasada to smarowac,smarowac ,smarowac ,nawet cienka warstwa ale smarowac.

szater 

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 10:00 pm   

...zasada jedna i najwazniejsza...ja podejmuje sie ci pomóc i ja decyduje co .kiedy i o jakim stezeniu smarujesz.
Masci siarkowo -salicylowej nie ma potrzeby zmywac,położysz cienka warstew i spokonie mozesz chodzic miedzy ludzi,wieczorkiem spokojnie tez .
Dlatego miedzy innymi podałam ci namiary aby dokładnie dopracowac szczegóły...

Smarowac,smarowac i smarowac to mozna kremami natłuszczajacymi i nawilzajacymi....a nie cygnolina...skóra sie uodparnia na cygnoline a poza tym to jednak jest lek i wali po nerkach....po kazdorazowym leczeniu-czyli uzyskaniu remisji nalezy dac skórze odpoczac od cygnoliny....

ewa49 

Wysłany: Wto Mar 08, 2011 10:08 pm   

szater moja skora widocznie sie nie uotparnia. To co napisalam jest prawda i u mnie dziala znakomicie. Forum jest po to aby kazdy napisal to co jemu pomaga. Nie znaczy to ze innemu choremu pomoze, ale zawsze mozna probowac roznych metod.

Mack 
Mack

Wysłany: Sro Mar 09, 2011 7:23 am   

Witam Szater
wysłałem na pw dwie wiadomości ale ich nie widzę i nie wiem czy to dobrze robię
gg i Skype narazie nie mam
pozdr mack

szater 

Wysłany: Sro Mar 09, 2011 7:57 am   

...wszystko doszło(tzn jedna wiadomosc) gg i skypa możesz zamontowac pózniej...jak na razie ok.... :brawo:

Ewo oczywiscie ze kazdy ma prawo pisac na forum,stwierdziłas ze nie jestes biegła w leczeniu....dla mnie cygnolina to ....jak przyjaciółka...zdradziła mi swoje tajemnice,nauczyłam sie ja stosowac i opanowałam te sztuke do perfekcji.Niewiele już jest osób stosujacych ja prawidłowo...ja podaje jak sie POWINNO stosowac cygnoline aby działała prawidłowo z jak najmniejszym skutkiem ubocznym dla organizmu...ty mozesz tego posłuchac lub nie masz wolna wole...można te masci naprzykład jesc....jak nie przymierzajac .....ukochany mój MASCIOJAD...MIŁEGO DNIA :brawo:

ewa49 

Wysłany: Sro Mar 09, 2011 8:34 am   

swietny pomysl...zycze smacznego :mrgreen:

Ewela28 
Ewela30

Wysłany: Nie Mar 13, 2011 11:57 am   

:mrgreen: Witam serdecznie.
Może szybciutko o sobie bo nie z tym tu przychodzę....
Ja zaczynam od poniedz.z cygnoliną tak jak się należy :mrgreen: Małe zmiany,dam radę.
Chodzi mi o moją Lencie.Pawle dałeś mi cynk na szampon ZDRÓJ kurcze powiem że nie za bardzo pomógł :mad: Postanowiłam kupić maść propolis stężenie 3% jak myślicie czy to dobry pomysł?Tylko głowę ma zaatakowaną ale makabrycznie!!!!!!! Smarowałam jej tą główkę tą maścią i łuska zmyka szybko ale plamy czerwone pozostają,myślę że to ma tak być.Pani dermatolog przepisała nam Celogel Locoid chyba dobrze rozczytałam te bazgroły na recepcie.No i co wy na to??????

Agusek 
Mama Biedroneczki

Wysłany: Nie Mar 13, 2011 8:08 pm   

Strasznie Ali wysuszał głowę :(

My się łuski pozbywaliśmy Squamax'em - i po myciu głowy emolium na suchą skórę głowy. I tak do oczyszczenia głowy.
Emolium 2x dziennie.

Po locoidzie czerwona skóra robiła się sztywna i potem zamieniała się w skorupę i w koło Macieju.

Ale w końcu niby po to jest zeby pomagało - spróbowac nie zaszkodzi

Paweł 

Wysłany: Pon Mar 14, 2011 7:40 pm   

Locoid to też jest steryd.

Jeśli jakiś preparat wysusza skórę to trzeba ją dodatkowo jeszcze intensywniej natłuszczać i nawilżać.

Jeśli skóra głowy jest silnie zaatakowana to sam szampon nie pomoże. Sam muszę się przyznać, że w moim przypadku samymi szamponami nie mam szans zaleczyć głowy. Może dlatego, że mam zbyt zniszczoną skórę na głowie.

Odpowiedz do tematu