Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łuszczyca krostkowa
Autor Wiadomość
żaba 

Wysłany: Sob Sie 25, 2012 9:07 pm   

Moczyłam pęciny w wodzie z solą z morza martwego, ale ja ogólnie mam suchą skórę, a sól strasznie wysusza tony wazeliny juz zużyłam ... a jak te płatki owsiane?! namoczyć czy ugotować i papkę nadkładać? :hmm:

Pytam bo to dopiero początek, jak, sie okazuje po przeczytaniu paru tematów tutaj, mojej przygody z przyjaciółką łuszczyca :shock:

basia44 

Wysłany: Sob Sie 25, 2012 10:13 pm   

jest przepis na forum gdzieś
pogotować ok 15 min przecedzić i moczyć nogi ja nie cedziłam trzymałam w tych płatkach stopy tylko problem z odpływem w ubikacji może być :lol:
po namoczeniu dobrze działa balsam lub maść z nagietka jest dość tłuste i dobrze nawilża stopy na to skarpety dokąd się mazideł ka nie wchłoną
sol używałam zwykła jaką akurat miałam wbrew temu mi nie wysuszała a robiła świetny peeling
czas moczenia 20 min codziennie a w miarę możliwości można częściej
jak natłuszczasz ważne żeby nakładać skarpety nogi mają ciepło i lepiej się wchłaniają nawilżacze jak i chronisz przed zabrudzeniem, kurzem itp bo to wszystko osadza się na maściach

szater 

Wysłany: Pon Sie 27, 2012 8:50 am   

ja do tych płatków to wrzucam:
pokrzywe(z ogrodu)
skrzyp(z lasu)
gałęzie brzozy z listkami
rumianek lub szałwie-tylko nie torebki
czasem siemie jak mam
wszystko gotuje ze 30 min i odcedzam do butli(słoika) reszte zalewam ponownie wodai jeszcze kilka minut pogotowuje i tez zlewam
w powstałym wywarze mocze dłonie(lub stopy) kilka razy dziennie,staram sie nie spłukiwac czekam az wyschna.W tak zwanym miedzy czasie dosmarowuje czyms albo tłustym albo nawilzam.
Jezeli skóra jest z gruntu sucha to nalezy sprawdzic tarczyce :hmm: zrobic poziom hormonów T3; T4 i Tsh plus Usg

mario@12663 

Wysłany: Pon Sie 27, 2012 11:26 am   

dzien doberek jesli moge cos podopowiedziec to ja biore sele +wit.e bardzo pomaga,a na suchosc krem mediderm.pozdrawiam :smile:

szater 

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 8:10 am   

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach - nie w wodzie. W ziązku z tym wszytkie
tego typu witaminy (A, D, E i K) w nadmiarze nie sa wydalane z moczem tylko są
magazynowane w organizmie. Jeżeli ich ilość znacznie przewyższa górną granicę
normy to są bardzo szkodliwe dla organizmu, powodujac różne skutki uboczne dlatego proponuje pomimo wszystko lepiej stosowac suplementacje naturalna....tabletki zostawcie na okres zimowy :mrgreen:

PS
Jezeli chodzi o suplementacje tarczycy to tu zalecam szczególna ostroznosc nie zawsze i nie dla każdego selen jest przyjazny....najpierw nalezy miec pwenosc ze nasza tarczyca dobrze funkcjonuje i wyniki hormonów są w normie.

mario@12663 

Wysłany: Wto Sie 28, 2012 12:19 pm   

skutkow ubocznych nie widze a pomaga wiec jesli ma sie zastanawic co nowego pomoze to wole to co sprawdzone

żaba 

Wysłany: Sro Sie 29, 2012 10:25 pm   

Witam to ja :)
żaden lekarz mi nie odpowiedział na moje pytanie, więc może jest tu ktoś kto wie..

Prócz tej koleżanki Ł jaka mam od stycznia a zdiagnozowana w kwiecień/maj, choruje od 3 lat na zakrzepowe zapalenie żył głębokich /obie odziedziczyłam w spadku po Tatusiu - ech za niedługo będzie pierwsza rocznica śmierci :( /, choć Tatuś, Babcia i Wujek mieli łuszczyce zwykła i od 14 lat choruję na tężyczkę, ale nie jest jakaś straszna, muszę przyjmować codziennie magnez+vit.B6, bo mój organizm ma problem z wchłanianiem niektórych metali z pożywienia.. a pytanie :hmm: czy to wszystko może być ze sobą powiązane i na co muszę zwrócić uwagę w diecie, bo każda z nich wymaga innej :(

żaba 

Wysłany: Sro Sie 29, 2012 11:25 pm   

dodam zdjęcia stopy :oops:
nie wiem czy to poprawa, ale mogę jakby chodzić, ale jest czerwone czy to normalne? a i jeszcze będę walczyć z odciskiem pod małym palcem bo na tej cześci stopy chodziłam dobre pół roku ;)

2012 sierpień 09

2012 sierpień 29 po Betnovate N, Maści ochronnej z witamina A i moczeniu nóżek w różnościach ;)

ahahahahha nawet nie wiedziałam że z tej perspektywy moja stopa wygląda jak łopata :D

tygryska 
tygryska

Wysłany: Sro Sie 29, 2012 11:54 pm   

z tej perspektywy kazda stopa wyglada jak lopata ;)

szater 

Wysłany: Czw Sie 30, 2012 8:24 am   

Zaba noga wyglada bardzo ładnie,widac dużą poprawe :brawo:

co do pozostałych wymienionych przez ciebie chorób to takze posiadam je w swoim "składzie"
Tęzyczeke utajona mam czyli bardzo czesto spadaja mi poziomy elektrolitów,magnez otrzymuje w kroplówkach co jakis czas bo ten z tabletek to ogólnie słabo sie wchłania.

Zapalenie zył głebokich tez przechodziłam,mam zylaki nogi lewej po 3operacjach ale ciagle wracaja,podobno "cieknie" z żyły podbiodrowej....ale nie mam już sił i ochoty na kolejna operacje.Nigdy nie stosowałam zadnych diet,związanych z chorobami,moze wiecej soków naturalnych-wg Tombaka,mniej siedzenia wiecej biegania,duzo pływam i chodze na saune,nie jezedze windami zeby to miało byc 10 pietro...ide.Czasem wspieram sie farmakologia ale...no własnie jak już dojrzałam do samodzielnych decyzji to sama reguluje jakie leki i kiedy biore i czy wogóle biore,bo w mojej sytuacji to musiałabym zjesc tona na kazdy posiłek i kazdą chorobe.

Wazne jest utrzymanie stabilnej wagi i sprawnosci organizmu,sprawdz tarczyce,kontroluj serce i koniecznie pilnuj stawów. A poza tym baw sie i ciesz zyciem bo ono szybko mija a choroby....choroby były i są tylko trzymaj je pod kontrola i nie pozwól aby zdominowały twoje zycie.
Musisz miec jednego zaufanego lekarza co wszystkie wezmie pod lupe i....ustali droge postepowania co mozna zastapic ziołami,co naturalnie a co jednym lekiem.

Nie wszystko mozna załatwic naturalnymi sposobami ,dlatego zalecam ostroznosc w pozbywaniu sie farmakologii ale poprowadzone z głowa leczenie da dobre efekty.

Miłego dnia :mrgreen:

Szpilka 
Szpilka

Wysłany: Czw Sie 30, 2012 1:47 pm   

U mnie wygląda to tak samo tylko że na mniejszych obszarach ale za to w kilku miejscach.

Nikt mi nie chciał podpowiedzieć co mogę wołać nowego na lekarza :( Ale na wizycie byłam pani dr mi się spodobała i już przy niej chyba zostanę.
Zamiast elosalicu dostałam lorinden A i troszkę mocniejszą maść siarczkowo-salicylową (miałam 5% a teraz dostałam 10% bo nie bardzo tamta sobie radziła). Posmarujemy i zobaczymy.
Może ktoś używał lorinden :?:
Najsmutniejsze zwierzątko na świecie to facet! Bo ma piersi bez mleka, ptaszka bez skrzydełek, jajka bez skorupek i worek bez pieniędzy. Dlatego 80% kobiet nie wychodzi już za mąż, bo zrozumiało, że dla 60 gram kiełbasy nie warto brać całego wieprza do domu :D

basia44 

Wysłany: Czw Sie 30, 2012 2:29 pm   

Dość długo go stosowałam żadnej poprawy po tym nie było u mnie jedynie wyniszczenie skóry

szater 

Wysłany: Czw Sie 30, 2012 3:40 pm   

a kto ze "starych" łuszczyków nie stosował :razz: z moich wiesci wynika ze już sie wycofano ze stosowania wszelkich LORINDENÓW a było ich sporo,jezeli chodzi o łuszczyce ale może jak na krótki okres to moze jak raz pomoze ci ogarnac stan ostry.Zreszta ta krostkowa to zmora straszliwa i ciezka do leczenia...powodzenia :mrgreen:

tygryska 
tygryska

Wysłany: Czw Sie 30, 2012 5:30 pm   

w sumie przez "troche" mozesz tego lorindenu sprobowac ale to steryd i to silny steryd... nie znam sie na krostkowej - z tego co kojarze trudna do opanowania... sprobuj skoro lekarka uznala ze trzeba sprobowac ale z "czuciem" malutko i konkretnie na miejsca w najgorszym stanie i krotko...

(no dobra... nie lubie sterydow - glownie nawet nie za ich szkodliwosc ale za fakt ze po przestaniu stosowania odbija sobie pani łuszczyca porzadnie to stosowanie, co nie znaczy ze nie stosowalam... ale juz nie stosuje ;) ale... moja pani ł jest stosunkowo lagodna ;) )

Szpilka 
Szpilka

Wysłany: Czw Sie 30, 2012 6:23 pm   

No ten lorinden to podobno odpowiednik elosalicu czy belosalicu tylko ze polski i tańszy (wszystkie są z kwasem salicylowym), tak mi powiedziała pani dr. Jak na razie powiedziała żeby smarować 2xdziennie i żeby od razu nei odstawiac tylko zmniejszać częstotliwość: 1xdziennie potem co drugi dzień co dwa dni itd.
Najsmutniejsze zwierzątko na świecie to facet! Bo ma piersi bez mleka, ptaszka bez skrzydełek, jajka bez skorupek i worek bez pieniędzy. Dlatego 80% kobiet nie wychodzi już za mąż, bo zrozumiało, że dla 60 gram kiełbasy nie warto brać całego wieprza do domu :D

Odpowiedz do tematu