Łuszczyca Łuszczyca - leczenie - forum Łuszczyca
Leczenie, profilaktyka, wymiana doświadczeń

Artykuły o leczeniu łuszczycy, Artykuły o Łuszczycy, Leczenie ŁuszczycyArtykuły  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak unikać ciekawskich?
Autor Wiadomość
Maściożerca
http://jacenty50.blogspot.com/

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 7:15 pm   

Temat „ Jak unikać ciekawskich” jest moim zdaniem w samym założeniu błędny. Nie myślę żeby należało unikać ludzi, natomiast trzeba samemu wypracować jakieś swoje szablony postępowania na różne reakcje. Każdy z nas ma inny charakter, inną osobowość, inną wrażliwość i psychikę, więc niezwykle trudno podać uniwersalny sposób reagowania.
Ja znajomym i w pracy tłumaczę natomiast w kontaktach z ludźmi obcymi moje reakcje w zależności od mojego humoru i sytuacji wyglądają baaaardzo różnie :mrgreen: . Gdy mam czas i dobru humor tłumacze, gdy mi się nie chce – ignoruję lub zbywam jakimiś bzdurami w pokroju uczulenie, poparzenie itd. Natomiast zgodnie z moim charakterem zdarza mi się potraktować wyrazy zainteresowania bardzo indywidualnie. :twisted: Przykładowo starszej babci na pytanie o moje ręce odpowiedziałem, że wpychałem ręce tam gdzie nie trzeba i Pan Bóg mnie pokarał a gdy pewnego razu w tramwaju koleś z obrzydzeniem spoglądał i się odsunął to go gorąco przeprosiłem, bo właśnie wracam od lekarza i myślę, że on już się o mnie otarł. Dlatego będzie musiał teraz wyprać cała odzież, musi się kilkukrotnie dokładnie wykąpać i po prostu się modlić. Efekt będzie taki, że gość będzie następnego dnia chodził znacznie czystszy w świeżej garderobie a i odrobina modlitwy też mu pewnie nie zawadzi. :razz:
Natomiast nie wolno się przejmować gdyż stres jest w ogromnym stopniu powodem pogarszania naszego zdrowia. :!:

Pozdrowienia

No to – Bądźcie zdrowi choroba ciężka

alcor997 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 7:20 pm   Re: Nurtujące pytanie

gregorek65 napisał/a:
Witam wszystkich serdecznie,sam nie jestem chory,ale mój dziadek cierpiał na tą chorobę i jeden z jego synów ją odziedziczył-więc trochę to znam

Pragne zauważyć, że to nie Gregorek choruje ale jego dziadek cierpiał na tę chorobę. Sam zainteresowany przyznaje, że trochę to zna. Dlatego pomyślałam, że żona Gregorka wogóle mogła nie mieć styczności z żadnym chorym. Nie usprawiedliwia jednak to jej zachowania czy też niewiedzy. Macie rację. Mamy XXI wiek i zawsze uważałam, że każdy choć troszkę wie coś o łuszczycy. Co prawda spotyka się osoby, które pojęcia o tym nie mają - jak na przykładzie żony Gregorka. Przykre to bardzo. Tak samo bardzo zszokowała mnie postawa męża Ewy. I wcale się nie dziwię, że takie słowa przelały czare goryczy. Cóż, mogę powiedzieć Ci Ewo, przede wszystkim bardzo współczuję, bo najbardziej boli jak przykrość sprawiają najbliższe osoby.

wodnik 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 8:20 pm   

CZESC, Ja mysle ze nasza choroba jest malo medialna:)) Bo w mediach stworzono szeroki wybor chorob, tylko zapomniano o naszej. Tyle sie slyszy o grypie , aids itp. A czy ktos slyszal o luszczycy?? Ja bynajmniej nie. Wiec moze nie ma sie co dziwic ze, ludzie w ten sposob reaguja.

ewa49 

Wysłany: Czw Mar 19, 2009 10:49 pm   

Gregorek,Dragonia przepraszam ,nie doczytalam.

alcor997 

Wysłany: Pią Mar 20, 2009 10:27 am   

Ewo, nie ma za co przepraszać. Ja też często gapa jestem i dopiero po czasie doczytuję.

Pozdrawiam

Aliss 
;**

Wysłany: Pon Mar 23, 2009 3:49 pm   

Ja czasami sobie myslę, że może to lepiej, że nasza choroba jest mało-medialna..

tak to by ludzie od razu z daleka wołali.. oooooo.. masz łuszczycę??!! Współczuję... ;/

wrr.. ;)

a tak to pytają.. ojej.. co Ci się stało... to wymyślam.. ze chyba jakies uczulenie.. :(

Paweł 

Wysłany: Wto Mar 24, 2009 12:51 pm   

Ja bym wolał, żeby ludzie byli uświadomieni. Jak nie wiedzą co to jest to Bóg wie co sobie myślą. Nie ma sensu ukrywanie się za uczuleniami, nie tędy druga. Tak będą się cały czas pytać co Ci jest jak będziesz miała wysyp, a jak powiedz, że to łuszczyca to będą od razu wiedzieli o co chodzi. Myślę, że tak jest lepiej niż ciągle odpowiadać na pytania i kryć się.

Aliss 
;**

Wysłany: Sro Mar 25, 2009 6:18 pm   

ale słowo łuszczyca strasznie mi się nie podoba... brzmi tak jakoś... "łuszcząco" :roll: hehe :lol:

wodnik 

Wysłany: Sro Mar 25, 2009 6:35 pm   

To prawda:) Mogli to jakos inaczej nazwac.

Paweł 

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 1:08 am   

To jest właśnie to mi też się to słowo nie podoba :neutral: Jakoś tak ciężko przez gardło przechodzi, no ale czasem trzeba go użyć ;)

Aliss 
;**

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 12:26 pm   

Wymyślmy jakąś inną nazwe i będzie z głowy ;) )

pawel68 
Agawa

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 1:07 pm   

może to i niefajna nazwa ... no cóż łuszczy się ... ja tam wolę to nazywać po imieniu i odsyłać do źródeł i nie mam niedomówień ... bo najbardziej ludzie boja się zarazić ... a tak to poczytają i dowiedza się, że nie zakaźna ...
ale to moje zdanie ... :)

Martaaa 

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 10:44 pm   

kiedys mialam punkty na łydkach i latem były szczegolnie widoczne to wszyscy mowili " ale cie komary pogryzły" a ja tylko przytakiwalam........ :)

DrK 
DrK

Wysłany: Pią Maj 01, 2009 11:03 pm   

Ja dziś usłyszałem lepszy tekst od znajomego myślał że to świńska grypa na twarzy hehe :lol:

skylarkowa 

Wysłany: Pon Maj 04, 2009 11:46 pm   

Ja osobiście odkąd zaczęły się ostatnie upały to pierwszy raz dzisiaj wyszłam z domu w koszulce z krótkim rękawem i krótszych spodniach. No i oczywiście wydawało mi się, że każdy się na mnie gapi ( pewnie sobie to wkręcałam xd ), ale w pewnym momencie stwierdziłam, że gwiżdżę na to, bo jestem taka sama jak oni i nie mam zamiaru się ugotować na tym słońcu. ;d [ poza tym mój stan bardzo się polepszył o dziwo... dzięki kuracji z on clinic ;o ( lecze się tam już jakiś 2 miesiąc i naprawdę są efekty. ; o ;) ) pozdrawiam. :)

Odpowiedz do tematu